Gids: Bovenlader wasmachine of voorlader wasmachine

Bijgewerkt:
04. september 2023

Bovenlader of voorlader wasmachine

Het kiezen van een bovenlader of voorlader wasmachine is een belangrijke beslissing. Beide modellen hebben hun eigen voor- en nadelen, en daarom is het belangrijk om je specifieke behoeften plus voorkeuren in beschouwing te nemen voordat je een beslissing neemt.

In deze gids vergelijken we voorlader en bovenlader wasmachines met elkaar en belichten we hun voor- en nadelen.

Voordelen bij het kiezen van een voorlader wasmachine

Dit zijn de typische voordelen bij het kiezen van een voorlader wasmachine, in vergelijking met een bovenlader wasmachine:

 • Efficiënter gebruik van water en wasmiddel: Voorladers gebruiken doorgaans minder water en wasmiddel dan bovenladers, waardoor ze op de lange termijn milieuvriendelijker en kosteneffectiever zijn.
 • Betere reinigingsprestaties: Voorladers hebben een trommel die horizontaal draait. Hierdoor wordt de kleding in een trommel gedraaid die dieper en breder is, wat resulteert in een diepere reiniging.
 • Veelzijdiger: Voorladers hebben vaak een grotere trommel, waardoor er meer kleding in past. Hierdoor zijn ze ideaal voor grote gezinnen of voor mensen die vaak grote stukken, zoals dekbedden wassen.
 • Ruimtebesparend ontwerp: Voorlader wasmachines zijn stapelbaar, wat een geweldige ruimtebesparende oplossing kan zijn voor degene die weinig wasmachineruimte heeft. Doorgaans kun je je voorlader wasmachine bovenop een wasdroger plaatsen.
 • Meer geavanceerde functies: Voorlader wasmachines zijn over het algemeen geavanceerder dan bovenlader wasmachines. Daarnaast hebben ze meerdere modellen met geavanceerde functies, zoals automatische wasmiddeldosering, wifi, stoomprogramma’s enz.
 • Minder luidruchtig: Voorlader wasmachines zijn over het algemeen minder luidruchtig dan bovenlader wasmachines.
 • Grote selectie: Voorlader wasmachines zijn populairder dan bovenlader wasmachines, en hebben daardoor ook een grotere keuze. Hierdoor vind je eenvoudiger het model dat bij je past.
 • Kortere droogtijd: Over het algemeen hebben de voorlader wasmachines een betere droogprestatie, in vergelijking met bovenlader wasmachines. Dit betekent dat de droogtijd bij modellen met voorlader korter is.

Voordelen bij het kiezen van een bovenlader wasmachine

Dit zijn de typische voordelen bij het kiezen van een bovenlader wasmachine, in vergelijking met een voorlader wasmachine:

 • Makkelijk in en uit te laden: Bovenladers hebben aan de bovenzijde een brede opening, waardoor kleding gemakkelijk in en uit te laden is.
 • Buigingen zijn overbodig: Bij bovenladers hoef je niet te bukken om kleding in of uit te laden. Dit is vooral handig voor mensen met mobiliteits- of rugproblemen.
 • Kortere wascyclus: Bovenladers hebben meestal een kortere wascyclus dan voorladers, en zijn dus geschikt voor haastige gebruikers.
 • Kleiner: Als je een beperkte wasruimte hebt, dan is een bovenlader een betere keus. Meestal zijn die 45 cm breed, terwijl dat bij voorladers 60 cm is.

Maatverschillen

Een typische bovenlader wasmachine heeft de volgende afmetingen:

 • Hoogte: 90 cm
 • Breedte: 45 cm
 • Diepte: 60 cm

Bij voorlader wasmachines zijn de typische afmetingen als volgt:

 • Hoogte: 85 cm
 • Breedte: 60 cm
 • Diepte: 60 cm

Over het algemeen is een bovenlader wasmachine dus hoger en smaller.

Prijsvergelijking

Deze grafiek vergelijkt de prijs van bovenlader wasmachines met voorlader wasmachines.

Zoals de grafiek laat zien, zijn de goedkoopste wasmachines te vinden onder de modellen met voorlader. Toch tref je in deze groep ook de duurste aan:

Bijgewerkt op 22 april 2024

De gemiddelde prijs bij de bovenlader wasmachines komt uit op € 549, terwijl dat bij de voorlader wasmachines op € 777 ligt.

Geluidsemissie vergelijking

In de volgende grafiek zie je een vergelijking van de geluidsemissie bij bovenlader wasmachines, in vergelijking met voorlader wasmachines.

Bijgewerkt op 22 april 2024

Over het algemeen zijn de voorlader wasmachines minder luidruchtig.

Vergelijking energieverbruik

Deze grafiek vergelijkt het energieverbruik bij voorlader en bovenlader wasmachines:

Bijgewerkt op 22 april 2024

Vergelijking van de capaciteit

Over het algemeen hebben bovenlader wasmachines een kleinere capaciteit dan voorlader modellen. Deze grafiek toont de capaciteitsverdeling van beide soorten wasmachines aan:

Bijgewerkt op 22 april 2024

Vergelijking cyclusduur

De gemiddelde duur van de Eco wascyclus bij de bovenlader bedraagt 199 minuten, terwijl dit bij de voorlader op 219 minuten ligt.

De verdeling wordt geïllustreerd in de volgende grafiek:

Bijgewerkt op 22 april 2024
de-DE nl-NL da-DK

© 2024 Reoverview.nl

As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases.