De 10 beste wasmachines

products 61 wasmachines vergelijken
Consumenten reviews 14.101 Consumenten reviews
Testresultaat 1 Testresultaat

We hebben 61 wasmachines met elkaar vergeleken plus beoordeeld en daaruit de beste gevonden. Onze wasmachine test is gebaseerd op 14.101 gebruikersrecensies. Onze wasmachine test is voor het laatst bijgewerkt in 2022.

BIJGEWERKT:
02. augustus 2022

We verdienen een commissie op bepaalde partnerovereenkomsten, wanneer er via ons een aankoop wordt gemaakt. Dit is hoe wij werken.

Type caret
Merk caret
Energieklasse caret
Vulgewicht wassen caret
Geluidsniveau caret
Prijs caret
Toerental caret
filterFilter
Positie
Naam
Beoordeling
Prijs
 1. Beste 8 kg wasmachine
  Samsung WW80T654ALX
  Cijfer
  96/100
  Zeer goed
  Voorlader wasmachine
  8 kg vulgewicht
  Stoomfunctie
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,8) 419 reviews
 2. Beste goedkope wasmachine
  2
  Haier HW80-B14636N
  Cijfer
  94/100
  Goed
  Coolblue.nl € 489
  Bol.com € 489
  Voorlader wasmachine
  8 kg vulgewicht
  Stoomfunctie
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,7) 454 reviews
 3. 3
  Miele WSD 323 WPS
  Cijfer
  94/100
  Goed
  Bol.com € 1.099
  Voorlader wasmachine
  8 kg vulgewicht
  Energiezuinig (energieklasse A)
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,7) 316 reviews
 4. Beste 9 kg wasmachine
  4
  Miele WSG663 WCS
  Cijfer
  94/100
  Goed
  Voorlader wasmachine
  9 kg vulgewicht
  "Beste uit de test" - Consumentenbond 2022
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,7) 235 reviews
 5. Beste wasmachine met automatische wasmiddeldosering
  5
  Miele WSR863 WPS
  Cijfer
  94/100
  Goed
  Bol.com € 1.599
  Voorlader wasmachine
  9 kg vulgewicht
  Automatische wasmiddeldosering
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,7) 191 reviews
 6. Voorlader wasmachine
  9 kg vulgewicht
  Automatische wasmiddeldosering
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,7) 150 reviews
 7. 7
  Miele WSG363 WCS
  Cijfer
  94/100
  Goed
  Voorlader wasmachine
  9 kg vulgewicht
  Energiezuinig (energieklasse A)
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,7) 118 reviews
 8. 8
  Haier HW90-B14979
  Cijfer
  94/100
  Goed
  Coolblue.nl € 499
  Wehkamp.nl € 549
  Voorlader wasmachine
  9 kg vulgewicht
  Stoomfunctie
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,7) 83 reviews
 9. 9
  AEG L9FENS96
  Cijfer
  94/100
  Goed
  Voorlader wasmachine
  9 kg vulgewicht
  Automatische wasmiddeldosering
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,7) 60 reviews
 10. Beste 6 kg wasmachine
  10
  Miele WS613 WCS
  Cijfer
  94/100
  Goed
  Coolblue.nl € 1.459
  Bovenlader wasmachine
  6 kg vulgewicht
  Stille (70 dB)
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,9) 18 reviews

Over onze wasmachine test

Scoreverdeling in onze wasmachine test

augustus 9, 2022
We hebben 61 wasmachines vergeleken die als volgt zijn verdeeld:
 • 46 voorlader wasmachines
 • 1 bovenlader wasmachine(s)
 • 14 was-droogcombinaties
We hebben gebruiker, expert-recensies en testresultaten van iedere wasmachine verzameld en gebaseerd op dit gegeven, heeft ieder model een score verkregen van 0 - 100, waar 100 het best mogelijke is. Je kunt hier meer lezen over hoe onze rangschikking werkt. Let op dat we zelf géén enkele wasmachine hebben getest, maar we hebben daarentegen informatie van het internet verzameld. Dit is de informatie waar onze wasmachine vergelijking / test op gebaseerd is:
 • 14.101 gebruikersrecensies
 • 1 expert-recensie(s)

Waarom is onze wasmachinetest verschillend?

Onze wasmachinetests zijn gebaseerd op meta-recensies en daardoor kunnen we meer wasmachinetests verrichten, in vergelijking met andere websites. Daarnaast onderscheiden we ons van anderen door:
 • Onze productenlijst wordt geregeld bijgewerkt en toont alleen beschikbare producten van onze ranglijst aan.
 • Via talloze bronnen ontvangen we recensies. Veel concurrenten vergelijken alleen bepaalde recensies vanuit één bron (bijvoorbeeld Amazon). Daarom is onze vergelijking veel uitgebreider en ook gebaseerd op een grotere database. Verder kun je ook iedere beoordelingsbron per product bekijken.
 • In onze vergelijking kun je ook met onze vergelijkingstabel eenvoudig verschillende specificaties van iedere wasmachine vergelijken. Zo kun je dus uiteindelijk iedere specificatie van geïnteresseerde producten met elkaar vergelijken.
Mocht je geen voorkeur geven aan onze meta-recensies, dan raden we je aan om naar Consumentenbond.nl te navigeren. Hier worden namelijk fysieke wasmachinetests uitgevoerd en beschreven. wasmachines

Specificatie vergelijking van wasmachines

augustus 9, 2022

De koopgids voor wasmachines

Vanuit het oogpunt bij een technisch gedreven wereld en een snelle dagelijkse routine zullen wasmachines ons uiteindelijk helpen in onze drukke samenleving. Het is een vereist apparaat dat voor ieder huishouden geschikt is. Het verlost ons van de handwas en daardoor bespaart het ons uiteindelijk kostbare tijd. Toch is het kiezen van de juiste wasmachine soms erg belastend, vooral als het op je dagelijkse levensgewoonten moet worden afgestemd. Hieronder volgen enkele factoren die je in overweging kan nemen:

Prijs (budget)

De prijs van een wasmachine is afhankelijk van bepaalde elementen. De basis wasmachines zullen in de laagste prijscategorie behoren. Daarbij zullen kwaliteit en functies de uiteindelijke prijs bepalen, toch verrichten deze wasmachines allen een goede reiniging. In tegenstelling zullen hoogstaande wasmachines in de hogere prijscategorie staan en daarom ook duurder zijn. Deze duurdere wasmachines bezitten ook meerdere speciale functies en zullen kwalitatief beter zijn. Toch kun je zelfs met een klein budget een wasmachine kopen, maar je opties zijn wel gelimiteerd. Met een groter budget heb je gewoonweg meer keus en daarom is het belangrijk een betaalbare wasmachine te kopen die op je persoonlijke behoeften is afgestemd.

De prijs voor een wasmachine varieert van 399 € voor het goedkoopste model tot 1999 € voor de duurste wasmachine. Je vindt hier de beste budget wasmachines.

De gemiddelde prijs voor een voorlader wasmachine is 765 €.

Deze grafiek toont de prijsverdeling aan tussen wasmachines.

augustus 9, 2022

Duurzaamheid

Bekijk het energielabel. Premium wasmachines zijn duurzaam en hebben een hoge energielabel notering. Daarnaast zijn er ook diverse programma’s aanwezig die een energiebesparing op bepaalde machines leveren. Toch zullen deze modellen wel duurder in aanschaf zijn, maar ze garanderen wel een energiebesparing op de lange duur.

In maart 2021 is een nieuw EU-energielabel voor alle huishoudelijke wasmachines ingevoerd. Dit label voorziet informatie over de producten:

 • Energie-efficiëntieklasse(n)
 • Energie-consumptie bij 100 wasbeurten
 • Waterverbruik per wasbeurt
 • Duratie per wasbeurt
 • Geluidsemissie

Dimensies, installatie en soort wasmachine

Washmascine Dimensies

Een ander belangrijk punt om te overwegen, is de omvang van de machine. Je moet er namelijk zeker van zijn dat de wasmachine thuis door je voordeur past en in welke ruimte het moet worden geplaatst. Zodat je uiteindelijk geen problemen met de installatie ondervind. Je kunt uit een vrijstaande of geïntegreerde wasmachine kiezen. Zo heeft de geïntegreerde wasmachine een voordeel, want het apparaat kan eenvoudig ergens worden geplaatst of zelfs in een kast worden neergezet. De vrijstaande machine zal daarentegen je meer flexibiliteit geven en daarbij kun je ook via instelbare pootjes de hoogte verstellen. Uiteindelijk zal iedere wasmachine een goede keus zijn als je maar een geschikte ruimte hebt, waar een watertoevoer ligt en elektriciteit aanwezig is.

voorlader wasmachines
De wasmachines met voorlader zijn geavanceerde modellen met moderne functies, hoge centrifugering en ook efficiënter. Het is op de dag van vandaag de meest voorkomende wasmachine, die via de voorklep voor een grote wascapaciteit zorgt. Het apparaat kan eenvoudig onder bepaald meubilair of keukentafels worden geplaatst. Daarnaast is de machine ook stapelbaar en zal op deze manier ruimtebesparend zijn. Het enige nadeel van deze wasmachine, is dat je moet bukken om de vuile was erin te stoppen.

Bovenlader wasmachines
Bovenlader wasmachines bezitten weinig functies en zijn daarom ook goedkoper. Bij het gebruik van dit apparaat hoef je ook niet te bukken. Toch zal het uitnemen van de schone was enige moeite kosten, want je zult namelijk diep in de trommel moeten reiken om alles eruit te nemen. Daarnaast zal de wasmachine ook in een ruimte moeten worden geplaatst waar de bovenopening geopend kan worden.

Wasmachine Graphic

Hoogwaardig vakmanschap en wasprestaties

Het kopen van een wasmachine vereist een hoge graad van oplettendheid bij het nakijken van ieder detail. Je wilt immers een apparaat dat levenslang meegaat en perfect zijn werkzaamheden verricht. Er zijn talloze kwalitatieve ultramoderne wasmachines die met duurzame borstelloze motors zijn uitgerust om een lange service te verlenen. Deze apparaten garanderen ook constant dezelfde wasmachine-resultaten, zijn met geweldige programma’s uitgerust en zorgen goed voor je delicate was. Hierbij heb je de keus uit middel-tot hoog geprijsde wasmachines.

Geluidsemissie

Wasmachine Geluidsemissie

Voor de meerderheid is het geluidsvolume een belangrijke factor om een wasmachine te kiezen. Je wilt immers geen rumoerige machine thuis hebben staan, ook al staat het apparaat in een andere kamer. Het goede nieuws is dat de hoogstaande modellen met een borstelloze motor vrij stil in gebruik zijn. Ze zijn namelijk ook geïsoleerd met een anti-vibrerend design. Verder wordt het geluidsniveau in de specificatie met decibellen aangeduid. Bovendien is een geluidsniveau van 71 dB of minder, voldoende om te gaan slapen terwijl de wasmachine actief is. Mocht je dus gevoelig voor geluid zijn, dan is het een wijze keuze om uit hoogstaande wasmachines een beslissing te maken.

De stilste wasmachine heeft een geluidsniveau van nét 67 dB, terwijl de luidruchtigste een geluidsniveau van 78 dB heeft.
Het gemiddeld geluidsniveau bij wasmachines ligt op 72 dB.

Deze cirkeldiagram toont de verdeling van de geluidsemissie tussen alle wasmachines aan.

A (74%)
B (21%)
C (5%)
augustus 9, 2022

De volgende grafiek toont aan hoe het geluidsniveau wordt verdeeld over alle wasmachines. In dit artikel kun je bekijken welke stille wasmachines de beste zijn.

augustus 9, 2022

Trommelcapaciteit (laadvermogen)

Wasmachine Trommelcapaciteit

Bij het kiezen van de juiste trommelcapaciteit of het maximale laadvermogen is het belangrijk om eerst de grootte van je gezin in te schatten. Daarbij zal ook de aangewezen levensstijl van alle gezinsleden een rol spelen en zo wordt op die manier ingeschat welke kleding het vaakst moet worden gewassen. Het laadvermogen van de wasmachine wordt op droge kleding gebaseerd en varieert van 5 Kilogram tot aan 12 Kilogram. Hieronder tonen we een schatting van het laadvermogen aan, ten opzichte van de grootte van het gezin.

 • 5 Kg -7 Kg laadvermogen voor een gezin van 1 – 2 personen
 • 8 Kg – 9 Kg laadvermogen voor een gezin van 3 -4 personen
 • 10 Kg – 12 Kg laadvermogen voor een gezin van 5 personen of meer en voor degene die wekelijks veel kleding moeten wassen

Over het algemeen is een gemiddeld laadvermogen de beste keus. Grotere laadvermogens betekent automatisch een duurdere machine en zal op den duur ook meer in energie kosten. Daarom is het verstandig om een doorsnee keuze te maken.

De volgende diagram toont de verdeelde capaciteit aan van alle wasmachines.

9 kg (47%)
8 kg (38%)
7 kg (11%)
6 kg (2%)
10.5 kg (2%)
augustus 9, 2022

Favoriete functies

Verschillende wasmachines bezitten ook diverse functies. Natuurlijk wil je geen wasmachine aanschaffen met onnodige functies, want deze functies maken uiteindelijk alleen maar de wasmachine duurder. Daarom is het niet vaak dat de aanschaf van de wasmachine een verstandige keus zal zijn. Heb je vaak thuis bevlekte kleding? Heb je een hekel aan lange strijk beurten? Lijden bepaalde gezinsleden aan allergieën? Hieronder zijn de topfuncties gerangschikt en uitgelegd, zodat je meteen precies kan identificeren wat er voor je gezin nodig zal zijn. Zo kun je de ene machine met de andere vergelijken en worden je keuzes kleiner om vervolgens de juiste machine te kiezen.

 • Bijvul functie – Hiermee kun je tijdens de wasbeurt bepaalde kledingstukken toevoegen.
 • Starttijd selectie – Je kan een gewenste starttijd van de wasmachine hiermee instellen.
 • Trommelreiniging – De meeste moderne wasmachines hebben een automatische trommelreiniging voor makkelijk onderhoud en hygiëne.
 • Honingraat trommel – Een speciale trommel constructie die de kleding extra zacht behandelt.
 • Zelfreinigende wasmiddellade – De wasmiddellade wordt automatisch gereinigd om het achtergebleven residu te verwijderen.
 • Memory functie – Slaat veel gebruikte programma’s en parameters op en kunnen eenvoudig met een druk op de knop worden geactiveerd.
 • Stoomfunctie – Deze functie zal de gedragen kleding zonder te wassen met stoom even opfrissen plus kreukvrij maken.
 • Antivlekfunctie – Verwijdert praktisch alle hardnekkige vlekken uit de kleding.
 • Automatisch kwaliteitscontrole – Herkent via de sensoren een bepaalde lading aan kleding en zal daarbij zijn water, energie en tijd op aanpassen om vervolgens een optimale wasbeurt te voldoen.
 • Variabele centrifugesnelheid – Verschillende centrifugesnelheden voor diverse wasmachineprogramma instellingen die zich op bepaalde soorten textiel aanpassen.
 • VarioPerfect – Biedt twee opties aan om de was perfect te reinigen. De Speed Perfect zal de wasbeurt in één uur beëindigen en de EcoPerfect is geschikt voor een laag verbruik maar met een langere wastijd.
 • Digitaal L.E.D. beeldscherm – Toont alle relevante informatie aan van het wasproces.
 • Kinderslot – Een veiligheidsfunctie om het onbedoeld openen van de wasmachine tegen te gaan.
 • AquaStop – Een waterbeschermingssysteem.
 • Extra Afspoelen – Via deze functie wordt de kleding bij verschillende wasprogramma’s vaker afgespoeld om achtergebleven wasmiddel te verwijderen en kleding van allergeenvrij te maken.

de-DE nl-NL da-DK sv-SE
Klaus Bachmann
Klaus Bachmann

Maker

Hallo, mijn naam is Klaus Bachmann en ik ben de bedenker van Reoverview.nl. Ik werk al vele jaren met huishoudelijke apparaten. Ik probeer objectieve vergelijkingen te maken, gebaseerd op gebruiker, expert-recensies en testresultaten. Ik hoop dat je de website leuk vindt. Met vriendelijke groet, Klaus.

© 2021 Reoverview.nl

As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases.