Wat zijn de elektriciteitskosten van een robotstofzuiger?

Bijgewerkt:
16. juni 2024

Hoeveel kost het aan elektriciteit om een robotstofzuiger één keer te gebruiken, en hoe vind je het stroomverbruik van jouw robotstofzuiger? Je kunt hier meer over lezen in dit artikel.

1

Wat kost een robotstofzuiger aan elektriciteit?

Het stroomverbruik van een robotstofzuiger hangt af van veel factoren, waaronder de oplaadtijd, batterijcapaciteit, hoe vaak je hem gebruikt, en nog veel meer.

Een robotstofzuiger verbruikt elektriciteit tijdens het opladen. Een typische robotstofzuiger heeft een oplaadtijd van 3 uur en een vermogen van 30 watt. Daardoor verbruikt hij 0,09 kWh per oplaadbeurt. Op basis van een elektriciteitsprijs van € 0,4 per kWh, kost dit dus € 0,04 aan elektriciteit per oplaadbeurt.

Tijdens het opladen varieert het vermogen, en in het laatste deel van het oplaadproces is het vermogen lager. Daarom zullen robotstofzuigers met een lange oplaadtijd niet per se meer elektriciteit verbruiken dan modellen met een kortere oplaadtijd.

Wanneer de robotstofzuiger in stand-by modus staat, verbruikt hij bijna geen stroom. Tijdens onze tests met een stroommeter was het stroomverbruik zo minimaal dat het onder de meetlimiet van de meter lag.

2

Hoe meet je het stroomverbruik?

Het meten van het stroomverbruik van een robotstofzuiger
Het meten van het stroomverbruik van een robotstofzuiger

Dit is de gemakkelijkste manier om het stroomverbruik van jouw robotstofzuiger te meten:

 • Stap 1: Schaf een stroommeter aan:
  Een stroommeter kan meten en weergeven hoeveel stroom een elektrisch apparaat, zoals een robotstofzuiger, verbruikt. Het is gebruiksvriendelijk en verkrijgbaar bij de meeste elektronica- of bouwmarkten.
 • Stap 2: Sluit de stroommeter aan:
  Steek de stroommeter in het stopcontact waar jouw robotstofzuiger is aangesloten en verbind de oplaadstation van de robotstofzuiger met de meter.
 • Stap 3: Start de reiniging:
  Start de reiniging van jouw robotstofzuiger. Zodra hij een cyclus heeft voltooid, keert hij terug naar het oplaadstation en begint hij de batterij opnieuw op te laden.
 • Stap 4: Verzamel gegevens:
  Tijdens het opladen van de batterij kun je zien hoeveel stroom de robotstofzuiger verbruikt. Het vermogen zal afnemen naarmate de batterij bijna vol is. Wanneer de batterij volledig is opgeladen, heb je het totale aantal kWh gebruikt voor één reinigingscyclus.
 • Stap 5: Bereken de kosten:
  Gebruik het geregistreerde kWh-cijfer en vermenigvuldig het met de lokale prijs per kWh. Zo krijg je een goede indicatie van wat het kost om jouw robotstofzuiger per reinigingscyclus te gebruiken.
3

Bereken de stroomkosten van jouw robotstofzuiger

Als alternatief voor het rechtstreeks meten van het stroomverbruik van jouw robotstofzuiger, kun je een ruwe berekening maken. Hiervoor heb je informatie nodig over de batterijcapaciteit, die wordt gemeten in ampère-uren (Ah) of milliampère-uren (mAh), en de batterijspanning, gemeten in volt (V).

In het voorbeeld voor de berekening nemen we als basis een krachtige robotstofzuiger zoals de Roborock S8, die een batterijcapaciteit heeft van 5,2 Ah en een spanning van 14,4 V.

Eerst berekenen we hoeveel energie de batterij kan opslaan met behulp van de formule:

Energie (Wh) = Batterijcapaciteit (Ah) * Batterijspanning (V)

In ons voorbeeld wordt dit:

Energie (Wh) = 5,2 Ah * 14,4 V = 74,88 Wh

We converteren de 74,88 Wh naar kWh, omdat dit de eenheid is waarin elektriciteitsprijzen doorgaans worden gegeven:

74,88 Wh / 1000 = 0,07488 kWh

Nu we weten hoeveel energie nodig is om de batterij op te laden, kunnen we de kosten van elektriciteit per oplaadbeurt bepalen met behulp van de formule:

Kosten elektriciteit = kWh * Prijs per kWh

Als we een elektriciteitsprijs van € 0,4 per kWh nemen, wordt dit:

Kosten elektriciteit = 0,07488 kWh * € 0,4 per kWh = € 0,0300

De kosten voor het opladen van jouw robotstofzuiger zijn dus ongeveer € 0,03, ervan uitgaande dat de efficiëntie van de lader 100% is.

nl-NL da-DK sv-SE

© 2024 Reoverview.nl

As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases.