De 10 beste wasmachines

products 53 wasmachines vergelijken
Consumenten reviews 12.670 Consumenten reviews
Testresultaat 1 Testresultaat

We hebben 53 wasmachines met elkaar vergeleken plus beoordeeld en daaruit de beste gevonden. Onze wasmachine test is gebaseerd op 12.670 gebruikersrecensies. Onze wasmachine test is voor het laatst bijgewerkt in 2022.

BIJGEWERKT:
11. november 2022

We verdienen een commissie op bepaalde partnerovereenkomsten, wanneer er via ons een aankoop wordt gemaakt. Dit is hoe wij werken.

Type caret
Merk caret
Test resultaten caret
Energieklasse caret
Vulgewicht wassen caret
Geluidsniveau caret
Prijs caret
Toerental caret
filterFilter
Positie
Naam
Beoordeling
Prijs
 1. Beste 8 kg wasmachine
  Samsung WW80T654ALX
  2 kleuren
  Cijfer
  96/100
  Zeer goed
  Voorlader wasmachine
  8 kg vulgewicht
  Stoomfunctie
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,8) 443 reviews
 2. Beste goedkope wasmachine
  2
  Siemens WM14G400
  Cijfer
  96/100
  Zeer goed
  Bol.com 1 € 499
  Voorlader wasmachine
  8 kg vulgewicht
  Stille (71 dB)
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,8) 258 reviews
 3. Beste wasmachine met automatische wasmiddeldosering
  3
  Miele WSD 663 WCS
  Cijfer
  96/100
  Zeer goed
  Coolblue.nl € 1.159
  Voorlader wasmachine
  8 kg vulgewicht
  Automatische wasmiddeldosering
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,8) 141 reviews
 4. Beste 9 kg wasmachine
  4
  Miele WSR863 WPS
  Cijfer
  94/100
  Goed
  Bol.com 1 € 1.599
  Voorlader wasmachine
  9 kg vulgewicht
  Automatische wasmiddeldosering
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,7) 314 reviews
 5. Miele WWR 760 WPS
  Cijfer
  94/100
  Goed
  Voorlader wasmachine
  9 kg vulgewicht
  Automatische wasmiddeldosering
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,7) 153 reviews
 6. 6
  Miele WSG363 WCS
  Cijfer
  94/100
  Goed
  Coolblue.nl € 1.399
  Voorlader wasmachine
  9 kg vulgewicht
  Energiezuinig (energieklasse A)
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,7) 129 reviews
 7. Stilste wasmachine
  7
  Haier HW90-B14636N
  Cijfer
  94/100
  Goed
  Deal Alert
  Bol.com 1 € 529
  Deal Alert
  Deal Alert
  Voorlader wasmachine
  9 kg vulgewicht
  Stoomfunctie
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,7) 125 reviews
 8. 8
  Haier HW90-B14979
  Cijfer
  94/100
  Goed
  Bol.com 1 € 649
  Voorlader wasmachine
  9 kg vulgewicht
  Stoomfunctie
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,7) 99 reviews
 9. 9
  AEG L9FENS96
  Cijfer
  94/100
  Goed
  Bol.com 1 € 999
  Voorlader wasmachine
  9 kg vulgewicht
  Automatische wasmiddeldosering
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,7) 62 reviews
 10. 10
  Haier HW80-B14979
  Cijfer
  92/100
  Goed
  Bol.com 1 € 551
  Voorlader wasmachine
  8 kg vulgewicht
  Stoomfunctie
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,6) 567 reviews

De koopgids voor wasmachines

Een wasmachine
Een wasmachine

Vanuit het oogpunt bij een technisch gedreven wereld en een snelle dagelijkse routine zullen wasmachines ons uiteindelijk helpen in onze drukke samenleving. Het is een vereist apparaat dat voor ieder huishouden geschikt is. Het verlost ons van de handwas en daardoor bespaart het ons uiteindelijk kostbare tijd. Toch is het kiezen van de juiste wasmachine soms erg belastend, vooral als het op uw dagelijkse levensgewoonten moet worden afgestemd. Hieronder volgen enkele factoren die u in overweging kunt nemen:

Specificatie vergelijking van wasmachines

november 26, 2022

Prijs

De prijs is altijd een belangrijke overweging tijdens de aankoop van een apparaat. Wasmachines worden namelijk in verschillende modellen op de markt gebracht, van budget tot aan de meest luxe modellen. Deze staan dan ook overeenkomstig geprijsd, zodat je eenvoudig een model uitkiest, passend bij je budget. De prijs van het model is afhankelijk van de bouwkwaliteit, aanwezige functies, enzovoort.

De prijs voor een wasmachine varieert van € 399 voor het goedkoopste model tot € 1899 voor de duurste wasmachine. In onze vergelijking is de Hoover HWE 49AMBS/1-S de goedkoopste wasmachine. Hier vindt u de beste budget wasmachines.

Deze grafiek toont de prijsverdeling aan tussen wasmachines.

november 26, 2022

Als u op zoek bent naar een goedkope wasmachine, kunt u de volgende opties bekijken die de vijf goedkoopste wasmachines uit onze vergelijking zijn.

Wasmachine Prijs
€ 399
€ 421
€ 479
€ 479
€ 499

Energielabel

Wasmaschine Energielabel
Energielabel

Bekijk het energielabel. Premium wasmachines zijn duurzaam en hebben een hoge energielabel notering. Daarnaast zijn er ook diverse programma’s aanwezig die een energiebesparing op bepaalde machines leveren. Toch deze modellen zullen duurder in aanschaf zijn, maar ze garanderen wel een energiebesparing op de lange duur.

In maart 2021 is een nieuw EU-energielabel voor alle wasmachines ingevoerd. Dit label voorziet informatie over de producten:

 • Energie-efficiëntieklasse(n)
 • Energie-consumptie bij 100 wasbeurten
 • Waterverbruik per wasbeurt
 • Duur per wasbeurt
 • Geluidsemissie
Energielabel verklaard

Dimensies, installatie en soort wasmachine

Voorlader wasmachine
Voorlader wasmachine

Een ander belangrijk punt om te overwegen is de omvang van de machine. U moet er namelijk zeker van zijn dat de wasmachine thuis door uw voordeur past en in welke ruimte het geplaatst moet worden. U wilt uiteindelijk geen problemen met de installatie ondervinden. U kunt uit een vrijstaande of geïntegreerde wasmachine kiezen. Zo heeft de geïntegreerde wasmachine een voordeel, want het apparaat kan eenvoudig ergens worden geplaatst of zelfs in een kast worden neergezet. De vrijstaande machine zal u daarentegen meer flexibiliteit geven en daarbij kunt u ook via instelbare pootjes de hoogte verstellen.

Voorlader wasmachines zijn geavanceerde modellen met moderne functies, hoge centrifugering en ook efficiënter. Het is op de dag van vandaag de meest voorkomende wasmachine die via de voorklep voor een grote wascapaciteit zorgt. Het apparaat kan eenvoudig onder bepaald meubilair of keukentafels worden geplaatst. Daarnaast is de machine ook stapelbaar en zal op deze manier ruimtebesparend zijn. Het enige nadeel van deze wasmachine is dat u moet bukken om de vuile was erin te stoppen.

Bovenlader wasmachines
Bovenlader wasmachine

Bovenlader wasmachines bezitten weinig functies en zijn daarom goedkoper. Bij het gebruik van dit apparaat hoeft u niet te bukken. Toch zal het uitnemen van de schone was enige moeite kosten. U zult namelijk diep in de trommel moeten reiken om alles eruit te nemen. Daarnaast zal de wasmachine ook in een ruimte moeten worden geplaatst waar de bovenopening geopend kan worden.

Soorten wasmachines
Soorten wasmachines

Energieverbruik

Energieverbruik
Energieverbruik

De hoeveelheid wasgoed, trommelgrootte, wastemperatuur, cyclusduur en gebruiksfrequentie zijn van grote invloed op het energieverbruik van een wasmachine. Programma’s die hogere watertemperaturen vereisen, hebben meer vermogen nodig om het verwarmingselement te activeren. Als u een energiezuinige wasmachine zoekt, probeer dan een model te vinden met energieklasse A.

Het energieverbruik voor 100 wasbeurten staat op het energielabel van de wasmachine. De wasmachine met het laagste energieverbruik verbruikt 47 kWh per 100 wasbeurten, terwijl het model met het hoogste energieverbruik 69 kWh verbruikt.

Deze grafiek toont de verdeling in energieverbruik bij de vergeleken wasmachines aan:

november 26, 2022

De beste energiezuinige wasmachines vindt u hier.

Geluidsniveau

wasmachine Geluidsniveau
Geluidsniveau

Het is essentieel om rekening te houden met de geluidsclassificatie van de gekozen wasmachine. Op het energielabel van de wasmachine vindt u het geluidsniveau (in dB) terug. De rangschikking van het geluidsniveau start met A (als beste) en D (als slechtste). Een stille wasmachine heeft vrijwel altijd een borstelloze motor en anti-vibrerend systeem.

De stilste wasmachine heeft een geluidsniveau van nét 67 dB, terwijl de luidruchtigste een geluidsniveau van 77 dB heeft.

Deze cirkeldiagram toont de verdeling van de geluidsemissie tussen alle wasmachines aan.

A (71%)
B (24%)
C (4%)
november 26, 2022

De volgende grafiek toont aan hoe het geluidsniveau wordt verdeeld over alle wasmachines. In dit artikel kunt u bekijken welke stille wasmachines de beste zijn.

november 26, 2022

Trommelcapaciteit (laadvermogen)

Wasmachine laadvermogen
Laadvermogen

Bij het kiezen van de juiste trommelcapaciteit of het maximale laadvermogen is het belangrijk om eerst de grootte van je gezin in te schatten. Daarbij zal ook de aangewezen levensstijl van alle gezinsleden een rol spelen. Zo wordt ingeschat welke kleding het vaakst moet worden gewassen. Het laadvermogen van de wasmachine wordt op droge kleding gebaseerd en varieert van 5 Kilogram tot aan 12 Kilogram. Hieronder tonen we een schatting van het laadvermogen aan, ten opzichte van de grootte van het gezin.

 • 5 Kg -7 Kg laadvermogen voor een gezin van 1 – 2 personen
 • 8 Kg – 9 Kg laadvermogen voor een gezin van 3 -4 personen
 • 10 Kg – 12 Kg laadvermogen voor een gezin van 5 personen of meer en voor degenen die wekelijks veel kleding moeten wassen

Over het algemeen is een gemiddeld laadvermogen de beste keus. Grotere laadvermogens betekent automatisch een duurdere machine en zal op den duur ook meer in energie kosten. Daarom is het verstandig om een doorsnee keuze te maken.

De volgende diagram toont de verdeelde capaciteit aan van alle wasmachines.

9 kg (44%)
8 kg (41%)
7 kg (8%)
6 kg (5%)
10,5 kg (3%)
november 26, 2022

Centrifugatie

wasmachine Centrifugatie
Centrifugatie

Tijdens de cyclus voeren wasmachines een centrifugeproces uit. De centrifugeersnelheid toont aan hoe snel de trommel roteert. Dit proces wordt in Revolutions Per Minuut (R.P.M) uitgedrukt. Een hogere centrifugeersnelheid staat gelijk aan de vitale centrifugekracht. Zodoende wordt er meer water van de kleding afgevoerd en daardoor droogt de kleding sneller op de waslijn of in de wasdroger. De maximale centrifugesnelheid varieert van 1400 rpm tot 1600 rpm.

De meeste modellen bezitten instelbare centrifugesnelheden. Afhankelijk van het soort stof wordt uw wasgoed beter behouden en kreukt ook minder. Bij andere modellen kunt u een bepaald programma of stofsoort kiezen, waardoor de machine automatisch de beste centrifugesnelheid toepast.

De volgende grafiek toont de verdeling van de maximale centrifugesnelheid aan bij alle gepresenteerde wasmachines uit onze lijst.

november 26, 2022

Favoriete functies

Verschillende wasmachines bezitten ook diverse functies. Hieronder zijn de topfuncties gerangschikt en uitgelegd.

 • Bijvul functie – Hiermee kunt u tijdens de wasbeurt bepaalde kledingstukken toevoegen.
 • Starttijd selectie – U kunt een gewenste starttijd van de wasmachine hiermee instellen.
 • Trommelreiniging – De meeste moderne wasmachines hebben een automatische trommelreiniging voor makkelijk onderhoud en hygiëne.
 • Honingraat trommel – Een speciale trommel constructie die de kleding extra zacht behandelt.
 • Zelfreinigende wasmiddellade – De wasmiddellade wordt automatisch gereinigd om het achtergebleven residu te verwijderen.
 • Memory functie – Slaat veel gebruikte programma’s en parameters op en kunnen eenvoudig met een druk op de knop worden geactiveerd.
 • Stoomfunctie – Deze functie zal de gedragen kleding zonder te wassen met stoom even opfrissen plus kreukvrij maken.
 • Antivlekfunctie – Verwijdert praktisch alle hardnekkige vlekken uit de kleding.
 • Automatisch kwaliteitscontrole – Herkent via de sensoren een bepaalde lading aan kleding en zal daarbij zijn water, energie en tijd op aanpassen om vervolgens een optimale wasbeurt te voldoen.
 • Variabele centrifugesnelheid – Verschillende centrifugesnelheden voor diverse wasmachineprogramma instellingen die zich op bepaalde soorten textiel aanpassen.
 • Digitaal L.E.D. beeldscherm – Toont alle relevante informatie aan van het wasproces.
 • Kinderslot – Een veiligheidsfunctie om het onbedoeld openen van de wasmachine tegen te gaan.
 • AquaStop – Een waterbeschermingssysteem.
 • Extra Afspoelen – Via deze functie wordt de kleding bij verschillende wasprogramma’s vaker afgespoeld om achtergebleven wasmiddel te verwijderen en kleding allergeenvrij te maken.

Over onze wasmachine test

Scoreverdeling in onze wasmachine test

november 26, 2022
We hebben 53 wasmachines vergeleken die als volgt zijn verdeeld:
 • 37 voorlader wasmachines
 • 2 bovenlader wasmachine(s)
 • 14 was-droogcombinaties
We hebben gebruikers-, expert-recensies en testresultaten van iedere wasmachine verzameld. Gebaseerd op deze gegevens heeft ieder een score gekregen van 0 - 100, waar 100 het best mogelijke is. U kunt hier meer lezen over hoe onze rangschikking werkt. Let op dat we zelf géén enkele wasmachine hebben getest, maar we hebben daarentegen informatie van het internet verzameld. Dit is de informatie waar onze wasmachine vergelijking / test op gebaseerd is:
 • 12.670 gebruikersrecensies
 • 1 expert-recensie(s)

Waarom is onze wasmachine test verschillend?

Onze wasmachine tests zijn gebaseerd op meta-recensies en daardoor kunnen we meer wasmachine tests verrichten, in vergelijking met andere websites. Daarnaast onderscheiden we ons van anderen door:
 • Onze productenlijst wordt geregeld bijgewerkt en toont alleen beschikbare producten van onze ranglijst aan.
 • Via talloze bronnen ontvangen we recensies. Veel concurrenten vergelijken alleen bepaalde recensies vanuit één bron (bijvoorbeeld Amazon). Daarom is onze vergelijking veel uitgebreider en ook gebaseerd op een grotere database. Verder kunt u ook iedere beoordeling bron per product bekijken.
 • In onze vergelijking kunt u met onze vergelijkingstabel eenvoudig verschillende specificaties van iedere wasmachine vergelijken. Zo kunt u dus uiteindelijk iedere specificatie van geïnteresseerde producten met elkaar vergelijken.
Mocht u geen voorkeur geven aan onze meta-recensies, dan raden we u aan om naar Consumentenbond.nl te navigeren. Hier worden fysieke wasmachine tests uitgevoerd en beschreven. wasmachines
de-DE nl-NL da-DK sv-SE
Klaus Bachmann
Klaus Bachmann

Maker

Hallo, mijn naam is Klaus Bachmann en ik ben de oprichter van Reoverview.nl. Ik werk al vele jaren met huishoudelijke apparaten. Ik probeer objectieve vergelijkingen te maken gebaseerd op gebruiker-, expert-recensies en testresultaten. Ik hoop dat je de website leuk vindt. Met vriendelijke groet, Klaus.

© 2021 Reoverview.nl

As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases.