Inhoudsopgave
Wat is een portafilter en hoe werkt het? Welke soorten portafilters zijn er, en waar moet je op letten? U kunt hier meer over lezen in dit artikel.
Een portafilter is een onderdeel van een espressomachine. Het is een handbediend apparaat waarin gemalen koffie wordt samengeperst voordat het wordt gezet. Bij het maken van espresso speelt de portafilter een cruciale rol in het zetproces.
De diameter van de portafilter is cruciaal om correct te passen in de groepskop van de espressomachine.
De meest voorkomende diameters zijn:
In de volgende grafiek kunt u zien hoe de diameter van de portafilters is verdeeld onder de espressomachines die in onze vergelijking zijn vertegenwoordigd:
Het mandje in de portafilter kan worden verkregen met verschillende capaciteiten, geschikt voor verschillende soorten espresso.
De capaciteit varieert doorgaans als volgt:
De meeste espressomachines worden geleverd met verschillende maten mandjes voor de portafilter, zodat u de gewenste espressogrootte kunt maken.
Een filterbakje is een essentieel onderdeel van espressomachines dat de gemalen koffie vasthoudt tijdens het zetproces.
Filterbakjes kunnen enkelwandig of dubbelwandig zijn. Hieronder bespreken we de verschillen tussen beide types:
Als je een goede molen hebt en klaar bent om te experimenteren, kan het de moeite waard zijn om over te stappen op een enkelwandig bakje om je techniek en smaakervaring te verbeteren.
Aandrukken (tamping) is een cruciale stap bij het bereiden van espresso waarbij de koffie gelijkmatig wordt samengedrukt in het filterbakje. Goed aandrukken zorgt voor een uniforme extractie van de koffie. Te hard, te zacht of ongelijkmatig aandrukken kan echter tot verschillende problemen leiden. Hieronder een uitleg:
Te hard aandrukken gebeurt wanneer de koffie te stevig wordt samengedrukt in het filterbakje, waardoor er een zeer compacte koffiebed ontstaat. Dit maakt het moeilijk voor water om erdoorheen te stromen, wat vaak leidt tot onderextractie of zelfs geen extractie, waarbij de espresso bitter, overgeëxtraheerd of verbrand smaakt. Om te hard aandrukken te vermijden, gebruik je matige en consistente druk van ongeveer 15-20 kg en focus je op stabiliteit in plaats van kracht.
Te zacht aandrukken gebeurt wanneer de gemalen koffie te los wordt geperst, waardoor het water er te makkelijk doorheen stroomt zonder voldoende smaak te onttrekken. Dit resulteert in een espresso die zuur, slap of waterig smaakt door onderextractie. Om dit te voorkomen, breng je voldoende druk aan en zorg je ervoor dat de gemalen koffie gelijkmatig verdeeld is voordat je aandrukt.
Ongelijkmatig aandrukken gebeurt wanneer de druk niet gelijkmatig wordt verdeeld, waardoor het koffiebedoppervlak ongelijk is. Dit zorgt ervoor dat water door gebieden met minder weerstand stroomt, wat resulteert in een ongelijke extractie, waarbij de espresso zowel bitter als zuur kan smaken. Om dit te vermijden, zorg je ervoor dat de gemalen koffie gelijkmatig verdeeld is, gebruik je een vlakke aandrukbeweging en houd je de tamper tijdens het aandrukken recht.