Inhoudsopgave
- Specificatie vergelijking van wasmachines
- De koopgids voor wasmachines
- Prijs (budget)
- Duurzaamheid
- Dimensies, installatie en soort wasmachine
- Hoogwaardig vakmanschap en wasprestaties
- Geluidsemissie
- Trommelcapaciteit (laadvermogen)
- Favoriete functies
- Smart technologie
- Kosten tijdens het gebruik
- De beste wasmachine merken
Specificatie vergelijking van wasmachines
De koopgids voor wasmachines
Vanuit het oogpunt bij een technisch gedreven wereld en een snelle dagelijkse routine zullen wasmachines ons uiteindelijk helpen in onze drukke samenleving. Het is een vereist apparaat dat voor ieder huishouden geschikt is. Het verlost ons van de handwas en daardoor bespaart het ons uiteindelijk kostbare tijd. Toch is het kiezen van de juiste wasmachine soms erg belastend, vooral als het op je dagelijkse levensgewoonten moet worden afgestemd. Hieronder volgen enkele factoren die je in overweging kan nemen:
Prijs (budget)
De prijs van een wasmachine is afhankelijk van bepaalde elementen. De basis wasmachines zullen in de laagste prijscategorie behoren. Daarbij zullen kwaliteit en functies de uiteindelijke prijs bepalen, toch verrichten deze wasmachines allen een goede reiniging. In tegenstelling zullen hoogstaande wasmachines in de hogere prijscategorie staan en daarom ook duurder zijn. Deze duurdere wasmachines bezitten ook meerdere speciale functies en zullen kwalitatief beter zijn. Toch kun je zelfs met een klein budget een wasmachine kopen, maar je opties zijn wel gelimiteerd. Met een groter budget heb je gewoonweg meer keus en daarom is het belangrijk een betaalbare wasmachine te kopen die op je persoonlijke behoeften is afgestemd.
De prijs voor een wasmachine varieert van 304 euro voor het goedkoopste model tot 1599 euro voor de duurste wasmachine. Je vindt hier de beste budget wasmachines.
De gemiddelde prijs voor een voorlader wasmachine is 763 euro.
Deze grafiek toont de prijsverdeling aan tussen wasmachines.
Duurzaamheid
Bekijk het energielabel. Premium wasmachines zijn duurzaam en hebben een hoge energielabel notering. Daarnaast zijn er ook diverse programma’s aanwezig die een energiebesparing op bepaalde machines leveren. Toch zullen deze modellen wel duurder in aanschaf zijn, maar ze garanderen wel een energiebesparing op de lange duur.
In maart 2021 is een nieuw EU-energielabel voor alle huishoudelijke wasmachines ingevoerd. Dit label voorziet informatie over de producten:
- Energie-efficiëntieklasse(n)
- Energie-consumptie bij 100 wasbeurten
- Waterverbruik per wasbeurt
- Duratie per wasbeurt
- Geluidsemissie
Dimensies, installatie en soort wasmachine
Een ander belangrijk punt om te overwegen, is de omvang van de machine. Je moet er namelijk zeker van zijn dat de wasmachine thuis door je voordeur past en in welke ruimte het moet worden geplaatst. Zodat je uiteindelijk geen problemen met de installatie ondervind. Je kunt uit een vrijstaande of geïntegreerde wasmachine kiezen. Zo heeft de geïntegreerde wasmachine een voordeel, want het apparaat kan eenvoudig ergens worden geplaatst of zelfs in een kast worden neergezet. De vrijstaande machine zal daarentegen je meer flexibiliteit geven en daarbij kun je ook via instelbare pootjes de hoogte verstellen. Uiteindelijk zal iedere wasmachine een goede keus zijn als je maar een geschikte ruimte hebt, waar een watertoevoer ligt en elektriciteit aanwezig is.
De wasmachines met voorlader zijn geavanceerde modellen met moderne functies, hoge centrifugering en ook efficiënter. Het is op de dag van vandaag de meest voorkomende wasmachine, die via de voorklep voor een grote wascapaciteit zorgt. Het apparaat kan eenvoudig onder bepaald meubilair of keukentafels worden geplaatst. Daarnaast is de machine ook stapelbaar en zal op deze manier ruimtebesparend zijn. Het enige nadeel van deze wasmachine, is dat je moet bukken om de vuile was erin te stoppen.
Bovenlader wasmachines bezitten weinig functies en zijn daarom ook goedkoper. Bij het gebruik van dit apparaat hoef je ook niet te bukken. Toch zal het uitnemen van de schone was enige moeite kosten, want je zult namelijk diep in de trommel moeten reiken om alles eruit te nemen. Daarnaast zal de wasmachine ook in een ruimte moeten worden geplaatst waar de bovenopening geopend kan worden.
Hoogwaardig vakmanschap en wasprestaties
Het kopen van een wasmachine vereist een hoge graad van oplettendheid bij het nakijken van ieder detail. Je wilt immers een apparaat dat levenslang meegaat en perfect zijn werkzaamheden verricht. Er zijn talloze kwalitatieve ultramoderne wasmachines die met duurzame borstelloze motors zijn uitgerust om een lange service te verlenen. Deze apparaten garanderen ook constant dezelfde wasmachine-resultaten, zijn met geweldige programma’s uitgerust en zorgen goed voor je delicate was. Hierbij heb je de keus uit middel-tot hoog geprijsde wasmachines.
Geluidsemissie
Voor de meerderheid is het geluidsvolume een belangrijke factor om een wasmachine te kiezen. Je wilt immers geen rumoerige machine thuis hebben staan, ook al staat het apparaat in een andere kamer. Het goede nieuws is dat de hoogstaande modellen met een borstelloze motor vrij stil in gebruik zijn. Ze zijn namelijk ook geïsoleerd met een anti-vibrerend design. Verder wordt het geluidsniveau in de specificatie met decibellen aangeduid. Bovendien is een geluidsniveau van 71 dB of minder, voldoende om te gaan slapen terwijl de wasmachine actief is. Mocht je dus gevoelig voor geluid zijn, dan is het een wijze keuze om uit hoogstaande wasmachines een beslissing te maken.
De stilste wasmachine heeft een geluidsniveau van nét 67 dB, terwijl de luidruchtigste een geluidsniveau van 76 dB heeft.
Het gemiddeld geluidsniveau bij wasmachines ligt op 71 dB.
Deze cirkeldiagram toont de verdeling van de geluidsemissie tussen alle wasmachines aan.
De volgende grafiek toont aan hoe het geluidsniveau wordt verdeeld over alle wasmachines. In dit artikel kun je bekijken welke stille wasmachines de beste zijn.
Trommelcapaciteit (laadvermogen)
Bij het kiezen van de juiste trommelcapaciteit of het maximale laadvermogen is het belangrijk om eerst de grootte van je gezin in te schatten. Daarbij zal ook de aangewezen levensstijl van alle gezinsleden een rol spelen en zo wordt op die manier ingeschat welke kleding het vaakst moet worden gewassen. Het laadvermogen van de wasmachine wordt op droge kleding gebaseerd en varieert van 5 Kilogram tot aan 12 Kilogram. Hieronder tonen we een schatting van het laadvermogen aan, ten opzichte van de grootte van het gezin.
- 5 Kg -7 Kg laadvermogen voor een gezin van 1 – 2 personen
- 8 Kg – 9 Kg laadvermogen voor een gezin van 3 -4 personen
- 10 Kg – 12 Kg laadvermogen voor een gezin van 5 personen of meer en voor degene die wekelijks veel kleding moeten wassen
Over het algemeen is een gemiddeld laadvermogen de beste keus. Grotere laadvermogens betekent automatisch een duurdere machine en zal op den duur ook meer in energie kosten. Daarom is het verstandig om een doorsnee keuze te maken.
De volgende diagram toont de verdeelde capaciteit aan van alle wasmachines.
Favoriete functies
Verschillende wasmachines bezitten ook diverse functies. Natuurlijk wil je geen wasmachine aanschaffen met onnodige functies, want deze functies maken uiteindelijk alleen maar de wasmachine duurder. Daarom is het niet vaak dat de aanschaf van de wasmachine een verstandige keus zal zijn. Heb je vaak thuis bevlekte kleding? Heb je een hekel aan lange strijk beurten? Lijden bepaalde gezinsleden aan allergieën? Hieronder zijn de topfuncties gerangschikt en uitgelegd, zodat je meteen precies kan identificeren wat er voor je gezin nodig zal zijn. Zo kun je de ene machine met de andere vergelijken en worden je keuzes kleiner om vervolgens de juiste machine te kiezen.
- Bijvul functie – Hiermee kun je tijdens de wasbeurt bepaalde kledingstukken toevoegen.
- Starttijd selectie – Je kan een gewenste starttijd van de wasmachine hiermee instellen.
- Trommelreiniging – De meeste moderne wasmachines hebben een automatische trommelreiniging voor makkelijk onderhoud en hygiëne.
- Honingraat trommel – Een speciale trommel constructie die de kleding extra zacht behandelt.
- Zelfreinigende wasmiddellade – De wasmiddellade wordt automatisch gereinigd om het achtergebleven residu te verwijderen.
- Memory functie – Slaat veel gebruikte programma’s en parameters op en kunnen eenvoudig met een druk op de knop worden geactiveerd.
- Stoomfunctie – Deze functie zal de gedragen kleding zonder te wassen met stoom even opfrissen plus kreukvrij maken.
- Antivlekfunctie – Verwijdert praktisch alle hardnekkige vlekken uit de kleding.
- Automatisch kwaliteitscontrole – Herkent via de sensoren een bepaalde lading aan kleding en zal daarbij zijn water, energie en tijd op aanpassen om vervolgens een optimale wasbeurt te voldoen.
- Variabele centrifugesnelheid – Verschillende centrifugesnelheden voor diverse wasmachineprogramma instellingen die zich op bepaalde soorten textiel aanpassen.
- VarioPerfect – Biedt twee opties aan om de was perfect te reinigen. De Speed Perfect zal de wasbeurt in één uur beëindigen en de EcoPerfect is geschikt voor een laag verbruik maar met een langere wastijd.
- Digitaal L.E.D. beeldscherm – Toont alle relevante informatie aan van het wasproces.
- Kinderslot – Een veiligheidsfunctie om het onbedoeld openen van de wasmachine tegen te gaan.
- AquaStop – Een waterbeschermingssysteem.
- Extra Afspoelen – Via deze functie wordt de kleding bij verschillende wasprogramma’s vaker afgespoeld om achtergebleven wasmiddel te verwijderen en kleding van allergeenvrij te maken.
Smart technologie
Wasmachines zullen op het gebied van technologie altijd worden verbeterd. Talloze modellen zijn tegenwoordig al voorzien van een Wifi-verbinding, zodat je via een app rustig je wasbeurt kan starten. Op afstand kun je via je mobiele telefoon of tablet de wasmachine bedienen en zijn wasproces volgen. Daarnaast kun je ook eenvoudig additionele programma’s downloaden om de bruikbaarheid van het apparaat te vergroten. Verder kan de machine ook problemen oplossen en dit bespaart je uiteindelijk diverse bezoeken naar de klantendienst. Deze eigenschap of functie zal je helpen bij het uitvoeren van gelijktijdige handelingen.
Kosten tijdens het gebruik
Mocht je een efficiënte hoogkwaliteit wasmachine willen aanschaffen dat een laag energie- en waterverbruik heeft, dan zal dit op den duur je geld besparen. Hieronder volgen de gemiddelde te verwachten energie- en waterkosten per wasmachine.
Bedrijfskosten
Kosten per 100 wasbeurten
- Energieverbruik: 12,2 €
- Waterverbruik: 6,4 €
Kosten per wasbeurt:
- Energieverbruik: 0,1 €
- Waterverbruik: 0,1 €
De beste wasmachine merken
Welk merk wasmachine is het beste? We hebben elk wasmachine merk gerangschikt en gebaseerd op iedere score van het merk in onze vergelijking.
Positie | Merk | Cijfer |
---|---|---|
1 | Miele |
93
|
2 | Haier |
92
|
3 | AEG |
92
|
4 | Bosch |
91
|
5 | Samsung |
90
|
6 | Siemens |
90
|