Robotstofzuiger: Camera navigatie vergelijking, voor- en nadelen

Laatst bijgewerkt op: 14. januari 2024 door

Robotstofzuiger met camera

Robotstofzuigers met camera navigatie zijn uitgerust met een ingebouwde camera die helpt bij het navigeren en in kaart brengen van je huis. De camera geeft een visueel overzicht van de robots omgeving, waardoor hij obstakels waarneemt en eromheen navigeert. Sommige modellen bieden mogelijk ook extra functies, zoals live videostreaming naar een mobiele app, objectherkenning enz.

Voordelen van camera navigatie

De plattegrond gemaakt door een robotstofzuiger met een camera
De plattegrond gemaakt door een robotstofzuiger met een camera
  • Nauwkeuriger en efficiënter schoonmaken: Dankzij de camera kan de robotstofzuiger een gedetailleerdere kaart van je huis maken en accurater om obstakels heen navigeren, wat leidt tot een efficiëntere en grondigere reiniging. In vergelijking met bijvoorbeeld, gyroscopische navigatie en sensor navigatie.
  • Betere reikwijdte: De camera helpt de robotstofzuiger meer grond en gebieden te bewerken, waardoor moeilijk bereikbare plekken eenvoudiger te reinigen zijn.
  • Extra functies: Sommige modellen zijn voorzien van extra functies zoals live videostreaming en objectherkenning, waardoor de robotstofzuiger eenvoudiger te controleren en te besturen is. Deze functies behoren alleen tot de mogelijkheden van robotstofzuigers met ingebouwde camera’s.

Nadelen van camera navigatie

  • Hogere kosten: Robotstofzuigers met camera navigatie zijn doorgaans duurder dan modellen zonder deze functie.
  • Langzamere mapping dan LiDAR: Het beste alternatief voor camera navigatie is lasernavigatie (ook wel LiDAR genoemd), waarmee de ruimte sneller in kaart wordt gebracht, in vergelijking met camera navigatie.
  • Privacyproblemen: Als je thuis camera’s gebruikt, maak je je wellicht zorgen over je privacy, omdat ze beelden of video’s van je huis en zijn bewoners kunnen vastleggen. Sommige mensen voelen zich misschien niet op hun gemak met dit soort bewaking in hun huis.
  • Beperkte functionaliteit in slecht verlichte omgevingen: Camera’s hebben soms moeite in slecht verlichte omgevingen objecten te detecteren en te navigeren, wat de efficiëntie van de robotstofzuiger kan beïnvloeden.

Sommige robotstofzuigers gebruiken zowel laser- als camera navigatie om de zwakke punten van de twee technologieën te dekken en hun sterke punten te exploiteren.

Een robotstofzuiger met camera navigatie

Prijsvergelijking

Zijn robotstofzuigers met cameranavigatie duurder dan andere modellen? De volgende grafiek vergelijkt de prijs van robotstofzuigers met cameranavigatie met alle robotstofzuigers:

Bijgewerkt op 20 februari 2024

De gemiddelde prijs voor robotstofzuigers met cameranavigatie is € 622, in vergelijking met € 461 voor alle robotstofzuigers.

Welke robotstofzuiger met cameranavigatie is de beste?

Volgens onze vergelijking van robotstofzuigers is de beste robotstofzuiger met cameranavigatie de iRobot Roomba i7+.

Dit zijn de 5 beste robotstofzuigers met cameranavigatie:

Positie Afbeelding Robotstofzuiger Cijfer Beoordeling Prijs
3 Dreame D10s Pro Dreame D10s Pro 86 Goed € 421

Welke robotstofzuiger met cameranavigatie is de goedkoopste?

De goedkoopste robotstofzuiger met cameranavigatie is de Roborock E5, met een prijs van € 285.

Dit zijn de 5 goedkoopste robotstofzuigers met cameranavigatie:

Robotstofzuiger Prijs
Roborock E5 € 285
€ 345
€ 356
€ 389
€ 399
Bijgewerkt op 20 februari 2024 | Bekijk de volledige lijst

Hoeveel robotstofzuigers gebruiken cameranavigatie?

De volgende grafiek toont de verdeling van het type navigatiesysteem dat robotstofzuigers gebruiken:

Type navigatiesysteem dat robotstofzuigers

LiDAR (46%)
Geen (18%)
Camera (17%)
LDS (7%)
LiDAR+Camera (6%)
Gyroscoop (5%)
LDS+Camera (1%)
Bijgewerkt op 20 februari 2024

Zoals de grafiek laat zien, combineren sommige robotstofzuigers laser- en cameranavigatie.

Alternatieven

Dit zijn de meest voorkomende alternatieven voor camera navigatie:

  • Laser navigatie: Dit systeem gebruikt een laserscanner om een kaart van de omgeving te maken en obstakels te identificeren. De robotstofzuiger gebruikt deze kaart om te navigeren en efficiënt te reinigen. Dit is het beste alternatief voor camera navigatie, en beide systemen zijn in staat om een accurate kaart te maken.
  • Gyroscopische navigatie: Deze navigatiemethode gebruikt gyroscopen om de oriëntatie en beweging van de robotstofzuiger te herkennen. Hierdoor maakt hij een kaart van de omgeving en kan hij om obstakels heen navigeren. Dit is een goedkopere navigatiemethode en geeft je niet dezelfde mogelijkheden als laser- en camera navigatie.
nl-NL da-DK sv-SE

© 2024 Reoverview.nl

As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases.