Ecovacs Deebot X1 OMNI

489 reviews
★★★★★
★★★★★
(4,1)
Onze recensie
★★★★★
★★★★★
(4,1)

Prijzen

Bol.com € 749
Gratis verzending
Bekijk product
Amazon.nl Marketplace € 1.100
Gratis verzending
Bekijk product
We verdienen een commissie, wanneer er via ons een aankoop wordt gedaan.
Ecovacs Deebot X1 OMNI
Voor meerdere kamers

Voor meerdere kamers

Dweilfunctie

Dweilfunctie

Max. drempel hoogte

Max. drempel hoogte

2,0 cm

Mapping

Mapping

Zuigkracht

Zuigkracht

5000 Pa

Alle specificaties »

Recensie van Ecovacs Deebot X1 OMNI

Test methodologie:
1.1
Gepubliceerd:
2023-07-16
Laatst gemodificeerd:
2024-10-04

Voordelen

  • Alles-in-1 basistation (verbeterdere automatisering)
  • Goede dweilprestatie
  • Goede tapijtreiniging

Nadelen

  • Groot en zwaar basistation
  • Duur
  • Je moet de stofzakken regelmatig aanschaffen
  • De obstakelherkenning kan beter
  • Gemiddeld resultaat in onze tapijt reinigingstest

Oordeel

De Ecovacs Deebot X1 OMNI is een geavanceerde robotstofzuiger met een alles-in-één basisstation. Hij levert goede dweilprestaties en heeft een functie om tapijten effectief op te sporen. Er zijn echter verschillende nadelen te bespreken. Het basisstation is groot en zwaar, wat onhandig kan zijn voor wie weinig ruimte heeft. Het product is ook duur en er moeten regelmatig stofzakken worden aangeschaft. De obstakel-vermijdingsfunctie zou beter kunnen en de testresultaten van de tapijtreiniging waren slechts behoorlijk.

Ecovacs Deebot X1 OMNI
Ecovacs Deebot X1 OMNI (Afbeelding: Reoverview)

De Ecovacs Deebot X1 OMNI is een geavanceerde robotstofzuiger met een bijbehorend geavanceerd alles-in-één basisstation. Het basisstation maakt de reiniging thuis nog automatischer. Het is een van de meest geavanceerde robots op de markt, gebouwd met 3D mapping technologie, een ingebouwde spraakassistent, een RGB-camera, en nog veel meer.

We hebben de Ecovacs Deebot X1 OMNI volgens onze robotstofzuiger beoordelingsmethodiek 1.1 getest en geëvalueerd.

Ecovacs Deebot X1-series

De Deebot X1 series van Ecovacs bestaan uit drie verschillende robots:

  • Ecovacs Deebot X1 OMNI
  • Ecovacs Deebot X1 Turbo
  • Ecovacs Deebot X1 Plus

Op de volgende punten verschillen de drie robots qua meegeleverd basisstation en de gebruikte dweil technologie:

  • De Ecovacs Deebot X1 OMNI is de meest geavanceerde robotstofzuiger uit de X1-serie. Hij wordt geleverd met een basisstation, waar de dweilen worden gewassen, met hete lucht gedroogd, het waterreservoir bijgevuld en de stofbak van de robot geleegd. De robot is uitgerust met het Turbo 2.0 dweilsysteem, dat bestaat uit twee roterende moppen.
  • De Ecovacs Deebot X1 Turbo is uitgerust met hetzelfde Turbo 2.0 dweilsysteem van de X1 OMNI. Toch kan het basisstation alleen de dweilen wassen, de watertank bijvullen en de dweilen met koude lucht drogen. Bovendien kan deze robotstofzuiger de stofbak niet legen, zoals de X1 OMNI en de X1 Plus.
  • De Ecovacs Deebot X1 Plus is voorzien van een vibrerende mop en daarbij kan het basisstation enkel de stofbak van de robot legen (dit is de goedkoopste robot uit de X1-serie).

De drie robots zijn identiek op het gebied van:

  • Ze gebruiken allemaal DToF-Laser-Sensor 2. Generatie als navigatietechnologie.
  • Ze hebben allemaal een maximale zuigkracht van 5000 Pa.
  • Ze gebruiken een AGB HD-camera met AI-herkenning voor objectherkenning.
  • Ze zijn uitgerust met een 5200 mAh lithium batterij.

Bij de X1 OMNI en X1 Turbo is de robot zelf qua specificaties hetzelfde, maar de X1 Plus verschilt toch in grootte, capaciteit van de watertank en dweil technologie.

Het besluit over welke van de drie robotstofzuigers je moet kiezen, hangt vooral af van welke functies het basisstation moet hebben.

Voor wie is de Ecovacs Deebot X1 OMNI geschikt?

  • De Ecovacs Deebot X1 OMNI is het geschiktst voor middelgrote en grote huishoudens. Hier is namelijk voldoende ruimte om het grote basisstation te plaatsen. Door zijn geweldige navigatiemogelijkheden en krachtige accu kan hij de meeste huishoudens in één lading schoonmaken.
  • Wil je een robotstofzuiger met de beste dweil capaciteiten, dan is de Ecovacs Deebot X1 OMNI wellicht de juiste keuze voor jou. Hij is namelijk voorzien van twee roterende dweilpads, die in staat zijn de vloer zeer efficiënt schoon te maken.
  • Als je op zoek bent naar een robotstofzuiger met een alles-in-één basisstation, dan is de Ecovacs Deebot X1 OMNI wellicht de juiste optie voor jou. Met het basisstation kan de robotstofzuiger zijn stofbak legen, zijn waterreservoir bijvullen, de dweilpads reinigen en de dweilpads drogen met hete lucht, wat bacteriën en geur voorkomt. Alternatieve versies met all-in-one basisstations zijn de Roborock S8 Pro Ultra en de Roborock S7 MaxV Ultra.
Ecovacs Deebot X1 OMNI van voren gezien
Ecovacs Deebot X1 OMNI van voren gezien (Afbeelding: Reoverview)

Voor wie is de Ecovacs Deebot X1 OMNI ongeschikt?

  • Als je niet veel ruimte hebt voor een groot basisstation, dan is dit geen geschikte keuze voor jou. Dit basisstation heeft namelijk de grootste afmetingen van alle robotstofzuigers (57,8 x 44,8 x 43,0 cm). In plaats daarvan kun je beter een robotstofzuiger zonder een omvangrijk basisstation kiezen, zoals de Roborock S8, de Roborock S7, of de Ecovacs Deebot T10.
  • Als je over een beperkt budget beschikt, dan is deze robotstofzuiger zeker niet de juiste keuze voor jou. In plaats daarvan wil je wellicht een goedkope robotstofzuiger met minder mogelijkheden, maar die toch goede schoonmaakprestaties levert. Bekijk daarvoor de Roborock E5, of de Xiaomi Mi Mop Pro 2+.

Navigatie

Ecovacs Deebot X1 OMNI heeft twee frontaal geplaatste camera's en een LiDAR-lasertoren op de bovenkant
Ecovacs Deebot X1 OMNI heeft twee frontaal geplaatste camera's en een LiDAR-lasertoren op de bovenkant (Afbeelding: Reoverview)

Navigatie is een van de belangrijkste punten om rekening mee te houden bij de aanschaf van een robotstofzuiger. De Ecovacs Deebot X1 OMNI heeft bovenop een LiDAR laser navigatietoren staan en aan de voorkant twee camera's. Met de twee frontaal geplaatste camera's kan de robot het huis in 3D in kaart brengen, objecten herkennen en ontwijken (Ecovacs noemt het TrueDetect 3D 2.0) en zo kun je vanuit de robot live op afstand meekijken.

Dankzij het navigatiesysteem van de robot kan hij eenvoudig in grote woningen met meerdere kamers navigeren.

Het navigatievermogen van de robot is behoorlijk, maar de 2D-kaart die hij in mijn test maakte was niet zo nauwkeurig. Daarnaast blijkt dat de 3D-kaart ook onnauwkeurig is en voor mij zelfs niet duidelijk genoeg. In mijn woning werden verschillende meubels telkens in de verkeerde hoek of in een totaal verkeerde richting geplaatst. De 2D kaart was wel nuttig.

Test van het vermogen om voorwerpen te ontwijken

We testen bij alle robotstofzuigers het vermogen om objecten te ontwijken. We plaatsen de volgende vijf objecten in een kamer:

  • Een kunstmatige drol
  • Een opgerolde kabel
  • Een drinkbak voor honden gevuld met water
  • Een doekje
  • Een blikje

Hoe de robot met elk van de voorwerpen omgaat, delen we in drie categorieën in:

  • Het voorwerp werd niet ontweken (0 punten)
  • Het voorwerp werd gedeeltelijk ontweken (10 punten)
  • Het voorwerp werd volledig ontweken (20 punten)

Het resultaat van de test voor de Ecovacs Deebot X1 OMNI zag er als volgt uit:

  • Kunstmatige drol: Niet vermeden (0 punten)
  • Een opgerolde kabel: Vermeden (20 punten)
  • Drinkbakje: Vermeden (20 punten)
  • Doekje: Niet vermeden (0 punten)
  • Blikje: Niet vermeden (0 punten)

De eindscore van de test om voorwerpen te vermijden bedraagt 40 punten. Dit is slechter dan robots met een vergelijkbare prijs, zoals de Roborock S6 MaxV en de Roborock S7 MaxV.

Er bestaat geen twijfel over dat deze robotstofzuiger objectherkenning heeft en dat hij de objecten detecteert, maar het gaat verschillende keren mis. Hij loopt dan tegen objecten aan die hij eerder vermeden heeft. Er is beslist ruimte om deze robot te verbeteren in het vermijden van objecten.

Momentopname van de objecten op de vloer voordat de test begon
Momentopname van de objecten op de vloer voordat de test begon (Afbeelding: Reoverview)

Momentopname van de objecten op de vloer voordat de test begon (Afbeelding: Reoverview)
Momentopname van de objecten op de vloer voordat de test begon (Afbeelding: Reoverview)

YIKO spraakassistent

Overzicht van de door YIKO spraakassistent ondersteunde talen (Afbeelding: Reoverview)
Overzicht van de door YIKO spraakassistent ondersteunde talen (Afbeelding: Reoverview)

De robotstofzuiger heeft een eigen spraakassistent, genaamd "YIKO". Door "Ok Yiko" te zeggen activeer je de spraakassistent. Op zich handig als je je handen vol hebt, maar je moet er wel rekening mee houden dat hij maar enkele talen ondersteunt. Ook zul je soms jezelf moeten herhalen voordat de assistent werkt (in de meeste gevallen werkt hij echter prima).

Ik heb de stemassistent in het Engels getest en die werkte fatsoenlijk. Toch vind ik het persoonlijk geen nuttige functie. Ik begrijp wel dat het voor anderen prettig kan zijn.

De Ecovacs app dirigeerde me om met de robot in mijn moedertaal (Deens) te praten, maar hij ondersteunt geen Deens. Het lijkt erop dat de Ecovacs app naar mijn moedertaal is vertaald zonder dat de spraakassistent dit ondersteunt. Het is dus een beetje verwarrend allemaal.

App

Het is noodzakelijk om de Ecovacs app te installeren, zodat je deze robot goed kunt bedienen. De installatieprocedure is vrij eenvoudig en ongecompliceerd.

Ik heb een tijdje met de app gespeeld. Over het algemeen is hij niet zo gebruiksvriendelijk als de Roborock app en in sommige gevallen is de app zelfs verwarrend. Toch werkt de app over het algemeen wel goed.

De app is voorzien van alle standaardfuncties die bij robotstofzuigers in deze prijsklasse te vinden zijn, zoals:

  • No-go zones
  • Geselecteerde kamerreiniging
  • Meerdere plattegronden

De app biedt veel opties om een huishouden naar eigen wens te reinigen.

De app is ook voorzien van enkele unieke functies die slechts in enkele andere robotstofzuigers voorkomen, zoals:

  • 3D mapping
  • Live remote view

De 3D mapping werkte niet in mijn woning. De kaart was te onnauwkeurig om daadwerkelijk te gebruiken. De 2D kaart is voor mij veel nuttiger. Maar deze kaart was niet zo nauwkeurig als die in Roborock's app. Bovendien mis ik dat tapijten in de kaart worden aangeduid.

Ecovacs App
(Afbeelding: Reoverview)

Ecovacs App
(Afbeelding: Reoverview)

Ecovacs App
(Afbeelding: Reoverview)

App instellingen

De app geeft je veel keuzemogelijkheden om verschillende instellingen te beheren, zoals:

  • Instellingen voor de spraakassistent
  • Schoonmaak instellingen
  • Instellingen voor videoweergave op afstand
  • Instellingen voor de dweilen
  • Instellingen voor het schoonmaakstation

In de app kun je de robotstofzuiger live volgen. Maar dan mis ik de optie om te zien welke gebieden hij heeft schoongemaakt (dit wordt alleen geregistreerd zolang je de robot in de app volgt).

Live remote view

De live remote view in de app
De live remote view in de app (Afbeelding: Reoverview)

De Ecovacs Deebot X1 OMNI is uitgerust met twee camera's. Hiermee kun je via de app een live remote view uitvoeren. Dit is in bepaalde gevallen een handige functie. Denk dan vooral aan de situatie als je huisdieren hebt en je wilt zien hoe ze zich gedragen als de robot bij afwezigheid werkzaam is of als je een voorwerp op de vloer wilt bekijken.

Bovendien is hij voorzien van een 2-weg communicatie, zodat je via de robot met iemand kunt communiceren. Ik snap niet goed waarom dit nodig is, maar ik denk dat het voor anderen misschien wel handig kan zijn.

Batterij

De Ecovacs Deebot X1 OMNI is uitgerust met een krachtige 5200 mAh lithium batterij. Dit is een sterke batterij, die vaak in hoogwaardige robotstofzuigers voorkomt.

Volgens de fabrikant heeft hij een looptijd van 140 minuten in de Standaard modus (bij vegen en dweilen) en 170 minuten in de Stille modus (bij vegen en dweilen).

De robot kon met gemak mijn woning schoonmaken. Over het algemeen zijn high-end robotstofzuigers in staat om de meeste middelgrote en grote huizen zonder problemen te reinigen.

Reinigen

De robotstofzuiger heeft een opgegeven maximale zuigkracht van 5000 Pa. Dit is zeer hoog en behoort daarmee tot de top onder de robotstofzuigers. Je vindt hier de robotstofzuigers met de hoogst gespecificeerde maximale zuigkracht.

In de praktijk drukt het voordeel van een hoge zuigkracht zich meestal uit in het vermogen om tapijten te reinigen. Ook kunnen robotstofzuigers met een hoge zuigkracht over het algemeen dieper de tapijten reinigen.

In onze test slaagde de robot erin 48 m² in 48 minuten schoon te maken. Dit betekent dat hij ongeveer 60 m² per uur kan schoonmaken. Dit varieert echter naargelang de indeling van je huis.

Schoonmaaktests

We hebben drie verschillende tests uitgevoerd met onze testmethodiek 1.1 om het schoonmaakvermogen van de Ecovacs Deebot X1 OMNI op parketvloer en tapijt te bekijken.

Het viel ons op dat de robot in onze test sneller was dan andere door ons geteste robots. Toch waren de schoonmaakresultaten ook iets slechter.

De Parket reinigingstest

We testten het vermogen van de robotstofzuiger om een parketvloer schoon te maken in twee verschillende tests:

  • Test 1: We testen het vermogen van de robot om 50 gram zand van een parketvloer op te nemen
  • Test 2: We testen het vermogen van de robot om 50 gram rijst van een parketvloer op te nemen

In de test met 50 gram zand lukte het de robot om 47 gram zand op te pakken (94%). Dit is een goed resultaat, doch minder goed dan andere door ons geteste robots, zoals de Neato Botvac D7 Connected, de Roborock S6 MaxV, of de Roborock S7 MaxV. Deze slaagden er allemaal in om tussen 98-100% van het zand op te rapen.

Het gewicht van de stofbak voordat de test om zand te verwijderen begon (Afbeelding: Reoverview)
Het gewicht van de stofbak voordat de test om zand te verwijderen begon (Afbeelding: Reoverview)

Het gewicht van de stofbak na afloop van de test om zand te verwijderen
Het gewicht van de stofbak na afloop van de test om zand te verwijderen (Afbeelding: Reoverview)


De parketvloer voordat onze reinigingstest met zand begon
De parketvloer voordat onze reinigingstest met zand begon (Afbeelding: Reoverview)

De parketvloer na afloop van onze reinigingstest met zand
De parketvloer na afloop van onze reinigingstest met zand (Afbeelding: Reoverview)

Een video van onze reinigingstest met zand op de parketvloer (10 x snelheid) (Video: Reoverview)

Bij de schoonmaaktest met rijst wist de robot ook 47 gram rijst te verwijderen (94%). Ook dit is lager dan wat we bij concurrerende robotstofzuigers hebben gemeten.

Tapijt schoonmaken

De Ecovacs Deebot X1 OMNI maakt een tapijt schoon
De Ecovacs Deebot X1 OMNI maakt een tapijt schoon (Afbeelding: Reoverview)

Wanneer de dweilpads bevestigd zijn, vermijdt de robot automatisch tapijten. Dit is erg handig.

Via de instellingen kun je aangeven dat de robot automatisch zijn zuigkracht tot maximaal verhoogt als hij een tapijt detecteert.

Tapijt reinigingstest

We testten het vermogen van de robot om zand van een tapijt op te nemen. We strooiden 50 gram zand op het tapijt en wogen het gewicht van de stofbak voor en na afloop van de test. De test werd uitgevoerd in de sterkste zuigkracht modus (Max+ modus) en in overeenstemming met onze testmethodiek 1.1.

De robot kon 24 gram zand opzuigen (48%), wat een behoorlijk resultaat is. Ter vergelijking: de Roborock S7 MaxV verzamelde in deze test 30 gram (60%).

Het gewicht van de stofbak voordat de reinigingstest op het tapijt begon
Het gewicht van de stofbak voordat de reinigingstest op het tapijt begon (Afbeelding: Reoverview)

Het gewicht van de stofbak na afloop van de reinigingstest op het tapijt
Het gewicht van de stofbak na afloop van de reinigingstest op het tapijt (Afbeelding: Reoverview)

Momentopname vlak voordat de reinigingstest op het tapijt begon
Momentopname vlak voordat de reinigingstest op het tapijt begon (Afbeelding: Reoverview)

Momentopname net na afloop van de reinigingstest op het tapijt
Momentopname net na afloop van de reinigingstest op het tapijt (Afbeelding: Reoverview)

Een video van de reinigingstest op het tapijt (10x snelheid) (Video: Reoverview)

Dweilen

Ecovacs Deebot X1 OMNI maakt de vloer schoon met de twee roterende dweilpads (Video: Reoverview)

In tegenstelling tot veel andere robotstofzuigers onderscheidt de robot zich door uitgerust te zijn met twee roterende dweilpads, in plaats van een dweildoek. De twee dweilen zijn zeer eenvoudig op en af te nemen.

Als de dweilpads bevestigd zijn, zal de robot tapijten vermijden. Dit is behoorlijk handig en een van de vele verbeteringen die robotstofzuigers met ingebouwde dweilen bezitten. Hierdoor voorkom je dat de dweil over het tapijt wordt gesleept en daardoor het tapijt verkleurt. Een robotstofzuiger, zoals de Roborock S7 of de iRobot Roomba Combo j7, tilt zijn dweildoek op als hij een tapijt registreert. Dit is een andere oplossing ten opzichte van andere merken.

Ecovacs Deebot X1 OMNI met zijn twee gemonteerde roterende dweilpads
Ecovacs Deebot X1 OMNI met zijn twee gemonteerde roterende dweilpads (Afbeelding: Reoverview)

Met een inhoud van 0,08 liter heeft de robot een zeer kleine watertank. Dit is echter geen groot probleem, want als de watertank tijdens het schoonmaken wordt geleegd, keert hij automatisch terug naar het basisstation om hem bij te vullen en eveneens om de dweilpads te reinigen. Opvallend is ook dat de watertank van de robot niet toegankelijk of verwijderbaar is. Het basisstation doet al het nodige onderhoud in dit opzicht.

De roterende moppen draaien maximaal 180 toeren per minuut. In de app kun je kiezen tussen twee dweil- instellingen, namelijk "Standaard" en "Diep" en de waterstroom in drie niveaus selecteren.

Dweil test

Van alle robotstofzuigers met een dweilfunctie die we beoordelen voeren we een dweil test uit.

In de test bepalen we het vermogen van de robot om drie verschillende droge vlekken te verwijderen. De vlekken zijn:

  • Een droge ketchup vlek
  • Een droge koffievlek
  • Een droge zure room vlek

De Ecovacs Deebot X1 OMNI deed het erg goed in de dweil test en wist alle drie de vlekken nagenoeg te verwijderen. Het liet een klein beetje zure room en ketchup op de vloer achter, maar dit was minimaal.

Het drietal droge vlekken op de parketvloer voordat de test begon
Het drietal droge vlekken op de parketvloer voordat de test begon (Afbeelding: Reoverview)

De parketvloer na afloop van de dweil test
De parketvloer na afloop van de dweil test (Afbeelding: Reoverview)

De dweil test (Video: Reoverview)

Geluidsemissie

Het maximaal gemeten geluid van de robotstofzuiger (Afbeelding: Reoverview)
Het maximaal gemeten geluid van de robotstofzuiger (Afbeelding: Reoverview)

De geluidsemissie wordt door de fabrikant gespecificeerd op 68 dB.

We hebben de geluidsemissie van de robot in vier verschillende reinigingsstanden getest:

  • De maximaal gemeten geluidsemissie in de Quiet-stand.
  • De maximaal gemeten geluidsemissie in Balanced mode.
  • De maximaal gemeten geluidsemissie in Max-stand.
  • De maximaal gemeten geluidsemissie als de stofbak automatisch wordt geleegd.

Dit waren de door ons gemeten resultaten:

  • Stille stand: 62,4 dB
  • Gebalanceerde modus: 66,2 dB
  • Maximale stand: 69,4 dB
  • Automatisch ledigen: 71,8 dB

Uit deze test blijkt dat de robotstofzuiger tijdens zijn werking geruisloos is en dat ondanks zijn hoge zuigkracht.

All-in-one basisstation

Het basisstation van Ecovacs Deebot X1 OMNI van bovenaf bekeken
Het basisstation van Ecovacs Deebot X1 OMNI van bovenaf bekeken (Afbeelding: Reoverview)

De Ecovacs Deebot X1 OMNI is met een alles-in-één basisstation uitgerust. Ditgene is in staat om:

  • De stofbak van de robotstofzuiger in een 3,0 liter zak binnen het basisstation legen.
  • Het waterreservoir van de robot met schoon water vullen.
  • De dweilen van de robot met schoon water reinigen en het vuile water in een aparte tank vullen.
  • De dweilen van de robot met hete lucht drogen, wat bacteriën en geur voorkomt.

Het basisstation automatiseert de dagelijkse onderhoudstaken van een robotstofzuiger. Het onderhoud van het basisstation moet minder frequent worden uitgevoerd (om de 30-60 dagen) en bestaat uit:

  • De stofzak verwisselen
  • Nieuwe stofzakken kopen
  • De schoonwatertank bijvullen
  • De vuile watertank legen
Ecovacs Deebot X1 OMNI keert naar het basisstation terug (Video: Reoverview)

Automatisch ledigend station

De geledigde stofzak in de stofbak van de robot (Afbeelding: Reoverview)
De geledigde stofzak in de stofbak van de robot (Afbeelding: Reoverview)

De automatische container heeft een stofzak van 3 liter, waarin de stofbak geledigd wordt. De stofzak moet elke 30-60 dagen geleegd worden (afhankelijk van de frequentie en de omvang van je huis). Je kunt tegenwoordig ook online nieuwe stofzakken kopen.

De automatische vuilverwijdering is nogal luidruchtig (we hebben hem in onze test gemeten op 71,8 dB). Toch duurt het maar ongeveer 10 seconden, dus dat is niet zo'n groot probleem. In de app kun je instellen dat de container op bepaalde tijden (bijvoorbeeld als je slaapt) niet geleegd wordt.

In de app kun je aangeven dat de robot zijn stofbak automatisch leegt als hij klaar is met schoonmaken. Je kunt ook kiezen voor "Smart auto-empty". Hierdoor voert hij het automatisch ledigen uit volgens een geselecteerd schoonmaakschema.

Doorgaans zijn robotstofzuigers met een automatische opvangbak de beste optie voor mensen met een allergie, want dit beperkt hun contact met stof.

Tank met schoon water

De tank met schoon water
De tank met schoon water (Afbeelding: Reoverview)

De tank met schoon water heeft een inhoud van 4 liter. Het water wordt gebruikt om de watertank van de robotstofzuiger bij te vullen en zijn beide dweilpads te reinigen.

Je kunt de schoonwatertank gemakkelijk losmaken en met een hendel naar een plaats dragen waar je hem kunt bijvullen.

Tank met vuil water

De tank met vuil water (Afbeelding: Reoverview)
De tank met vuil water (Afbeelding: Reoverview)

Het water waarmee de twee dweilpads worden schoongemaakt, wordt in de tank met vuil water gevuld. De vuilwatertank heeft een inhoud van 4 liter.

Net zoals je de schoonwatertank regelmatig moet bijvullen, moet je ook de tank met het vuile water regelmatig legen.

Afmetingen

De robotstofzuiger meet de volgende afmetingen (zonder basisstation):

  • Hoogte: 10,35 cm
  • Breedte: 36,2 cm
  • Diepte: 36,2 cm

De robot is iets groter dan andere robotstofzuigers (de meeste robotstofzuigers zijn ongeveer 9 cm hoog). Toch kan hij onder de meeste meubels komen, wat in dit verband het belangrijkste is.

De robot heeft een diameter van 36,2 cm, wat ook wat groter is dan de meeste andere robotstofzuigers. Hierdoor zal het apparaat niet tussen bepaalde stoelpoten kunnen komen.

Het basisstation heeft de volgende afmetingen:

  • Hoogte: 57,8 cm
  • Breedte: 44,8 cm
  • Diepte: 43,0 cm

Het basisstation is erg zwaar en niet iets wat oudere mensen kunnen verplaatsen. Verder is de robot ongeschikt om meerdere verdiepingen te bewandelen (ondanks dat hij maximaal drie kaarten kan opslaan), omdat het basisstation te zwaar is om te verplaatsen. Het basisstation weegt 14,4 kg, zonder de robotstofzuiger en zonder gevulde watertanks. De robot op zich weegt 4,4 kg.

Het basisstation is erg groot en dat is iets waar je rekening mee moet houden voordat je deze robot koopt. Om het basisstation goed te kunnen onderhouden moet je het ergens plaatsen, zodat je gemakkelijk bij de drie reservoirs kunt. Deze moeten namelijk regelmatig onderhouden worden. Ook moet je het basisstation dan nergens onder plaatsen.

Vorm en ontwerp

Ecovacs Deebot X1 OMNI van bovenaf bekeken
Ecovacs Deebot X1 OMNI van bovenaf bekeken (Afbeelding: Reoverview)

De robot is ontworpen door de bekende Deense ontwerper Jacob Jensen. Hierdoor zal het ontwerp voor velen in de smaak vallen.

De Ecovacs Deebot X1 OMNI heeft een ronde vorm, de meest voorkomende vorm onder robotstofzuigers. Deze vorm heeft als voordeel dat de robot goed kan manoeuvreren in krappe ruimtes.

De hoofdborstel is van rubber en heeft een breedte van 16,8 cm. Verder is de robot uitgerust met twee zijborstels. Hij heeft aan de bovenkant een deksel dat je kunt verwijderen om bij verschillende knoppen te komen.

Hij leunt in zijn basisstation, wat een beetje onconventioneel is en je kunt de dweilpads niet verwijderen als hij in het schoonmaakstation staat, wat enigszins vervelend is.

Ecovacs Deebot X1 OMNI zonder zijn deksel (Afbeelding: Reoverview)
Ecovacs Deebot X1 OMNI zonder zijn deksel (Afbeelding: Reoverview)

Onderhoud

Een overzicht van het onderhoud bij de robotstofzuiger is in de app zichtbaar
Een overzicht van het onderhoud bij de robotstofzuiger is in de app zichtbaar (Afbeelding: Reoverview)

In de app is het geplande onderhoud van de robotstofzuiger te vinden. Het onderhoud bestaat uit:

  • Zijborstels (moeten elke 150 uur vervangen worden).
  • Hoofdborstel (moet elke 300 uur vervangen worden).
  • Filter (moet elke 120 uur vervangen worden).
  • Dweilpads (moet elke 150 uur vervangen worden).
  • Zak (wordt aanbevolen om elke 30 dagen te vervangen).
  • Verschillende onderdelen, zoals sensoren, LiDAR-toren, wielen, camera, enz. (moet elke 30 uur schoongemaakt worden).

Conclusie

Zonder twijfel is dit een geavanceerde robotstofzuiger waar veel gezinnen van kunnen genieten. We vonden zijn vaardigheden voor tapijtdetectie, zijn dweil opties, het ontwerp en zijn alles-in-één basisstation erg goed. Maar in verschillende opzichten zou ik eerder kiezen voor concurrerende modellen, de Roborock S7 MaxV Ultra of de Roborock S8 Pro Ultra. Die leveren betere schoonmaakprestaties, zijn intuïtiever en hebben een betere App.

Metingen in test

Schoonmaakresultaten
Totaalscore schoonmaakresultaten
78,7%
Parketvloer, 50g zand
94%
Parketvloer, 50g rijst
94%
Tapijt, 50g zand
48%
Objectvermijding testresultaten
Objectvermijding, totale score
40 punten
Objectvermijding, kunstmatige poep
Niet vermeden
Objectvermijding, opgerolde kabel
Vermeden
Objectvermijding, huisdierenkom met water
Vermeden
Objectvermijding, een stuk kleding
Niet vermeden
Objectvermijding, bierblikje
Niet vermeden
Dweilen testresultaten
Dweilen, droge ketchup vlek
Bijna verwijderd
Dweilen, droge zure crème vlek
Bijna verwijderd
Dweilen, droge koffievlek
Compleet verwijderd
Geluidsemissie testresulaten
Geluidsemissie, Stille modus
62,4 dB
Geluidsemissie, Gebalanceerde modus
66,2 dB
Geluidsemissie, Maximale modus
69,4 dB
Geluidsemissie, auto-ledigend
71,8 dB
Test methodologie
Test methodologie
1,1
caret-up caret-down

Specificaties

Accu
Maximale bedrijfstijd
140 min
Oplaadtijd
390 min
Batterij technologie
Lithium-ion
Accucapaciteit
5200 mAh
Opladen en hervatten
Ja
Automatisch terug naar het oplaadstation
Ja
Reiniging
Geluidsniveau
68 dB
Zuigkracht
5000 Pa
Maximale drempel hoogte
2.0 cm
Volume stofreservoir
0.5 L
Geplande schoonmaak
Ja
Vormgeving
Rond
Aantal zijborstels
2
Met dweilfunctie
Met dweilfunctie
Ja
Volume waterreservoir
0.08 L
Vibrerende dweil
Nee
Roterende dweilborstels
Ja
Automatische dweillift (functie)
Nee
Navigatie
Navigatie
LiDAR+Camera
Objectherkenning
Ja
Afgrondsensoren en Touch sensoren
Ja
Voor meerdere kamers
Ja
Bediening
Te verbinden met app
Ja
Afstandsbediening
Nee
Voice control
Ja
Alexa voice control
Ja
Google Home voice control
Ja
Basisstation
Automatische vuilafvoer
Ja
Automatisch de watertank bijvullen
Ja
Automatisch mop wassen
Ja
Automatische zelfdrogende dweil
Ja
Type drogen van de dweil
Hete lucht
App-functionaliteit
Te verbinden met app
Ja
Ruimte in kaart
Ja
Real Time Tracking
Ja
Digital Blocked Area
Ja
Zoned Cleaning
Ja
"No mop" zones
Ja
Multi Floor Maps
Ja
Selected Room Cleaning
Ja
Afmetingen en gewicht
Hoogte
10.3 cm
Breedte
36.2 cm
Diepte
36.2 cm

Specificatie vergelijking

Bijgewerkt op 2. november 2024

Schrijf uw review van Ecovacs Deebot X1 OMNI

Velden met een * zijn verplicht
Cijfer*
Schoonmaakresultaat
Accu
Prijs-kwaliteitverhouding
Bouwkwaliteit
Geluidsniveau
Makkelijk te gebruiken
Reiniging & Onderhoud
Toon meer

Ranglijsten

  • Nr. 4 van 16 Ecovacs robotstofzuigers
  • Nr. 44 van 124 robotstofzuigers

Vergelijking caret-up caret-down

caret-up caret-down Productinformatie
Ecovacs Deebot X1 OMNI Roborock S8+
Roborock S8 Pro Ultra
Naam Ecovacs Deebot X1 OMNI Roborock S8+ Roborock S8 Pro Ultra
Cijfer
83
93
92
Reviews
★★★★★
★★★★★
(4.1)
489 reviews
★★★★★
★★★★★
(4.6)
115 reviews
★★★★★
★★★★★
(4.5)
2050 reviews
Prijs € 749 € 808 € 985
caret-up caret-down Accu
Maximale bedrijfstijd 140 min 180 min 180 min
Oplaadtijd 390 min 240 min 240 min
Batterij technologie Lithium-ion Lithium-ion Lithium-ion
Accucapaciteit 5200 mAh 5200 mAh 5200 mAh
Opladen en hervatten
Automatisch terug naar het oplaadstation
caret-up caret-down Reiniging
Oppervlakte per accu 300 m² 300 m²
Geluidsniveau 68 dB 68,5 dB 69 dB
Zuigkracht 5000 Pa 6000 Pa 6000 Pa
Maximale drempel hoogte 2,0 cm 2,0 cm 2,0 cm
Volume stofreservoir 0,5 L 0,35 L 0,4 L
Filtertype EPA 11 EPA 11
Carpet Boost
Geplande schoonmaak
Vormgeving Rond Rond Rond
Aantal zijborstels 2 1 1
Wasbaar filter
caret-up caret-down Met dweilfunctie
Met dweilfunctie
Volume waterreservoir 0,08 L 0,3 L 0,3 L
Vibrerende dweil
Roterende dweilborstels
Automatische dweillift (functie)
caret-up caret-down Navigatie
Navigatie LiDAR+Camera LiDAR LiDAR
Objectherkenning
Afgrondsensoren en Touch sensoren
Voor meerdere kamers
caret-up caret-down Bediening
Te verbinden met app
Afstandsbediening
Voice control
Alexa voice control
Google Home voice control
caret-up caret-down Basisstation
Automatische vuilafvoer
Stof capaciteit
Automatisch de watertank bijvullen
Automatisch mop wassen
Automatische zelfdrogende dweil
Type drogen van de dweil Hete lucht Hete lucht
Automatische toevoeging van reinigingsoplossing
caret-up caret-down App-functionaliteit
Te verbinden met app
Ruimte in kaart
Real Time Tracking
Digital Blocked Area
Zoned Cleaning
"No mop" zones
Multi Floor Maps
Selected Room Cleaning
caret-up caret-down Afmetingen en gewicht
Hoogte 10,3 cm 9,65 cm 9,6 cm
Breedte 36,2 cm 35,3 cm 35,3 cm
Diepte 36,2 cm 35,0 cm 35,0 cm
Gewicht 4,6 kg 4,6 kg

Reviews caret-up caret-down

Reviews

4,4
★★★★★
★★★★★
17 reviews
Coolblue.nl
4,4
★★★★★
★★★★★
26 reviews
4,3
★★★★★
★★★★★
15 reviews
Otto.de
4,2
★★★★★
★★★★★
67 reviews
4,0
★★★★★
★★★★★
361 reviews
Onbekende bronnen
4,7
★★★★★
★★★★★
3 reviews

Expert reviews

„Editors' choice“
Techadvisor.com
Datum: 4/2022
4,5
★★★★★
★★★★★

Test reviews

Stiftung Warentest
Stiftung Warentest
Editie: 12/2022
Gepubliceerd: 12/2022
Product: Plaats 6 van 10
Tek.no
Tek.no
Gepubliceerd: 12/2023
Product: Plaats 8 van 15
Bijgewerkt op 2. november 2024

Vraag en Antwoord caret-up caret-down

Op dit moment zijn er geen vragen gesteld.

Heeft u een vraag?

de-DE en-GB es-ES fr-FR it-IT nl-NL en-US da-DK sv-SE

© 2024 Reoverview.nl