De 10 beste koelkasten

products 53 koelkasten vergelijken
Consumenten reviews 9.814 Consumenten reviews

Welke koelkast is de beste? We hebben 53 koelkasten met elkaar vergeleken en vervolgens gerangschikt van best naar slechtste. Onze vergelijking van koelkasten is gebaseerd op 9.814 gebruikersrecensies.

BIJGEWERKT:
02. november 2022

We verdienen een commissie op bepaalde partnerovereenkomsten, wanneer er via ons een aankoop wordt gemaakt. Dit is hoe wij werken.

Type caret
Merk caret
filterFilter
Positie
Naam
Beoordeling
Prijs
 1. Beste Amerikaanse koelkast
  1
  LG GMX844BSBF
  Cijfer
  98/100
  Zeer goed
  Bol.com 1 € 2.149
  Amerikaanse koelkast
  Waterreservoir
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,9) 79 reviews
 2. 2
  LG GSXV90MCDE
  2 kleuren
  Cijfer
  96/100
  Zeer goed
  Amerikaanse koelkast
  Permanente wateraansluiting nodig
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,8) 291 reviews
 3. 3
  Siemens KS36VVWEP
  Cijfer
  96/100
  Zeer goed
  Bol.com 1 € 689
  Vrijstaande koelkast
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,8) 56 reviews
 4. 4
  LG GSXV91PZAE
  Cijfer
  94/100
  Goed
  Amerikaanse koelkast
  Waterreservoir
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,7) 92 reviews
 5. 5
  LG GSJ960PZBZ
  Cijfer
  94/100
  Goed
  Bol.com 1 € 1.699
  Amerikaanse koelkast
  Waterreservoir
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,7) 76 reviews
 6. Beste koel-vriescombinatie
  6
  LG GBP62PZNBC
  2 kleuren
  Cijfer
  94/100
  Goed
  Coolblue.nl € 999
  Koel-vriescombinatie
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,7) 68 reviews
 7. 7
  LG GBB72MCUGN
  Cijfer
  94/100
  Goed
  Coolblue.nl € 829
  Koel-vriescombinatie
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,7) 59 reviews
 8. 8
  Bosch KAI93VIFP
  Cijfer
  94/100
  Goed
  Bol.com 1 € 1.789
  Amerikaanse koelkast
  Waterreservoir
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,9) 19 reviews
 9. 9
  Samsung RB36T602CSA
  Cijfer
  92/100
  Goed
  Deal Alert
  Coolblue.nl € 629
  Koel-vriescombinatie
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,6) 562 reviews
 10. 10
  Samsung RB38A7B6BS9
  Cijfer
  92/100
  Goed
  Coolblue.nl € 979
  Koel-vriescombinatie
  ★★★★★
  ★★★★★
  (4,6) 202 reviews

De koopgids voor een koelkast

Koelkasten zijn er in verschillende vormen, maten en prijsklassen. Meer geavanceerde modellen zijn voorzien van de nieuwste technologieën en bieden uitstekende mogelijkheden. Dit betekent in het algemeen wel hogere kosten op voorhand. Er zijn enkele factoren om rekening mee te houden, wat betekent dat het keuzeproces behoorlijk complex kan zijn. De gedetailleerde lijst hieronder moet dienen als een waardevolle gids om je te helpen de juiste te kiezen.

Typen koelkasten

 • Vrijstaand – Ze zijn zeer veelzijdig en geven je de vrijheid om ze overal neer te zetten, zolang er maar toegang is tot een afvoer voor bepaalde modellen die dat vereisen.
 • Geïntegreerd – Ze zijn ontworpen om achter aangepaste deuren in je keukenkasten weggewerkt te worden, voor een gelijkmatige en nette indeling.

Afmetingen

Een koelkast is een apparaat van aanzienlijke omvang. Daarom is het van vitaal belang om precies de ruimte te bepalen waar hij komt te staan en de exacte afmetingen van het model van je keuze te kennen, met het oog op een goede pasvorm. Let erop dat je aan alle kanten van het apparaat de benodigde ruimte voor ventilatie meerekent. De meeste standaard koelkasten hebben een breedte van 50 cm, 55 cm en 60 cm, terwijl sommige koelvriescombinaties breder zijn, ongeveer 91 cm breed. Ook de hoogte en diepte variëren sterk, dus controleer goed of er hoogtebeperkingen zijn. Wellicht kun je hem onder of tussen de werkbladen inbouwen, zodanig dat de dieptematen overeenkomen.

Capaciteit

Capaciteit
Capaciteit

De capaciteit geeft aan hoeveel voedsel de koelkast kan opbergen en wordt meestal uitgedrukt in liters. De keuze van de opslagcapaciteit hangt sterk af van de gemiddelde hoeveelheid voedsel en andere voorwerpen die je tegelijk in de koelkast bewaart. Een model met 100-150 liter inhoud is voldoende voor maximaal twee personen, terwijl 150-250 liter een gewoon huishouden van 3-4 personen kan voorzien. Een grotere capaciteit van 250 liter of meer, zal nodig zijn voor grotere gezinnen. Dit zijn schattingen en kunnen variëren afhankelijk van je levensstijl.

Energieklasse

Energieklasse
Energieklasse

De energieklasse van een koelkast wordt aangegeven op het energielabel dat bij het apparaat wordt geleverd. De energielabels lopen van A tot G, met A als meest efficiënt. Veel modellen hebben een A-classificatie, maar ze zijn dan ook evenredig geprijsd. Ze leveren echter gegarandeerd meer besparingen op, waardoor de aanloopkosten op de lange termijn worden gecompenseerd.

Dit is hoe de energieklasse voor koelkasten wordt verdeeld:

E (44%)
F (17%)
G (17%)
D (10%)
C (8%)
B (4%)
november 26, 2022

Energieverbruik

Energieverbruik
Energieverbruik

Koelkasten werken onafgebroken en het jaarlijks energieverbruik staat in kilowatt per uur vermeld op het energielabel. Vermenigvuldig de consumptiewaarde in kWh met de algemene elektriciteitskosten in je omgeving om de energiekosten te berekenen. Die kan echter variëren, afhankelijk van hoe je je apparaat onderhoudt en dagelijks gebruikt. Vaak de deur openen, betekent dat er koele lucht ontsnapt, dus gebruikt de motor meer elektriciteit om opnieuw te koelen. Veel factoren beïnvloeden het energieverbruik. Toch zou een juist gebruik en onderhoud moeten helpen om de bedrijfskosten te verlagen. Bovendien zijn modellen met inverter motoren energiezuiniger.

Het energieverbruik varieert van 116 kWh, tot 431 kWh voor de koelkasten in onze vergelijking. De verdeling wordt in de volgende grafiek weergegeven:

november 26, 2022

Prijs

De prijzen van koelkasten variëren aanzienlijk, afhankelijk van het model. Factoren als grootte, capaciteit, verschillende functies en energiebesparing zijn van grote invloed op de aanloopkosten. Beperk je keuze op basis van je budget en de capaciteit die je nodig hebt; zo kun je voorzichtig kiezen en hoef je niet extra te betalen voor functies die je niet gebruikt.

De prijs voor de koelkast in onze vergelijking varieert van 249 € voor het goedkoopste model, tot 2269 € voor de duurste. De prijsverdeling wordt in de volgende grafiek weergegeven:

november 26, 2022

Dit zijn de vijf goedkoopste koelkasten:

Koelkast Prijs
249 €
319 €
359 €
359 €
397 €

Andere soorten koelkasten

Energielabel voor koelkasten met vriezer
Energielabel voor koelkasten met vriezer
 • French door – Deze zijn ontworpen met twee deuren aan de bovenkant die vanuit het midden opengaan en een vrieslade aan de onderkant. Een koelkast van dit type heeft een grotere inhoud dan de vriezer en ze zijn meestal voorzien van ijs- en waterdispensers aan de buitenkant.
 • Zij aan zij – Deze zijn gebouwd met twee deuren die vanuit het midden opengaan, zodat er minder ruimte nodig is om te draaien. Ze zijn een uitstekende keuze voor mensen met kleine ruimtes. Dit type bevordert handige verticale opslag, omdat de verse en diepvriesproducten zich op ooghoogte bevinden. Ze zijn ook uitgerust met ijs- en waterdispensers aan de buitenkant.
 • Top vriezer – Dit type bestaat uit afzonderlijke deuren voor een vriezer bovenop en een koelkast eronder. Het is de meer gebruikelijke soort en dus meestal een betaalbare optie. Hij heeft een grotere koelkast- capaciteit dan zijn vriezer. Maar met deuren die aan de zijkant opengaan, vereist het een grotere zwenkruimte.
 • Bodemvriezer – Dit type heeft de vriezer onderaan en de koelkast bovenaan, met aparte deuren die aan de zijkant opengaan. Meestal is dit type betaalbaar, maar de deur moet ruimer open kunnen.
 • Wijnkoeler – Dit is een koelkast die uitsluitend gemaakt is voor wijn en andere dranken in flessen.

Geluid

Geräuschpegel
Geräuschpegel

Doorgaans hebben moderne koelkasten geluidsniveaus van 32 dB tot 47 dB. Constant minimaal geluid is normaal en geeft aan dat het apparaat goed functioneert. Moderne motoren dragen echter bij aan de vermindering van de geluidsemissie van koelkasten, waardoor kwaliteitscomponenten en constructie belangrijke factoren zijn voor een stiller apparaat. Een geluidsniveau van 42 dB of lager wordt als stil beschouwd en de geluidsniveaus van koelkasten worden ter vergelijking op het energielabel vermeld.

Andere overwegingspunten

 • Alarm – Dit is een waarschuwing als de koelkastdeur niet goed gesloten is.
 • Vriesvrij – Meer geavanceerde modellen hoeven niet meer handmatig te worden ontdooid, maar zijn meestal duurder. Niettemin zijn ze energiezuinig, met behulp van een betrouwbaar automatisch ontdooi-systeem dat regelmatig in werking treedt om opgehoopt ijs te verwijderen.
 • Omkeerbare deuren – Bij sommige modellen kun je de deur links of rechts opendraaien. Dat maakt het apparaat flexibeler, omdat het zich snel kan aanpassen aan elke keukenindeling.
 • Vakantiestand – Dit is een praktische functie die je activeert als je langere tijd niet thuis bent. Hij helpt het energieverbruik te verlagen door de koelkasttemperatuur hoger in te stellen, zonder de vriestemperatuur te beïnvloeden. Een instelling van 15 graden Celsius is ideaal om de koelkast geurvrij te houden.
 • Verstelbare schappen – Deze voorziening biedt meer flexibiliteit bij het bewaren van voedsel, omdat je de bruikbare ruimte kunt vergroten. Ze zorgen ook voor een gemakkelijke reiniging. Je kunt kiezen uit standaardmodellen met draadstalen schappen of meer geavanceerde modellen met zware glazen schappen. Glazen schappen zijn nettere opties omdat ze het voedsel eronder beschermen tegen druppels of vuil.
 • Flessenopslag – Sommige koelkasten zijn voorzien van wijnrekken om je dranken veilig te koelen.
de-DE nl-NL da-DK
Klaus Bachmann
Klaus Bachmann

Maker

Hallo, mijn naam is Klaus Bachmann en ik ben de oprichter van Reoverview.nl. Ik werk al vele jaren met huishoudelijke apparaten. Ik probeer objectieve vergelijkingen te maken gebaseerd op gebruiker-, expert-recensies en testresultaten. Ik hoop dat je de website leuk vindt. Met vriendelijke groet, Klaus.

© 2021 Reoverview.nl

As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases.