Wat is een portafilter voor een espressomachine?

Bijgewerkt:
04. juni 2024

Wat is een portafilter en hoe werkt het? Welke soorten portafilters zijn er, en waar moet je op letten? U kunt hier meer over lezen in dit artikel.

1

Wat is een portafilter?

Portafilter
Een portafilter (Afbeelding: Reoverview)

Een portafilter is een onderdeel van een espressomachine. Het is een handbediend apparaat waarin gemalen koffie wordt samengeperst voordat het wordt gezet. Bij het maken van espresso speelt de portafilter een cruciale rol in het zetproces.

2

Hoe werkt een portafilter?

  1. Vullen: Gemalen koffie wordt in het mandje van de portafilter gevuld, dat meestal van metaal is gemaakt.
  2. Aandrukken: De koffie in de portafilter wordt aangedrukt met een tamper om een glad oppervlak te creëren en een uniforme extractie van koffieoliën en smaken te garanderen.
  3. Monteren en zetten: De portafilter wordt bevestigd aan de groepskop van de espressomachine. Vervolgens wordt heet water onder hoge druk door de koffie geleid, waardoor het direct in een kopje of een karaf wordt geëxtraheerd.
Gemalen koffie in het mandje van de portafilter
1. Gemalen koffie in het mandje van de portafilter (Afbeelding: Reoverview)

Na het aandrukken van de gemalen koffie
2. Na het aandrukken van de gemalen koffie (Afbeelding: Reoverview)

Koffie zetten met een portafilter
3. Koffie zetten met een portafilter (Afbeelding: Reoverview)

3

De diameter van de portafilter

De diameter van de portafilter is cruciaal om correct te passen in de groepskop van de espressomachine.

De meest voorkomende diameters zijn:

  • 58 mm: Deze maat is het meest gebruikelijk in cafés. Ook typisch de maat die wordt gebruikt voor dure huisespressomachines.
  • 51, 53, of 54 mm: Vaak te zien in huisespressomachines. Deze maten bieden nog steeds een goede extractie en zijn voor sommige gebruikers iets makkelijker te hanteren.

In de volgende grafiek kunt u zien hoe de diameter van de portafilters is verdeeld onder de espressomachines die in onze vergelijking zijn vertegenwoordigd:

54 mm (43%)
51 mm (35%)
58 mm (17%)
53 mm (4%)
Bijgewerkt op 23 juli 2024
4

Capaciteit

Het mandje in de portafilter kan worden verkregen met verschillende capaciteiten, geschikt voor verschillende soorten espresso.
De capaciteit varieert doorgaans als volgt:

  • Single shot mandjes: Kan ongeveer 7-10 gram koffie bevatten, ontworpen om een enkele espresso te maken.
  • Double shot mandjes: De meest voorkomende grootte, geschikt voor het houden van tussen 14-20 gram koffie, bedoeld voor een dubbele espresso.
  • Triple shot mandjes: Voor degenen die een zeer sterke espresso willen of grotere hoeveelheden tegelijk maken, kunnen deze mandjes 18-22 gram koffie bevatten.

De meeste espressomachines worden geleverd met verschillende maten mandjes voor de portafilter, zodat u de gewenste espressogrootte kunt maken.

de-DE es-ES it-IT nl-NL da-DK

© 2024 Reoverview.nl

As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases.