Het kiezen van de capaciteit voor uw wasmachine

Bijgewerkt:
22. mei 2024

Welke capaciteit moet u kiezen voor uw wasmachine? Wat is het verschil in prijs en energieverbruik voor wasmachines van verschillende formaten? U kunt hier meer over lezen in dit artikel.

We hebben gegevens gebruikt van bovenladers en voorladers als basis voor de gegevens in dit artikel. Was-droogcombinaties zijn niet opgenomen.

1

Over de capaciteit

De capaciteit aangegeven op het energielabel
De capaciteit aangegeven op het energielabel

De wascapaciteit van een wasmachine is te vinden op het energielabel. De capaciteit verwijst naar de hoeveelheid droge kleding (gemeten in kilogrammen) die een wasmachine in één wasbeurt kan wassen.

2

Wat is de meest voorkomende capaciteit?

De meeste wasmachines hebben een capaciteit van 8-9 kg. Het is echter mogelijk om wasmachines te vinden met aanzienlijk grotere of kleinere capaciteiten dan dit.

Het volgende diagram toont hoe de wascapaciteit is verdeeld onder wasmachines:

9 kg (43%)
8 kg (39%)
7 kg (5%)
10 kg (4%)
11 kg (4%)
10,5 kg (1%)
6,5 kg (1%)
6 kg (1%)
Bijgewerkt op 23 juli 2024

Zoals te zien is, heeft 43% van alle wasmachines een capaciteit van 9 kg.

3

Welke capaciteit moet u kiezen?

De keuze van de wascapaciteit voor uw wasmachine hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte van uw huishouden en hoe vaak u van plan bent om kleding te wassen. Hier zijn enkele algemene richtlijnen voor het kiezen van de juiste capaciteit:

  • Alleenstaanden of koppels zonder kinderen: Een kleinere wasmachine met een capaciteit van ongeveer 6-7 kg is meestal voldoende. Deze grootte is ideaal voor het dagelijks of wekelijks wassen van kleinere hoeveelheden kleding.
  • Kleine gezinnen (3-4 personen): Voor kleine gezinnen is een wasmachine met een capaciteit van ongeveer 8-9 kg meestal geschikt. Deze grootte maakt het mogelijk om een matige hoeveelheid kleding en grotere items, zoals beddengoed, te hanteren.
  • Grotere gezinnen (4 of meer personen): Grotere huishoudens met meer kinderen hebben waarschijnlijk een wasmachine met een capaciteit van 9 kg of meer nodig. Deze grotere machines kunnen grote hoeveelheden kleding aan en zijn ideaal voor frequent wassen.

Het kan een goed idee zijn om een groter model te kiezen als u verwacht dat uw huishouden groeit of als uw wasbehoeften veranderen om regelmatig grotere of frequentere hoeveelheden kleding te omvatten.

4

Wat zijn de voordelen van een grote capaciteit?

  • Meer efficiënt: Een wasmachine met een grote capaciteit kan in één keer grotere hoeveelheden kleding aan, wat het aantal wascycli dat u moet uitvoeren kan verminderen. Dit kan tijd besparen voor een druk gezin.
  • Kan grote items aan: Wasmachines met grote capaciteiten zijn beter geschikt om grote items te wassen, zoals dekbedden, kussens, gordijnen en grote handdoeken.
5

Wat zijn de nadelen van een grote capaciteit?

  • Hogere aankoopprijs: Wasmachines met een grote capaciteit zijn vaak duurder dan modellen met een kleinere capaciteit.
  • Groter verbruik van water en elektriciteit per cyclus: Hoewel grotere machines per kilogram kleding energie-efficiënter kunnen zijn, gebruiken ze meestal meer water en elektriciteit per wascyclus in vergelijking met kleinere machines. Dit kan uw bedrijfskosten verhogen, vooral als de machine vaak draait zonder volledig geladen te zijn.
  • Ruimteverbruik: Grotere wasmachines vereisen meer fysieke ruimte. Dit kan een probleem zijn in kleinere woningen of als de wasruimte beperkte ruimte heeft. Typisch hebben wasmachines met een grote capaciteit grotere afmetingen in de diepte.
6

Vergelijking van prijs en capaciteit

Zijn wasmachines met een grote capaciteit duurder dan modellen met een kleine capaciteit? En hoe groot is het prijsverschil?
In de volgende grafiek kunt u de verdeling van de prijzen zien voor wasmachines met verschillende wascapaciteiten:

Bijgewerkt op 23 juli 2024

Zoals de grafiek laat zien, is er een algemene correlatie tussen capaciteit en prijs; wasmachines met een grote capaciteit zijn over het algemeen duurder.

In de volgende grafiek kunt u de gemiddelde prijs zien voor verschillende maten wasmachines:

Bijgewerkt op 23 juli 2024
7

Vergelijking van elektriciteitsverbruik en capaciteit

Hoeveel meer elektriciteit gebruiken wasmachines met een grote capaciteit, en hoeveel duurder zijn hun elektriciteitskosten?

per kWh

In de volgende tabel kunt u een overzicht krijgen van de gemiddelde elektriciteitskosten die gepaard gaan met elk van de verschillende maten wasmachines.

*De tabel is gebaseerd op een elektriciteitsprijs van € 0,4 per kWh.

Grootte Elektriciteitskosten per wasbeurt Elektriciteitskosten per 100 cycli
6 kg wasmachines 0,23 22,8
7 kg wasmachines 0,18 17,6
8 kg wasmachines 0,17 16,8
9 kg wasmachines 0,14 13,6
10 kg wasmachines 0,20 20,4

Zoals te zien is, is het verschil in elektriciteitskosten zeer klein tussen de verschillende maten.

De volgende grafiek toont de verdeling van het elektriciteitsverbruik onder de verschillende maten wasmachines:

Bijgewerkt op 23 juli 2024
8

Vergelijking van waterverbruik en capaciteit

Gebruiken wasmachines met een grote capaciteit meer water?

In de volgende grafiek vergelijken we het gemiddelde waterverbruik van wasmachines met verschillende capaciteiten:

Bijgewerkt op 23 juli 2024

Zoals de grafiek laat zien, gebruiken wasmachines met grote capaciteiten over het algemeen iets meer water. In de volgende grafiek kunt u zien hoe het waterverbruik is verdeeld over de maten:

Bijgewerkt op 23 juli 2024
9

Nemen wasmachines met een grote capaciteit meer ruimte in?

Hoe vergelijken de afmetingen van wasmachines met een grote capaciteit zich met modellen met een kleine capaciteit?
Over het algemeen hebben voorladers een standaardgrootte van ongeveer 85 cm hoog en ongeveer 60 cm breed. Echter, de diepte varieert, waarbij wasmachines met grote capaciteiten doorgaans een grotere diepte hebben. Voorladers zijn beschikbaar met veel verschillende capaciteiten, doorgaans van 6-12 kg, afhankelijk van het model.

Bovenladers hebben ook typisch standaardafmetingen van ongeveer 90 cm hoog, 40 cm breed en 60 cm diep. Bovenladers zijn doorgaans alleen beschikbaar met een capaciteit van 5-7 kg.

In de volgende grafiek kunt u zien hoe de diepte is verdeeld onder de verschillende maten:

Bijgewerkt op 23 juli 2024
de-DE nl-NL da-DK

© 2024 Reoverview.nl

As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases.