Wat is het energieverbruik van een wijnkoelkast?

Bijgewerkt:
13. maart 2024

Wat is het energieverbruik van een wijnkoelkast, welke wijnkoelkast heeft het laagste energieverbruik en welke wijnkoelkast is het zuinigst? Hierover gaat dit artikel.

1

De 10 wijnkoelkasten met het laagste energieverbruik

Met een geschat jaarlijks energieverbruik van 104 kWh, is de Haier HWS49GA de wijnkoelkast met het laagste energieverbruik.

Dit zijn de 10 wijnkoelkasten met het laagste energieverbruik:

Wijnkoelkast Energieverbruik
104 kWh
117 kWh
128 kWh
130 kWh
137 kWh
137 kWh
142 kWh
142 kWh
145 kWh
145 kWh
Bijgewerkt op 23 juli 2024 | Bekijk de volledige lijst
2

Het energieverbruik

Het energieverbruik en de energieklasse vermeld op het energielabel
Het energieverbruik en de energieklasse vermeld op het energielabel

Het geschatte jaarlijkse energieverbruik is terug te vinden op het energielabel van de wijnkoelkast. Op het energielabel staan twee gegevens met betrekking tot het energieverbruik van de wijnkoelkast:

  • Het geschatte jaarlijkse energieverbruik
  • De energieklasse (van A – G)

Het geschatte jaarlijkse energieverbruik is een cijfer dat aangeeft hoeveel energie de wijnkoelkast bij normaal gebruik per jaar verbruikt.

De energieklasse houdt rekening met meerdere factoren, zoals de capaciteit van de wijnkoelkast. Een grote wijnkoelkast verbruikt doorgaans ook meer energie. Als je wilt weten hoe energiezuinig een wijnkoelkast is, kijk dan naar de energieklasse.

In de volgende grafiek wordt de verdeling van de energieklasse tussen alle wijnkoelkasten weergegeven:

G (96%)
F (4%)
Bijgewerkt op 23 juli 2024

Het energieverbruik varieert van 104 kWh tot 199 kWh. De volgende grafiek laat zien hoe het energieverbruik van de wijnkoelkasten wordt verdeeld:

Bijgewerkt op 23 juli 2024

Wat is het verschil in elektriciteitskosten?

per kWh

Wat is het verschil in elektriciteitskosten voor de wijnkoelkast met het laagste energieverbruik, vergeleken met de wijnkoelkast met het hoogste energieverbruik?

De wijnkoelkast met het laagste energieverbruik verbruikt jaarlijks 104 kWh. Gebaseerd op een elektriciteitskost van € 0,4, betekent dit dat het jaarlijks € 42 kost aan elektriciteit.

De wijnkoelkast met het hoogste energieverbruik verbruikt jaarlijks 199 kWh. Gebaseerd op onze aannames kost dit model jaarlijks € 80 aan elektriciteit.

Overzicht

Wijnkoelkast Energieverbruik jaarlijks Elektriciteitskost jaarlijks
Wijnkoelkast met het laagste energieverbruik 104 kWh 42
Wijnkoelkast met het hoogste energieverbruik 199 kWh 80
Gemiddelde wijnkoelkast 145 kWh 58

3

Vergelijking met andere koelkasten

Het gemiddelde energieverbruik van alle wijnkoelkasten bedraagt 145 kWh.

Ter vergelijking: het gemiddelde energieverbruik van vrijstaande koelkasten bedraagt 116 kWh en voor koel-vriescombinaties 119 kWh.

4

Wat heeft invloed op het energieverbruik van een wijnkoelkast?

Het energieverbruik van een wijnkoelkast wordt door verschillende factoren beïnvloed, zoals het ontwerp, gebruik en de omgeving. Inzicht in deze factoren helpen je om weloverwogen beslissingen te nemen en zo de energie-efficiëntie te optimaliseren. Dit zijn de belangrijkste factoren die het energieverbruik van een wijnkoelkast beïnvloeden:

  • Afmetingen en capaciteit: De afmetingen en capaciteit van de wijnkoelkast zijn belangrijk. Door het grote inhoudsvolume hebben grotere wijnkoelkasten meer energie nodig om de gewenste temperatuur te behouden. Kies een wijnkoelkast die precies aan je opslagbehoeften voldoet, dan voorkom je overmatig energieverbruik.
  • Temperatuurinstellingen: De temperatuur waarop je de wijnkoelkast instelt, heeft invloed op het energieverbruik. Voor het bereiken en behouden van lagere temperaturen is meer energie nodig. Overweeg daarom de wijnkoelkast op de aanbevolen temperatuur van het type wijn dat je bewaart in te stellen.
  • Omgevingstemperatuur: De temperatuur van de ruimte waarin de wijnkoelkast staat, heeft invloed op het energieverbruik. Als de omgevingstemperatuur hoger is, zal het koelsysteem harder moeten werken om de interne temperatuur te behouden, wat leidt tot een hoger energieverbruik.
  • Kwaliteit en afdichting van de deur: De afdichting van de deur en het type glas bepalen in hoeverre de klimaatkast de koude lucht vasthoudt. Een volledig afgesloten deur met geïsoleerd glas voorkomt onnodige temperatuurwisseling en verlaagt het energieverbruik.
  • Frequentie van het openen van de deur: Telkens als je de deur van de wijnkoelkast opent komt er warme lucht binnen, waardoor het koelsysteem harder moet werken om de temperatuur te verlagen. Minimaliseer de frequentie van het openen van de deur om energie te besparen.
  • Ventilatie: Een goede ventilatie rondom de wijnkoelkast is cruciaal voor een efficiënte werking. Vrijstaande wijnkoelkasten moeten voldoende ruimte aan de zijkanten, achterkant en bovenkant hebben voor een goede luchtstroom. Dit in tegenstelling tot inbouwmodellen met frontventilatie, want deze zijn zo ontworpen dat ze in de kast passen zonder dat de ventilatie daaronder lijdt.
  • Regelmatig onderhoud: Door de wijnkoelkast schoon te houden, inclusief de spiralen en ventilatieopeningen, werkt hij optimaal. Smerige onderdelen leiden tot een verminderde werking en een hoger energieverbruik.
de-DE en-GB es-ES it-IT nl-NL da-DK sv-SE

© 2024 Reoverview.nl

As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases.