Wat zijn de elektriciteitskosten van een robotmaaier?

Bijgewerkt:
16. juni 2024

Hoeveel kost het om een robotmaaier te laten draaien qua elektriciteit, en hoe kom je achter het stroomverbruik van jouw robotmaaier? Je kunt hier meer over lezen in dit artikel.

1

Wat zijn de elektriciteitskosten van een robotmaaier?

Robotmaaiers zijn zeer energiezuinig en gebruiken over het algemeen minder stroom dan veel mensen verwachten. Het stroomverbruik hangt af van verschillende factoren, zoals batterijcapaciteit, gebruikspatronen en meer.

per kWh

Een gemiddelde robotmaaier heeft een batterijcapaciteit van 2,1 Ah en een batterijspanning van 18 V. Op basis van een elektriciteitsprijs van € 0,4 per kWh kost het € 0,015 per oplaadbeurt.

Als de batterij 5 keer per dag wordt opgeladen, verbruikt dit € 0,076 aan elektriciteit per dag, wat over 30 dagen neerkomt op € 2,27 en over een periode van 6 maanden op € 13,61.

Een robotmaaier voor grote tuinen heeft doorgaans een batterijcapaciteit van 5,0 Ah en een batterijspanning van 18 V. Met dezelfde aannames als in de bovenstaande berekening kost dit € 0,036 per oplaadbeurt, maar heeft het ook een veel langere bedrijfstijd.

In het volgende gedeelte zie je hoe we de elektriciteitsprijs hebben berekend en hoe je dit kunt berekenen voor jouw robotmaaier.

2

Het berekenen van het stroomverbruik van jouw robotmaaier

Hoe bereken je het stroomverbruik van jouw robotmaaier?

Een robotmaaier verbruikt stroom wanneer hij zijn batterij oplaadt. Door de batterijcapaciteit van de robot (gemeten in Ah of mAh) en de batterijspanning te kennen, kunnen we berekenen hoeveel het kost om hem op te laden.

Om te berekenen hoeveel het kost om jouw robotmaaier op te laden, heb je de volgende informatie nodig:

  • Batterijcapaciteit (bijv. 2,1 Ah)
  • Batterijspanning (bijv. 18 V)
  • Je elektriciteitsprijs (bijv. € 0,4 per kWh)

Bereken eerst hoeveel energie de batterij nodig heeft om op te laden. Gebruik de formule:

Energie (Wh) = Batterijcapaciteit (Ah) * Batterijspanning (V)

Met ons voorbeeld wordt dit:

2,1 Ah * 18 V = 37,8 Wh

Aangezien elektriciteitsprijzen meestal worden vermeld in kilowattuur (kWh), moeten we wattuur (Wh) naar kilowattuur converteren:

37,8 Wh / 1000 = 0,0378 kWh

Nu kunnen we de kosten van elektriciteit berekenen:

Elektriciteitskosten = kWh * Prijs per kWh

Wat in ons voorbeeld is:

Elektriciteitskosten per oplaadbeurt = 0,0378 kWh * € 0,4 per kWh = € 0,015.

De kosten van het opladen van deze batterij zijn dus ongeveer € 0,02, ervan uitgaande dat de efficiëntie van de lader 100% is. Als de lader minder efficiënt is, zal dit getal hoger zijn omdat er meer energie uit het net nodig is om dezelfde hoeveelheid geladen energie in de batterij te bereiken.

Vermenigvuldig de elektriciteitskosten per oplaadbeurt met het aantal keren dat de robotmaaier per dag wordt opgeladen om de dagelijkse elektriciteitskosten te krijgen. Verder kun je het vermenigvuldigen met het aantal keren dat de robot per maand draait om het maandelijkse stroomverbruik te vinden.

3

Hoe meet je het stroomverbruik van jouw robotmaaier

Een nauwkeurigere manier om het werkelijke stroomverbruik van jouw robotmaaier te vinden, is door het te meten.
Hier is een stapsgewijze handleiding over hoe je het exacte stroomverbruik van jouw robotmaaier kunt vinden:

Stap 1: Koop en installeer een elektriciteitsmeter:

Koop een elektriciteitsmeter als je er nog geen hebt. Dit apparaat is te koop bij de meeste elektronicawinkels of bouwmarkten en is niet erg duur. Sluit de elektriciteitsmeter aan op het stopcontact waar de oplaadstation van jouw robotmaaier is aangesloten.

Stap 2: Meet het stroomverbruik tijdens het opladen:

Laat de robotmaaier draaien. Zodra deze klaar is en begint op te laden, wordt het stroomverbruik gemeten. Noteer het totale verbruik van kWh dat op de elektriciteitsmeter wordt weergegeven wanneer de batterij volledig is opgeladen. Laat de robotmaaier een normale dagcyclus draaien en noteer het totale verbruik aan het einde van de dag.

Stap 3: Bereken het stroomverbruik

Om de totale energiekosten te berekenen, vermenigvuldig je het totale aantal kWh dat de robotmaaier gebruikt over een bepaalde periode (zoals een dag, een maand, enzovoort), met de prijs per kWh van jouw lokale elektriciteitsleverancier.

de-DE nl-NL da-DK sv-SE

© 2024 Reoverview.nl

As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases.