Wat is de beste wasmachine? We hebben 97 wasmachines vergeleken en de beste gevonden. Onze vergelijking is gebaseerd op beoordelingen van 25.264 gebruikers.
Meestal wordt er onderscheid gemaakt tussen drie soorten wasmachines: voorladers, bovenladers en was-droogcombinaties (wasmachine en droger gecombineerd). In de volgende tabel kunt u meer lezen over de voordelen, nadelen, afmetingen, prijs, enzovoort, voor elk van de drie soorten wasmachines:
Alle wasmachines hebben een energielabel dat informatie geeft over de belangrijkste specificaties. Het energielabel voor wasmachines geeft informatie over:
Energieklasse
Energieverbruik voor 100 cycli
Waterverbruik voor 1 cyclus
Duur voor 1 eco-cyclus
Capaciteit
Centrifugeresultaat
Geluidsniveau
Geluidsniveauklasse
Met het energielabel kunt u eenvoudig belangrijke specificaties vergelijken tussen wasmachines.
3
Energieklasse
Op het energielabel vindt u de energieklasse van de wasmachine, variërend van A – G, waarbij A het beste is.
Met een energiezuinige wasmachine kunt u geld besparen op uw elektriciteitsrekening. De volgende grafiek toont hoe de energieklasse is verdeeld over de wasmachines:
Op het energielabel vindt u het energieverbruik van de wasmachine voor 100 eco-cycli. Verschillende factoren beïnvloeden het energieverbruik, zoals de trommelgrootte, de wastemperatuur, het type motor, enz.
De Samsung WW11DB8B95GBU3 is de wasmachine met het laagste energieverbruik, met een verbruik van 32 kWh voor 100 eco-cycli. Ter vergelijking, het model met het hoogste verbruik verbruikt 82 kWh.
Als u op zoek bent naar een wasmachine met een laag energieverbruik, bekijk dan een van de volgende modellen, die de 5 wasmachines zijn met het laagste energieverbruik:
De volgende grafiek toont hoe het energieverbruik is verdeeld over de wasmachines:
Bijgewerkt op 9 september 2024
5
Geluidsniveau
Het geluidsniveau is een belangrijke factor om rekening mee te houden, vooral als uw washok zich in de buurt van leefruimtes bevindt of als u het ’s nachts zult gebruiken.
Op het energielabel vindt u de geluidsniveauklasse van de wasmachine, variërend van A – D, waarbij A het beste is. De volgende grafiek toont hoe de geluidsniveauklasse is verdeeld over de wasmachines:
A (69%)
B (23%)
C (8%)
Bijgewerkt op 9 september 2024
Het geluidsniveau van de wasmachine wordt ook aangegeven op het energielabel. Het wordt aangegeven voor het luidste deel van de wascyclus (dat is de centrifugefase).
Het geluidsniveau voor de wasmachines varieert van 65 dB tot 78 dB, wat een groot verschil in geluidsniveau is.
Als u op zoek bent naar een stille wasmachine, bekijk dan een van de volgende modellen, die de 5 stilste zijn:
Op het energielabel vindt u de centrifugeresultaat van de wasmachine op een schaal van A – G, waarbij A het beste is. De centrifugeresultaat geven aan hoeveel vocht er na het wassen in de kleding achterblijft en dus hoe lang het duurt om te drogen.
Een wasmachine met een hoog toerental heeft doorgaans ook een betere centrifugeresultaat, maar een hoog toerental heeft ook het nadeel dat het meer slijtage aan de kleding veroorzaakt.
Dit is hoe de centrifugeresultaat is verdeeld over de wasmachines:
B (79%)
A (21%)
Bijgewerkt op 9 september 2024
De meeste wasmachines hebben een variabel toerental dat u kunt aanpassen aan de kleding die u wast.
De volgende grafiek toont hoe het maximale toerental is verdeeld over de wasmachines:
Houd rekening met de grootte van uw huishouden en de hoeveelheid wasgoed die u regelmatig moet wassen. Wasmachines zijn verkrijgbaar in verschillende capaciteiten, waarbij 9 kg het meest voorkomt.
De volgende grafiek toont hoe de capaciteit is verdeeld over de wasmachines:
Wasmachines zijn verkrijgbaar in een breed prijsbereik, dus weten hoeveel u bereid bent uit te geven zal uw opties beperken. Overweeg de functies die u wilt en houd in gedachten dat energiezuinige wasmachines op de lange termijn goedkoper kunnen zijn.
De goedkoopste wasmachine is de Beko WTV87112BC1, met een prijs van € 299 en in vergelijking kost het duurste model € 1949. Als u op zoek bent naar een goedkope wasmachine, bekijk dan een van de volgende modellen, die de 5 goedkoopste zijn:
Op het energielabel vindt u de wasduur voor het standaard eco-programma.
Let op dat wasmachines snellere programma’s hebben dan dit.
De wasduur in het standaard eco-programma varieert van 100 minuten tot 240 minuten voor de wasmachines. De verdeling wordt getoond in de volgende grafiek:
Bijgewerkt op 9 september 2024
Dit zijn de 5 wasmachines met het kortste eco-programma:
Dit zijn enkele van de meest populaire functies die u zou kunnen overwegen voor uw wasmachine:
Automatische dosering van wasmiddel: Automatische dosering van wasmiddel is een functie die te vinden is in sommige wasmachines die automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel doseert voor elke wasbeurt. U kunt de beste wasmachines met automatische dosering van wasmiddel hier vinden.
WiFi-connectiviteit: WiFi-connectiviteit in wasmachines stelt u in staat om uw apparaat te verbinden met uw thuisnetwerk en het op afstand te bedienen via een smartphone-app. Je kunt de beste wasmachines met WiFi-connectie hier vinden.
Consumentenbond.nl test continu nieuwe wasmachines en heeft tot 3/2024 in totaal 181 wasmachines getest, waaronder zowel voorlader wasmachines als bovenlader wasmachines.