Gids voor batterijen in robotstofzuigers

Bijgewerkt:
04. juni 2024

Welk type batterijen gebruiken robotstofzuigers? Hoe is de batterijcapaciteit voor robotstofzuigers en hoe zorgt u ervoor dat de batterij zo lang mogelijk meegaat? U kunt hier meer over lezen in deze gids.

1

Welke soorten batterijen gebruiken robotstofzuigers?

Lithium-ion (afgekort Li-ion) is het meest voorkomende type batterij bij robotstofzuigers, gebruikt door 98% van alle robotstofzuigers. Andere soorten batterijen, zoals NiMH-batterijen, zijn voornamelijk te vinden in oudere robotstofzuigers of budgetmodellen.

In de volgende grafiek kunt u zien hoe het type batterij is verdeeld onder robotstofzuigers:

Batterijtype in robotstofzuigers

Lithium-ion (98%)
NiMH (1%)
Li-ion (1%)
Bijgewerkt op 23 juli 2024

Er zijn verschillende redenen waarom de meeste robotstofzuigers lithium-ionbatterijen gebruiken.

Onder de voordelen zijn:

 • Hoge energiedichtheid: Hoge energiedichtheid betekent dat de batterij een langere gebruiksduur kan bieden zonder veel gewicht toe te voegen, wat cruciaal is voor draagbare en mobiele apparaten zoals robotstofzuigers.
 • Lage zelfontlading: Lithium-ionbatterijen hebben een lagere zelfontladingspercentage in vergelijking met andere oplaadbare batterijen. Dit betekent dat ze hun lading langer behouden, zelfs wanneer ze niet worden gebruikt.
 • Langere levensduur: Hoewel lithium-ionbatterijen geleidelijk aan capaciteit verliezen over tijd en met herhaalde laadcycli, hebben ze doorgaans een langere levensduur in vergelijking met andere batterijtypes.
 • Efficiëntie: Lithium-ionbatterijen zijn efficiënter in zowel het opladen als het ontladen, wat betekent dat er minder energieverlies is in de vorm van warmte. Dit maakt ze ideaal voor apparaten die een stabiele en efficiënte energiebron vereisen.
2

Hoe u uw batterij langer laat meegaan

Om de levensduur van de batterijen te verlengen, is het belangrijk om enkele onderhoudstips te volgen:

 1. Vermijd volledige ontlading: Probeer te voorkomen dat de batterij van uw robotstofzuiger volledig leeg is voordat u hem opnieuw oplaadt. Lithium-ionbatterijen slijten sneller bij volledige ontladingen.
 2. Bewaar op geschikte temperaturen: Batterijen presteren het beste in koele, droge omgevingen. Vermijd het opslaan van uw robotstofzuiger in extreem hete of koude omgevingen, aangezien dit de efficiëntie en levensduur van de batterij kan verminderen.
 3. Maak de robotstofzuiger regelmatig schoon: Zorg ervoor dat de borstels en wielen vrij zijn van vuil en haar, wat de motor harder kan laten werken en dus meer batterij kan verbruiken. Dit zal niet alleen de levensduur van de batterij verlengen, maar ook de reinigingskwaliteit verbeteren. U kunt hier meer lezen over het onderhouden van uw robotstofzuiger.
 4. Bewaar met een gedeeltelijke lading als deze lange tijd niet wordt gebruikt: Als u van plan bent uw robotstofzuiger voor een langere periode niet te gebruiken, is het het beste om deze op te slaan met ongeveer 40-50% lading. Volledige ontlading kan de batterij beschadigen als deze voor een lange tijd niet wordt gebruikt.
3

Over de batterijcapaciteit

De batterijcapaciteit wordt doorgaans gemeten in milliampère-uren (mAh) en bepaalt hoe lang de robotstofzuiger kan werken op een enkele lading. Hoe hoger de batterijcapaciteit, hoe langer robotstofzuigers kunnen werken (ervan uitgaande dat ze dezelfde hoeveelheid stroom gebruiken).

Welke batterijcapaciteit hebben robotstofzuigers?

De batterijcapaciteit in robotstofzuigers varieert van 1775 mAh tot 6400 mAh, afhankelijk van het model dat u kiest. Typisch hebben robotstofzuigers met een hoge batterijcapaciteit ook meer vermogen en zijn geschikt voor grotere huishoudens.

In de volgende grafiek kunt u zien hoe de batterijcapaciteit is verdeeld onder robotstofzuigers:

Bijgewerkt op 23 juli 2024

Zoals de grafiek laat zien, is een batterijcapaciteit van 5200 mAh het meest voorkomend onder robotstofzuigers.

Welke robotstofzuigers hebben de grootste batterijcapaciteit?

Als u op zoek bent naar een robotstofzuiger met een hoge batterijcapaciteit, overweeg dan een van de volgende modellen, die de top 5 vormen qua batterijcapaciteit:

Robotstofzuiger Batterijcapaciteit
6400 mAh
6400 mAh
6400 mAh
6400 mAh
6200 mAh
Bijgewerkt op 23 juli 2024 | Bekijk de volledige lijst
4

Tips en adviezen

 • Overweeg uw schoonmaakbehoeften: Als u een groot huis heeft dat frequent schoongemaakt moet worden, kan een stofzuiger met een hogere batterijcapaciteit en langere gebruiksduur voordelig zijn.
 • Automatische terugkeer naar het oplaadstation: De meeste robotstofzuigers keren automatisch terug naar het oplaadstation als de batterij bijna leeg is. Er zijn echter enkele budget robotstofzuigers die deze functie niet hebben, waarvan u op de hoogte moet zijn.
 • “Herlaad en ga verder”-functie: Sommige robotstofzuigers zijn uitgerust met een “Herlaad en ga verder”-functie. Het werkt als volgt:
  Wanneer de robotstofzuiger detecteert dat het batterijniveau laag is, onderbreekt het automatisch de huidige schoonmaakcyclus en navigeert terug naar zijn oplaadstation om op te laden. Nadat het voldoende is opgeladen, kan de robotstofzuiger automatisch de schoonmaak hervatten vanaf het punt waar het gestopt was, in plaats van opnieuw te beginnen. Dit zorgt ervoor dat het gehele geplande gebied effectief wordt schoongemaakt.
de-DE es-ES it-IT nl-NL da-DK

© 2024 Reoverview.nl

As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases.