De 10 beste wasmachines

products 42 wasmachines vergelijken
Consumenten reviews 14.122 Consumenten reviews
Testresultaat 1 Testresultaat

We hebben 42 wasmachines met elkaar vergeleken plus beoordeeld en daaruit de beste gevonden. Onze wasmachine test is gebaseerd op 14.122 gebruikersrecensies. Onze wasmachine test is voor het laatst bijgewerkt in 2022.

We verdienen een commissie op bepaalde partnerovereenkomsten, wanneer er via ons een aankoop wordt gemaakt. Dit is hoe wij werken.

"Beste uit de test" - Consumentenbond
Het goedkoopst op
Bol.com »
"Beste uit de test" - Consumentenbond
Het goedkoopst op
Bol.com »
De Beste
Het goedkoopst op
Bol.com »
Beste Goedkope
Het goedkoopst op
Bol.com »
Bedste 9 kg
Het goedkoopst op
Bol.com »
Bedste 8 kg
Het goedkoopst op
Bol.com »
Bedste 7 kg
Het goedkoopst op
Coolblue.nl »

De 10 beste wasmachines

Positie Afbeelding Wasmachine Cijfer Beoordeling Prijs
5 Miele WWR 760 WPS Miele WWR 760 WPS 94 Goed € 1.499
10 Haier HW80-B14979 Haier HW80-B14979 92 Goed € 599

Over onze wasmachine test

Scoreverdeling in onze wasmachine test

mei 25, 2022
We hebben 42 wasmachines vergeleken die als volgt zijn verdeeld:
 • 30 voorlader wasmachines
 • 1 bovenlader wasmachine(s)
 • 11 was-droogcombinaties
We hebben gebruiker, expert-recensies en testresultaten van iedere wasmachine verzameld en gebaseerd op dit gegeven, heeft ieder model een score verkregen van 0 - 100, waar 100 het best mogelijke is. Je kunt hier meer lezen over hoe onze rangschikking werkt. Let op dat we zelf géén enkele wasmachine hebben getest, maar we hebben daarentegen informatie van het internet verzameld. Dit is de informatie waar onze wasmachine vergelijking / test op gebaseerd is:
 • 14.122 gebruikersrecensies
 • 1 expert-recensie(s)

Waarom is onze wasmachinetest verschillend?

Onze wasmachinetests zijn gebaseerd op meta-recensies en daardoor kunnen we meer wasmachinetests verrichten, in vergelijking met andere websites. Daarnaast onderscheiden we ons van anderen door:
 • Onze productenlijst wordt geregeld bijgewerkt en toont alleen beschikbare producten van onze ranglijst aan.
 • Via talloze bronnen ontvangen we recensies. Veel concurrenten vergelijken alleen bepaalde recensies vanuit één bron (bijvoorbeeld Amazon). Daarom is onze vergelijking veel uitgebreider en ook gebaseerd op een grotere database. Verder kun je ook iedere beoordelingsbron per product bekijken.
 • In onze vergelijking kun je ook met onze vergelijkingstabel eenvoudig verschillende specificaties van iedere wasmachine vergelijken. Zo kun je dus uiteindelijk iedere specificatie van geïnteresseerde producten met elkaar vergelijken.
Mocht je geen voorkeur geven aan onze meta-recensies, dan raden we je aan om naar Consumentenbond.nl te navigeren. Hier worden namelijk fysieke wasmachinetests uitgevoerd en beschreven. wasmachines

Specificatie vergelijking van wasmachines

mei 25, 2022

De koopgids voor wasmachines

Vanuit het oogpunt bij een technisch gedreven wereld en een snelle dagelijkse routine zullen wasmachines ons uiteindelijk helpen in onze drukke samenleving. Het is een vereist apparaat dat voor ieder huishouden geschikt is. Het verlost ons van de handwas en daardoor bespaart het ons uiteindelijk kostbare tijd. Toch is het kiezen van de juiste wasmachine soms erg belastend, vooral als het op je dagelijkse levensgewoonten moet worden afgestemd. Hieronder volgen enkele factoren die je in overweging kan nemen:

Prijs (budget)

De prijs van een wasmachine is afhankelijk van bepaalde elementen. De basis wasmachines zullen in de laagste prijscategorie behoren. Daarbij zullen kwaliteit en functies de uiteindelijke prijs bepalen, toch verrichten deze wasmachines allen een goede reiniging. In tegenstelling zullen hoogstaande wasmachines in de hogere prijscategorie staan en daarom ook duurder zijn. Deze duurdere wasmachines bezitten ook meerdere speciale functies en zullen kwalitatief beter zijn. Toch kun je zelfs met een klein budget een wasmachine kopen, maar je opties zijn wel gelimiteerd. Met een groter budget heb je gewoonweg meer keus en daarom is het belangrijk een betaalbare wasmachine te kopen die op je persoonlijke behoeften is afgestemd.

De prijs voor een wasmachine varieert van 304 euro voor het goedkoopste model tot 1599 euro voor de duurste wasmachine. Je vindt hier de beste budget wasmachines.

De gemiddelde prijs voor een voorlader wasmachine is 763 euro.

Deze grafiek toont de prijsverdeling aan tussen wasmachines.

mei 25, 2022

Duurzaamheid

Bekijk het energielabel. Premium wasmachines zijn duurzaam en hebben een hoge energielabel notering. Daarnaast zijn er ook diverse programma’s aanwezig die een energiebesparing op bepaalde machines leveren. Toch zullen deze modellen wel duurder in aanschaf zijn, maar ze garanderen wel een energiebesparing op de lange duur.

In maart 2021 is een nieuw EU-energielabel voor alle huishoudelijke wasmachines ingevoerd. Dit label voorziet informatie over de producten:

 • Energie-efficiëntieklasse(n)
 • Energie-consumptie bij 100 wasbeurten
 • Waterverbruik per wasbeurt
 • Duratie per wasbeurt
 • Geluidsemissie

Dimensies, installatie en soort wasmachine

Washmascine Dimensies

Een ander belangrijk punt om te overwegen, is de omvang van de machine. Je moet er namelijk zeker van zijn dat de wasmachine thuis door je voordeur past en in welke ruimte het moet worden geplaatst. Zodat je uiteindelijk geen problemen met de installatie ondervind. Je kunt uit een vrijstaande of geïntegreerde wasmachine kiezen. Zo heeft de geïntegreerde wasmachine een voordeel, want het apparaat kan eenvoudig ergens worden geplaatst of zelfs in een kast worden neergezet. De vrijstaande machine zal daarentegen je meer flexibiliteit geven en daarbij kun je ook via instelbare pootjes de hoogte verstellen. Uiteindelijk zal iedere wasmachine een goede keus zijn als je maar een geschikte ruimte hebt, waar een watertoevoer ligt en elektriciteit aanwezig is.

voorlader wasmachines
De wasmachines met voorlader zijn geavanceerde modellen met moderne functies, hoge centrifugering en ook efficiënter. Het is op de dag van vandaag de meest voorkomende wasmachine, die via de voorklep voor een grote wascapaciteit zorgt. Het apparaat kan eenvoudig onder bepaald meubilair of keukentafels worden geplaatst. Daarnaast is de machine ook stapelbaar en zal op deze manier ruimtebesparend zijn. Het enige nadeel van deze wasmachine, is dat je moet bukken om de vuile was erin te stoppen.

Bovenlader wasmachines
Bovenlader wasmachines bezitten weinig functies en zijn daarom ook goedkoper. Bij het gebruik van dit apparaat hoef je ook niet te bukken. Toch zal het uitnemen van de schone was enige moeite kosten, want je zult namelijk diep in de trommel moeten reiken om alles eruit te nemen. Daarnaast zal de wasmachine ook in een ruimte moeten worden geplaatst waar de bovenopening geopend kan worden.

Wasmachine Graphic

Hoogwaardig vakmanschap en wasprestaties

Het kopen van een wasmachine vereist een hoge graad van oplettendheid bij het nakijken van ieder detail. Je wilt immers een apparaat dat levenslang meegaat en perfect zijn werkzaamheden verricht. Er zijn talloze kwalitatieve ultramoderne wasmachines die met duurzame borstelloze motors zijn uitgerust om een lange service te verlenen. Deze apparaten garanderen ook constant dezelfde wasmachine-resultaten, zijn met geweldige programma’s uitgerust en zorgen goed voor je delicate was. Hierbij heb je de keus uit middel-tot hoog geprijsde wasmachines.

Geluidsemissie

Wasmachine Geluidsemissie

Voor de meerderheid is het geluidsvolume een belangrijke factor om een wasmachine te kiezen. Je wilt immers geen rumoerige machine thuis hebben staan, ook al staat het apparaat in een andere kamer. Het goede nieuws is dat de hoogstaande modellen met een borstelloze motor vrij stil in gebruik zijn. Ze zijn namelijk ook geïsoleerd met een anti-vibrerend design. Verder wordt het geluidsniveau in de specificatie met decibellen aangeduid. Bovendien is een geluidsniveau van 71 dB of minder, voldoende om te gaan slapen terwijl de wasmachine actief is. Mocht je dus gevoelig voor geluid zijn, dan is het een wijze keuze om uit hoogstaande wasmachines een beslissing te maken.

De stilste wasmachine heeft een geluidsniveau van nét 67 dB, terwijl de luidruchtigste een geluidsniveau van 76 dB heeft.
Het gemiddeld geluidsniveau bij wasmachines ligt op 71 dB.

Deze cirkeldiagram toont de verdeling van de geluidsemissie tussen alle wasmachines aan.

A (79%)
B (21%)
mei 25, 2022

De volgende grafiek toont aan hoe het geluidsniveau wordt verdeeld over alle wasmachines. In dit artikel kun je bekijken welke stille wasmachines de beste zijn.

mei 25, 2022

Trommelcapaciteit (laadvermogen)

Wasmachine Trommelcapaciteit

Bij het kiezen van de juiste trommelcapaciteit of het maximale laadvermogen is het belangrijk om eerst de grootte van je gezin in te schatten. Daarbij zal ook de aangewezen levensstijl van alle gezinsleden een rol spelen en zo wordt op die manier ingeschat welke kleding het vaakst moet worden gewassen. Het laadvermogen van de wasmachine wordt op droge kleding gebaseerd en varieert van 5 Kilogram tot aan 12 Kilogram. Hieronder tonen we een schatting van het laadvermogen aan, ten opzichte van de grootte van het gezin.

 • 5 Kg -7 Kg laadvermogen voor een gezin van 1 – 2 personen
 • 8 Kg – 9 Kg laadvermogen voor een gezin van 3 -4 personen
 • 10 Kg – 12 Kg laadvermogen voor een gezin van 5 personen of meer en voor degene die wekelijks veel kleding moeten wassen

Over het algemeen is een gemiddeld laadvermogen de beste keus. Grotere laadvermogens betekent automatisch een duurdere machine en zal op den duur ook meer in energie kosten. Daarom is het verstandig om een doorsnee keuze te maken.

De volgende diagram toont de verdeelde capaciteit aan van alle wasmachines.

8 kg (45%)
9 kg (35%)
7 kg (16%)
6 kg (3%)
mei 25, 2022

Favoriete functies

Verschillende wasmachines bezitten ook diverse functies. Natuurlijk wil je geen wasmachine aanschaffen met onnodige functies, want deze functies maken uiteindelijk alleen maar de wasmachine duurder. Daarom is het niet vaak dat de aanschaf van de wasmachine een verstandige keus zal zijn. Heb je vaak thuis bevlekte kleding? Heb je een hekel aan lange strijk beurten? Lijden bepaalde gezinsleden aan allergieën? Hieronder zijn de topfuncties gerangschikt en uitgelegd, zodat je meteen precies kan identificeren wat er voor je gezin nodig zal zijn. Zo kun je de ene machine met de andere vergelijken en worden je keuzes kleiner om vervolgens de juiste machine te kiezen.

 • Bijvul functie – Hiermee kun je tijdens de wasbeurt bepaalde kledingstukken toevoegen.
 • Starttijd selectie – Je kan een gewenste starttijd van de wasmachine hiermee instellen.
 • Trommelreiniging – De meeste moderne wasmachines hebben een automatische trommelreiniging voor makkelijk onderhoud en hygiëne.
 • Honingraat trommel – Een speciale trommel constructie die de kleding extra zacht behandelt.
 • Zelfreinigende wasmiddellade – De wasmiddellade wordt automatisch gereinigd om het achtergebleven residu te verwijderen.
 • Memory functie – Slaat veel gebruikte programma’s en parameters op en kunnen eenvoudig met een druk op de knop worden geactiveerd.
 • Stoomfunctie – Deze functie zal de gedragen kleding zonder te wassen met stoom even opfrissen plus kreukvrij maken.
 • Antivlekfunctie – Verwijdert praktisch alle hardnekkige vlekken uit de kleding.
 • Automatisch kwaliteitscontrole – Herkent via de sensoren een bepaalde lading aan kleding en zal daarbij zijn water, energie en tijd op aanpassen om vervolgens een optimale wasbeurt te voldoen.
 • Variabele centrifugesnelheid – Verschillende centrifugesnelheden voor diverse wasmachineprogramma instellingen die zich op bepaalde soorten textiel aanpassen.
 • VarioPerfect – Biedt twee opties aan om de was perfect te reinigen. De Speed Perfect zal de wasbeurt in één uur beëindigen en de EcoPerfect is geschikt voor een laag verbruik maar met een langere wastijd.
 • Digitaal L.E.D. beeldscherm – Toont alle relevante informatie aan van het wasproces.
 • Kinderslot – Een veiligheidsfunctie om het onbedoeld openen van de wasmachine tegen te gaan.
 • AquaStop – Een waterbeschermingssysteem.
 • Extra Afspoelen – Via deze functie wordt de kleding bij verschillende wasprogramma’s vaker afgespoeld om achtergebleven wasmiddel te verwijderen en kleding van allergeenvrij te maken.

Smart technologie

Wasmachines zullen op het gebied van technologie altijd worden verbeterd. Talloze modellen zijn tegenwoordig al voorzien van een Wifi-verbinding, zodat je via een app rustig je wasbeurt kan starten. Op afstand kun je via je mobiele telefoon of tablet de wasmachine bedienen en zijn wasproces volgen. Daarnaast kun je ook eenvoudig additionele programma’s downloaden om de bruikbaarheid van het apparaat te vergroten. Verder kan de machine ook problemen oplossen en dit bespaart je uiteindelijk diverse bezoeken naar de klantendienst. Deze eigenschap of functie zal je helpen bij het uitvoeren van gelijktijdige handelingen.

Kosten tijdens het gebruik

Mocht je een efficiënte hoogkwaliteit wasmachine willen aanschaffen dat een laag energie- en waterverbruik heeft, dan zal dit op den duur je geld besparen. Hieronder volgen de gemiddelde te verwachten energie- en waterkosten per wasmachine.

Bedrijfskosten

Kosten per 100 wasbeurten

 • Energieverbruik: 12,2 €
 • Waterverbruik: 6,4 €

Kosten per wasbeurt:

 • Energieverbruik: 0,1 €
 • Waterverbruik: 0,1 €

De beste wasmachine merken

Welk merk wasmachine is het beste? We hebben elk wasmachine merk gerangschikt en gebaseerd op iedere score van het merk in onze vergelijking.

Positie Merk Cijfer
1 Miele
93
2 Haier
92
3 AEG
92
4 Bosch
91
5 Samsung
90
6 Siemens
90

Veelgestelde vragen (FAQ)

caret-up caret-down Welke wasmachines zijn de beste?

Dit is een ranglijst van de 10 beste wasmachines van Mei 2022.
Positie Afbeelding Wasmachine Cijfer Beoordeling Prijs
5 Miele WWR 760 WPS Miele WWR 760 WPS 94 Goed € 1.499
10 Haier HW80-B14979 Haier HW80-B14979 92 Goed € 599

caret-up caret-down Welke goedkope wasmachine is het beste?

We definiëren een goedkope wasmachine, als de prijs voor een wasmachine onder 400 euro valt. De beste goedkope wasmachine is de Haier HW80-B14636N met een prijs van 356 euro en een beoordeling als “Goed”. Je kunt hier onze complete lijst van goedkope wasmachines vinden. Dit zijn de 5 beste goedkope wasmachines.
Positie Afbeelding Wasmachine Cijfer Beoordeling Prijs
De goedkoopste wasmachine is de Siemens WMN16T3471 met een prijs van 304 euro. Dit zijn de 5 goedkoopste wasmachines.
Wasmachine
304 €
356 €
399 €
429 €
449 €

caret-up caret-down Welke voorlader wasmachine is het beste?

De voorlader wasmachines zijn de meest populaire soort wasmachines. De beste voorlader wasmachine is de Miele WSD 663 WCS met een beoordeling als “Very good”. De Miele WSD 663 WCS is online verkrijgbaar voor een prijs van 875 euro. De tweede beste voorlader wasmachine is de Samsung WW80T654ALX met een score van 96 uit 100. Dit zijn de 5 beste voorlader wasmachines.
Positie Afbeelding Voorlader wasmachine Cijfer Beoordeling Prijs
5 Miele WWR 760 WPS Miele WWR 760 WPS 94 Goed € 1.499

caret-up caret-down Welke wasmachine met droger (was-droogcombinatie) is het beste?

De gemiddelde score voor een wasdroger bedraagt 88 uit 100, terwijl een voorlader wasmachine gemiddeld 92 uit 100 scoort. De beste was-droogcombinatie is de Samsung WD80T554ABT dat een beoordeling als “Goed” heeft verkregen met een score van 92 uit 100. De Samsung WD80T554ABT heeft een prijs van 599 euro. De tweede beste was-droogcombinatie is de Samsung WD80T654ABH/S2 met een prijs van 729 euro. Gebaseerd op 11 vergeleken wasdrogers, zijn dit de 5 beste was-droogcombinaties.
Positie Afbeelding Was-droogcombinatie Cijfer Beoordeling Prijs
Je kunt alle de 11 beste was-droogcombinaties hier vinden.

caret-up caret-down Welke wasmachine met stoomfunctie is het beste?

De stoomfunctie is een populaire functie bij wasmachines. De beste wasmachine met stoomfunctie is de Miele WSD 663 WCS, met een beoordeling als “Very good”. Dit zijn de 5 beste wasmachines met stoomfunctie.
Positie Afbeelding Wasmachine Cijfer Beoordeling Prijs
Tussen de 42 gepresenteerde wasmachines in onze vergelijking, is 22 % uitgerust met een stoomfunctie.

caret-up caret-down Welke wasmachine in de energieklasse A is de beste?

De beste wasmachine in energieklasse A, is de Miele WSD 663 WCS. Dit zijn de 5 beste wasmachines in de energieklasse A.
Positie Afbeelding Wasmachine Cijfer Beoordeling Prijs
4 Miele WWR 760 WPS Miele WWR 760 WPS 94 Goed € 1.499
Dit is een ranglijst van de 3 wasmachines met het laagste energieverbruik.
Wasmachine
46 kWh
47 kWh
47 kWh

Ranglijst: 42 wasmachines

Type caret
Merk caret
Energieklasse caret
Vulgewicht wassen caret
Geluidsniveau caret
Prijs caret
Toerental caret
filterFilter
Positie
Naam
Beoordeling
Prijs
 1. Beste 8 kg wasmachine
  1
  Miele WSD 663 WCS
  Cijfer
  98/100
  Zeer goed
  Voorlader wasmachine
  8 kg Vulgewicht
  Automatische Wasmiddeldosering
  Stoomfunctie
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,9) 111 reviews
 2. 2
  Samsung WW80T654ALX
  Cijfer
  96/100
  Zeer goed
  Coolblue.nl € 699
  Voorlader wasmachine
  8 kg Vulgewicht
  Stoomfunctie
  Trommelreiniging
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,8) 380 reviews
 3. Beste 9 kg wasmachine
  3
  Miele WSR863 WPS
  Cijfer
  96/100
  Zeer goed
  Bol.com € 1.599
  Voorlader wasmachine
  9 kg Vulgewicht
  Automatische Wasmiddeldosering
  Energiezuinig (Energieklasse A)
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,8) 178 reviews
 4. Beste goedkope wasmachine
  4
  Haier HW80-B14636N
  Cijfer
  94/100
  Goed
  Deal Alert
  Bol.com € 356
  Deal Alert
  Coolblue.nl € 449
  Voorlader wasmachine
  8 kg Vulgewicht
  Stoomfunctie
  Energiezuinig (Energieklasse A)
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,7) 414 reviews
 5. Voorlader wasmachine
  9 kg Vulgewicht
  Automatische Wasmiddeldosering
  Energiezuinig (Energieklasse A)
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,7) 152 reviews
 6. 6
  Miele WSF 363 WCS
  Cijfer
  94/100
  Goed
  Bol.com € 1.002
  Voorlader wasmachine
  8 kg Vulgewicht
  Automatische Wasmiddeldosering
  Energiezuinig (Energieklasse A)
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,7) 109 reviews
 7. 7
  Miele WSG363 WCS
  Cijfer
  94/100
  Goed
  Voorlader wasmachine
  9 kg Vulgewicht
  Energiezuinig (Energieklasse A)
  App-Bediening
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,7) 102 reviews
 8. 8
  AEG L9FENS96
  Cijfer
  94/100
  Goed
  Bol.com € 999
  Coolblue.nl € 999
  Voorlader wasmachine
  9 kg Vulgewicht
  Automatische Wasmiddeldosering
  Stoomfunctie
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,7) 59 reviews
 9. 9
  Samsung WW80TA049AE
  Cijfer
  92/100
  Goed
  Coolblue.nl € 499
  Voorlader wasmachine
  8 kg Vulgewicht
  Stoomfunctie
  Koolborstelloze Motor
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,6) 548 reviews
 10. Haier HW80-B14979
  Cijfer
  92/100
  Goed
  Voorlader wasmachine
  8 kg Vulgewicht
  Stoomfunctie
  Energiezuinig (Energieklasse A)
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,6) 501 reviews
 11. AEG L8FEOKOMIX
  Cijfer
  92/100
  Goed
  Voorlader wasmachine
  9 kg Vulgewicht
  Stoomfunctie
  Koolborstelloze Motor
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,6) 340 reviews
 12. 12
  Samsung WW90T534AAW
  Cijfer
  92/100
  Goed
  Coolblue.nl € 549
  Voorlader wasmachine
  9 kg Vulgewicht
  Automatische Wasmiddeldosering
  Stoomfunctie
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,6) 317 reviews
 13. 13
  Miele WSD 323 WPS
  Cijfer
  92/100
  Goed
  Bol.com € 999
  Coolblue.nl € 999
  Voorlader wasmachine
  8 kg Vulgewicht
  Energiezuinig (Energieklasse A)
  Stille (70 dB)
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,6) 301 reviews
 14. Beste 7 kg wasmachine
  14
  Samsung WW70TA049TE
  Cijfer
  92/100
  Goed
  Coolblue.nl € 449
  Voorlader wasmachine
  7 kg Vulgewicht
  Stoomfunctie
  Koolborstelloze Motor
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,6) 289 reviews
 15. 15
  Miele WSI863 WCS
  Cijfer
  92/100
  Goed
  Voorlader wasmachine
  9 kg Vulgewicht
  "Best uit de test" Consumentenbond 2020
  Automatische Wasmiddeldosering
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,6) 288 reviews
 16. 16
  Bosch WAU28R70NL
  Cijfer
  92/100
  Goed
  Coolblue.nl € 649
  Voorlader wasmachine
  9 kg Vulgewicht
  Koolborstelloze Motor
  Trommelreiniging
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,6) 286 reviews
 17. 17
  Samsung WW80T554AAW
  Cijfer
  92/100
  Goed
  Coolblue.nl € 599