De 10 beste vaatwassers

products 10 vaatwassers vergelijken
Consumenten reviews 2.194 Consumenten reviews

Onze vaatwasser test bestaat uit 10 Geschirrspülern, vaatwassers die vergeleken zijn op basis van 2.194 gebruikersrecensies en 0 expert recensies. Onze vaatwasser test was voor het laatst bijgewerkt in 2022.

 

We verdienen een commissie op bepaalde partnerovereenkomsten, wanneer er via ons een aankoop wordt gemaakt. Dit is hoe wij werken.

BIJGEWERKT:
09. januari 2022
Type caret
filterFilter
1
ATAG DW7114XB
Reoverview.nl
90/100
Goed
Inbouw vaatwasser
★★★★★
★★★★★
(4,5) 106 reviews
2
Whirlpool OWFC 3C26 X
Reoverview.nl
90/100
Goed
Vrijstaande vaatwasser
★★★★★
★★★★★
(4,5) 95 reviews
3
AEG FFB63700PM
Reoverview.nl
90/100
Goed
Vrijstaande vaatwasser
★★★★★
★★★★★
(4,5) 75 reviews
4
Whirlpool WKIC 3C26
Reoverview.nl
88/100
Goed
Inbouw vaatwasser
★★★★★
★★★★★
(4,4) 213 reviews
5
AEG FSE63617P
Reoverview.nl
88/100
Goed
Inbouw vaatwasser
★★★★★
★★★★★
(4,4) 160 reviews
6
Samsung DW60M6040SS
Reoverview.nl
86/100
Goed
Volledig geïntegreerde vaatwasser
★★★★★
★★★★★
(4,3) 372 reviews
7
Whirlpool WIO 3T141 PES
Reoverview.nl
86/100
Goed
Inbouw vaatwasser
★★★★★
★★★★★
(4,3) 86 reviews
8
ETNA VW339M
Reoverview.nl
84/100
Bevredigend
Volledig geïntegreerde vaatwasser
★★★★★
★★★★★
(4,2) 57 reviews
9
AEG FSE73727P
Reoverview.nl
84/100
Bevredigend
Inbouw vaatwasser
★★★★★
★★★★★
(4,3) 44 reviews
10
ETNA VW247M
Reoverview.nl
80/100
Bevredigend
Volledig geïntegreerde vaatwasser
★★★★★
★★★★★
(4,1) 31 reviews
Bosch SMU2HVS20E
Niet meer leverbaar
Inbouw vaatwasser
★★★★★
★★★★★
(4,6) 318 reviews
Miele G 5222 SC CLST
Niet meer leverbaar
Vrijstaande vaatwasser
★★★★★
★★★★★
(4,6) 75 reviews
AEG FSB53907Z
Niet meer leverbaar
Inbouw vaatwasser
★★★★★
★★★★★
(4,4) 173 reviews
Beko DFN26220W2
Niet meer leverbaar
Vrijstaande vaatwasser
★★★★★
★★★★★
(4,4) 75 reviews
Miele G 5074 SC Vi
Niet meer leverbaar
Inbouw vaatwasser
★★★★★
★★★★★
(4,4) 45 reviews
Samsung DW60M6040BB
Niet meer leverbaar
Volledig geïntegreerde vaatwasser
★★★★★
★★★★★
(4,2) 269 reviews

Over onze test van vaatwassers

Onze vaatwasser test bestaat uit 10 producten die vergeleken zijn op basis van iedere productrecensie en testresultaten.
We hebben geen enkele vaatwasser zelf getest, maar alle informatie van het internet verzameld.

Als je op zoek bent naar een fysieke vaatwasser test, dan raden we je aan om een kijkje te nemen bij Consumentbond.nl.

De koopgids voor vaatwassers

Vaatwassers

De vaatwasser is tegenwoordig in een snel veranderde wereld een vitaal onderdeel van de keuken. Terwijl we ons aanpassen aan de evolutie van de samenleving hebben we ook dagelijks te maken met onze huishoudelijke taken. Ieder huishouden heeft dagelijks vuil vaatwerk staan en het gebruik van een vaatwasser kan hierbij helpen, zodat jij uiteindelijk tijd bespaart om andere dingen te ondernemen.

Vaatwassers worden constant met de nieuwste technologie verbeterd. Er zijn namelijk talloze apparaten op de markt verkrijgbaar en dat maakt de zoektocht naar de perfecte vaatwasser niet makkelijker. Daarnaast zijn er ook verschillende factoren aanwezig die aan je persoonlijke behoeften moeten voldoen om vervolgens de juiste vaatwasser te kiezen. Verder hangt de prijs af van de volgende punten, zoals capaciteit, type, fabricatie, efficiëntie, bruikbare functies, instellingen etc. Hieronder vindt je enkele belangrijke aandachtspunten die het overwegen waard zijn, om daarna de juiste vaatwasser met de juiste prijs te kiezen.

Budget

Bij het vaststellen van het juiste budget zal de keus van een vaatwasser automatisch kleiner worden, want het stelt je in gelegenheid om uit een bepaalde prijscategorie te kiezen. Er zijn talloze goede vaatwassers te vinden. De keuze begint bij een eenvoudig entree- model tot aan gemiddeld geprijsde modellen met bepaalde functies en daarnaast zijn er ook hoogwaardige apparaten aanwezig die met allerlei nieuwe snufjes zijn uitgerust. Al deze vaatwassers zullen uiteindelijk je vaat schoon en hygiënisch reinigen. Dus het maakt eigenlijk niet erg veel uit voor welke vaatwasser je wilt gaan, want er zit altijd wel een apparaat met enkele functies tussen die op je behoeften is afgestemd en dat is uiteindelijk belangrijk.

De prijs van vaatwassers varieert van 410 euro tot aan 1049 euro. Een duurdere vaatwasser levert je meer functionaliteit en doorgaans ook een langere levensduur op.

De prijsverdeling tussen de vaatwassers wordt in de grafiek aangetoond.

januari 24, 2022

Dit zijn de 3 goedkoopste vaatwassers die in onze vergelijking worden gepresenteerd.

Vaatwasser
Prijs
410 €
419 €
495 €

Efficiëntie en prestatie

Het is van belang om het energielabel van de vaatwasser te inspecteren. Dit gegeven zit vaak verstopt in het geraamte van het apparaat. Een hogere waardering uit zich in een energiebesparing, zonder de droogprestatie van het apparaat te beïnvloeden. Verder verbruikt het apparaat ook minder water, in tegenstelling tot het handmatig wassen van de vuile vaat en daarom is de vaatwasser Ecovriendelijk. Bovendien zijn alle vaatwassers duurzaam.

Natuurlijk zal een dure vaatwasser met verschillende functies zijn werkzaamheden goed volbrengen, maar dat betekent niet dat goedkopere modellen in een lagere klasse minder voldoende werken. Goede prestatiebeoordelingen zijn namelijk gebaseerd op de potentiële schoonmaakvaardigheid van een vaatwasser. Om deze reden zal de vaatwasser naar keuze blijven werken, zolang de functies en programma’s op je persoonlijke behoeften zijn afgestemd.

Iedere vaatwasser in de E.U. is vanaf 1 maart 2021 gelabeld met een energiezuinige klasse. De energiezuinige klasse wordt gemeten vanaf A (meest efficiënt) tot aan G (minst efficiënt). Deze grafiek geeft uitleg van het energielabel bij alle vaatwassers.

vaatwassers energiezuinige klasse

Deze grafiek toont aan hoe de energiezuinige klasse wordt verdeeld tussen andere vaatwassers.

D (50%)
E (40%)
C (10%)
januari 24, 2022

Verbruikskosten

Dit zijn de geschatte verbruikskosten van vaatwassers

Verbruikskosten

Verbruikskosten per 100 cycli

 • Energiekosten: 20,0 €
 • Waterkosten: 1,4 €

De volgende grafiek toont de verdeling van energieconsumptie aan bij alle vaatwassers. De vaatwasser met het laagste energieverbruik is de ATAG DW7114XB.

Onthoud dat een vaatwasser met een minder laadvermogen ook een lagere energieconsumptie heeft. Ditzelfde geldt trouwens ook voor het waterverbruik.

januari 24, 2022

De volgende grafiek toont de verdeling van het waterverbruik aan bij alle vaatwassers.

januari 24, 2022

Geluidsniveau

Het geluidsniveau van een vaatwasser staat over het algemeen gelijk aan de uitgaven. Mocht je dus bijzonder gevoelig zijn voor de geluidsemissie, kies dan een premium model met een hogere prijs. Zo ben je ervan gegarandeerd dat je een stille werkzame machine bezit. Terwijl traditionele vaatwassers ongeveer een geluidsniveau van 80 dB produceren, zullen de nieuwste modellen tegenwoordig vrij rustig werken. Bovendien wordt het geluidsniveau altijd in de specificaties van de vaatwasser bekenbaar gemaakt.

Een vaatwasser in een lage prijscategorie zal rondom de 50 dB aan geluid produceren. Dit geluid is aanvaardbaar als het apparaat ver van pratende gezinsleden wordt geplaatst. Een gemiddeld geprijsd model zal rondom 40 dB aan geluid produceren. Hierbij kunnen gezinsleden makkelijk in dezelfde ruimte met elkaar communiceren. De hoogwaardige modellen produceren een geluid dat onder 40 dB ligt en is nauwelijks hoorbaar. Bovendien is een vaatwasser met een geluidsniveau van 45 dB aanvaardbaar.

In onze vergelijking bedraagt het gemiddelde geluidsniveau bij alle vaatwassers 44 dB. Als je op zoek bent naar een stille vaatwasser, dan kan het een goed idéé zijn om de geluidsemissie te bekijken. In onze vergelijking is de ETNA VW339M de stilste vaatwasser met een geluidsemissie van net 39 dB.

Dit zijn de 3 stilste vaatwassers in onze vergelijking.

Vaatwasser
geluidsniveau
39 dB
41 dB
42 dB

Deze grafiek toont aan hoe de geluidsemissie tussen andere vaatwassers van onze vergelijking wordt verdeeld.

januari 24, 2022

Capaciteit

Om de juiste capaciteit van een vaatwasser te bepalen, zul je moeten bekijken welke voorwerpen geregeld in de vaat terecht komt. De omvang en hoeveelheid van het soort materiaal dat in een vaatbeurt terecht komt, zal uiteindelijk de capaciteit van een vaatwasser bepalen. De capaciteit wordt trouwens met een vastgesteld aantal couverts aangeduid. Zodat één couvert namelijk een bord, ontbijtbord, tweetal mokken, schotel, soepbord, drinkglas, mes, twee theelepels, vork en een salade vork inneemt. De grootste apparaten kunnen zelfs 12 tot 16 couverts in één wasbeurt verwerken. Met de geschatte omvang van alle attributen die je thuis gebruikt heb je direct een idee van de toekomstige capaciteit van een vaatwasser. Met dit gegeven zul je ook goed de rekken moeten bekijken. Hierbij is het voornaam dat de rekken opvouwbaar zijn en voor genoeg flexibiliteit zorgen.

Je kunt niet de capaciteit van een vaatwasser bepalen, als je geen blik op je huidige gezinssituatie en levensstijl hebt geworpen. Was je dagelijks alleen voor je familie? Heb je een vaatwasser alleen voor bepaalde aankomende feesten nodig? Een vaatwasser komt namelijk handig van pas en heeft als doel om de vaat te reinigen. Maar mocht je meer geld willen uitgeven aan een vaatwasser inclusief hogere verbruikskosten, dan kun je voor een machine met grotere capaciteit gaan. Verder zal een 45 cm brede vaatwasser goed bij een tweekoppig huishouden passen. Daarnaast is de machine ook goed voor klein gebruik of periodiek verbruik. Het apparaat heeft over het algemeen plaats voor zes tot acht couverts. Toch zal een 60 cm brede vaatwasser ideaal geschikt zijn voor een groter gezin en houdt daarbij plaats voor 12 tot 16 couverts.

Dit zijn de beste vaatwassers met verschillende capaciteiten:

 • De beste vaatwasser voor 13 couverts: AEG FSE63617P
 • De beste vaatwasser voor 14 couverts: ATAG DW7114XB

De verdeling van de capaciteit bij alle vaatwassers wordt hieronder in het diagram aangegeven.

14 (40%)
15 (30%)
13 (20%)
12 (10%)
januari 24, 2022

Types

Bepaalde vaatwassers kunnen eenvoudig in de keuken of desnoods in een ander vooraf bestemde ruimte worden geplaatst. Moderne vaatwassers zijn van verschillende kleuren voorzien om vervolgens bij eender welke keuken te worden geplaatst.

  Vrijstaande vaatwasser

 • Vrijstaande vaatwasser – Dit type kan eenvoudig naast de wasbak of in een andere ruimte worden geplaatst, mocht er niet voldoende ruimte aanwezig zijn. Het apparaat heeft een afneembare bovenkant dat bovendien als extra werkplek kan dienen. Daarnaast kan de vaatwasser geïntegreerd worden, mits de ruimte niet groter dan 80 cm is en de bovenkant kan worden geopend. De beste vrijstaande vaatwasser is de Whirlpool OWFC 3C26 X.
 • Ingebouwde vaatwasser

 • Ingebouwde vaatwasser – Dit is het duurste type, maar ook de meest gewilde soort vaatwasser. Over het algemeen past de vaatwasser in een ruimte van 60 × 60 cm onder het keukenblad. Daarnaast kan de machine 10-14 couverts per wasbeurt verwerken. Toch moet het apparaat worden verankerd om het toevallig kantelen tegen te gaan als de vaatwasser wordt ingeladen. Een ingebouwde vaatwasser kan daarom (semi) geïntegreerd worden. Een volledig geïntegreerde vaatwasser wordt zo vaak achter een kastdeur verstopt. Ook zal de vaatwasser geen resterende tijd via een display vertonen, maar projecteert dit gegeven op de vloer. Verder kan een semi- geïntegreerde vaatwasser passend onder het keukenkabinet worden geplaatst en is het bedieningspaneel zonder deksel eenvoudig bedienbaar.
 • Compacte vaatwasser

 • Compacte vaatwasser – Dit type is met zijn 45 cm brede uitvoering smaller dan een standaard uitvoering en past bijvoorbeeld makkelijk onder een keukenblad. Het apparaat heeft plaats voor 8 couverts per wasbeurt en is ideaal voor koppels plus driekoppige gezinnen.
 • Tafelmodel vaatwasser – Dit model is geschikt om op een tafel of counter te worden geplaatst. De vaatwasser kan bovendien eenvoudig worden verplaatst om niet je lay-out van je keuken te verstoren. Het is een ideale keuze voor koppels of gezinnen met gelimiteerde ruimte.

Je kan de verdeling van het type vaatwasser in het volgende diagram bekijken.

Inbouw vaatwasser (50%)
Volledig geïntegreerde vaatwasser (30%)
Vrijstaande vaatwasser (20%)
januari 24, 2022

Fabricatie

De hoedanigheid van fabricatie heeft invloed op zijn werkzaamheid. De kwaliteit en vakmanschap van het apparaat geeft de doorslag om een mooi en goed functionerende vaatwasser te krijgen.

 • Verstelbare rekken – Verwijderbare of verstelbare rekken met glazenhouders bieden ruimte bij een flexibele of grote lading. Sommige apparaten zijn voorzien van een rek dat speciaal bestemd is voor bestek, mand voor babyflessen en andere attributen. Daarnaast fabriceren andere merken vaatwassers een derde rek, zodat er meer ruimte is voor additionele attributen.
 • Type – Hoog- en middel geprijsde modellen zijn meestal van roestvrij staal gefabriceerd om de warmte te behouden en efficiënt te zijn. Daarnaast zijn goedkopere machines van plastic gemaakt en zullen net zo lang meegaan totdat de vaatwasser het begeeft. Toch presteren beide modellen voldoende op het gebied van droging en zijn daarom ook aanvaardbaar.
 • Filter – Filters worden gebruikt om de zuiverheid van het waswater te verzekeren. Hierbij gelden de volgende soorten: handmatig en zelfreiniging. Voornaam is dat je op zoek gaat naar eenvoudig verwijderbare plus reinigende filters voor een ongecompliceerd onderhoud. Toch zijn vaatwassers met zelfreinigende filters vrij luidruchtig. Dit is te wijten aan de maler die het vuil verpulvert voordat het wordt afgevoerd.
 • Sensoren – Veel vaatwassers zijn uitgerust met sensoren die een accurate reiniging leveren en daarbij gegarandeerd efficiënt zijn. Daarbij heeft iedere sensor zijn individueel doel. Bodemsensoren wegen het bodem- laadvermogen en past automatisch zijn water- en tijdverbruik hierop aan. Temperatuursensoren zullen de juiste temperatuur in de vaatwasser gebruiken. Wasmiddel- sensoren calculeren en gebruiken de juiste hoeveelheid wasmiddel per wasbeurt. Watersensoren berekenen de correcte hoeveelheid vloeistof en lek sensoren dienen ter bescherming bij overmatig waterverbruik of lekken.
 • Bedieningspanelen – De bedieningsknoppen moeten goed gemonteerd zijn om een vlekkeloze operatie te starten. Sommige modellen worden met bedieningsknoppen geleverd die op de bovenkant van de deur staan en verborgen zijn zodra de deur gesloten wordt. Terwijl dit bedieningspaneel er stijlvol uit ziet, kunnen er geen tussentijdse veranderingen tijdens de wasbeurt worden gemaakt. Het buitenlicht van de vaatwasser geeft aan of de machine werkt of klaar is met zijn wasbeurt. De bedieningsknoppen op het voorpaneel zijn volledig instelbaar en er zijn zelfs modellen met half verborgen bedieningsknoppen verkrijgbaar. Deze zijn op de voorkant van de deur gemonteerd en verzonken in het handvat.
 • Automatisch geopende deuren – Sommige modellen zullen na een wasbeurt automatisch de deur openen om positief aan het droogproces bij te dragen.

Prestatie functies

Moderne vaatwassers zijn met verschillende functies uitgerust die de prestatie beïnvloeden. Sommige functies zijn veelvoorkomend, terwijl andere functies exclusief bepalend voor het merk zijn. Identificeer de functies die jou door dit keuzeproces begeleiden. Hierbij is het belangrijk dat de toekomstige functies op je huishoudelijke behoeften zijn afgestemd.

 • Smart connectiviteit – De meeste hoogstaande vaatwasser modellen zijn via een wifi-verbinding te bedienen.
 • Kinderslot – Deze functie gaat het toevallig openen of beëindigen van de vaatwasser tijdens een wasbeurt tegen.
 • Auto- wasmiddeldosering – De vaatwasser bepaalt de vereiste van het wasmiddel en doseert deze automatisch vanuit een ingebouwd reservoir om een optimale wasprestatie te verrichten.
 • Voorselectie starttijd – Je kan eenvoudig de starttijd van het programma 24 uur van tevoren instellen.
 • Voedselverwijdering Deze ingebouwde functie laat geen voedselresten achter in de vaatwasser, zodat je niet de vaatwas hoeft voor te spoelen.
 • Ingebouwde waterverzachter – Dit is vooral handig in ruimten met hard water om vervolgens een effectieve reiniging uit te voeren.

Programma’s en cyclus

 • Eco – Economisch met minder water wassen of tegen een lagere temperatuur van 50 graden Celsius.
 • Snel – Het best geschikt voor het wassen van lichtelijk bevuilde attributen in een korte tijd met dezelfde temperatuur als een normale wasbeurt.
 • Normaal – Te gebruiken voor regulier gebruik of om vuil- en voedselresten te verwijderen met een watertemperatuur van 60-65 graden Celsius.
 • Delicaat – Te gebruiken bij delicate voorwerpen met een lagere temperatuur dan een normale wasbeurt.
 • Intensief – Het best te gebruiken bij voorwerpen met hardnekkige vlekken en moeilijk verwijderbaar vuil tegen een hoge temperatuur.
 • Hygiëne – Dit programma wordt met een hoge temperatuur uitgevoerd en is geschikt voor attributen die moeten worden ontsmet.
 • Sensor- wasbeurt – Een ingebouwde sensor reguleert de temperatuur, water, en tijdsduur van een programma, volgens de mate van vuiligheid.

Welke vaatwasser merken zijn de beste?

Dit zijn de beste vaatwasser merken op basis van de score uit onze vergelijking.

Positie
Merk
Cijfer
#1
Whirlpool
88
#2
AEG
87
#3
Etna
82

Veelgestelde vragen (FAQ)

caret-up caret-down Welke vaatwasser is de beste?


In onze vaatwasser test staat de ATAG DW7114XB gerangschikt als de beste met een score van 90 uit 100. Deze vaatwasser wordt beoordeeld als “Goed” en is in online winkels verkrijgbaar voor een prijs van 1049 €.

Dit zijn de 3 beste vaatwassers van jan 2022.

Positie Afbeelding Vaatwasser Cijfer Beoordeling Prijs

caret-up caret-down Welke goedkope vaatwasser is de beste?


We hebben een vaatwasser als goedkoop benoemd wanneer de prijs onder 400 euro ligt. De beste goedkope vaatwasser volgens onze vergelijking is de , die uit 100 punten scoort in onze vergelijking.

Dit zijn de 3 beste goedkope vaatwassers.

Positie Afbeelding Vaatwasser Cijfer Beoordeling Prijs

Vergelijking

caret-up caret-down Productinformatie
ATAG DW7114XB Whirlpool OWFC 3C26 X AEG FFB63700PM
Naam ATAG DW7114XB Whirlpool OWFC 3C26 X AEG FFB63700PM
Cijfer
90
90
90
Positie Nr. 1 van 10 Nr. 2 van 10 Nr. 3 van 10
Reviews
★★★★★
★★★★★
(4.5)
106 reviews
★★★★★
★★★★★
(4.5)
95 reviews
★★★★★
★★★★★
(4.5)
75 reviews
Prijs 1.049 € 495 € 669 €
caret-up caret-down Energieverbruik
Energieklasse
Energieverbruik per 100 cycli 74 kWh 95 kWh 86 kWh
Energiekosten per 100 cycli 17,0 € 21,9 € 19,8 €
Energiekosten per cyclus 0,2 € 0,2 € 0,2 €
caret-up caret-down Waterverbruik
Waterverbruik per cyclus 9.4 l 9.5 l 11.0 l
caret-up caret-down Productdetails
Materiaal binnenkant Roestvrij staal Roestvrij staal
Geluidsniveauklasse B C C
caret-up caret-down Functies & indeling
Aantal couverts 14 14 15
Maximaal geluidsniveau 42 dB 46 dB 48 dB
Besteklade
Aquastop
Aantal programma's 10 6
Resttijdindicatie
Startuitstel
Glanspoelmiddel indicator
Indicator zout bijvullen
Kinderbeveiliging
Binnenverlichting
Bediening via app
Tijdsduur Eco programma 205 min 190 min 235 min
caret-up caret-down Afmetingen
Hoogte 81.9 cm 85.0 cm 85.0 cm
Breedte 59.6 cm 60.0 cm 59.6 cm
Diepte 55.9 cm 60.0 cm 61.0 cm
[acf field="specification24"] 47.7 kg 47.0 kg 43.3 kg
caret-up caret-down Voordelen en nadelen
Voordelen
Nadelen
de-DE nl-NL da-DK
Klaus Bachmann
Klaus Bachmann

Auteur en maker

Hallo, mijn naam is Klaus Bachmann en ik ben de bedenker van Reoverview.nl. Ik werk al vele jaren met huishoudelijke apparaten. Ik probeer objectieve vergelijkingen te maken, gebaseerd op gebruiker, expert-recensies en testresultaten. Ik hoop dat je de website leuk vindt. Met vriendelijke groet, Klaus.

© 2021 Reoverview.nl

As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases.