Wat kost een filter koffiezetapparaat aan elektriciteit?

Bijgewerkt:
16. juni 2024

Hoeveel elektriciteit verbruikt een filter koffiezetapparaat om een pot koffie te zetten? Maken filter koffiezetapparaten met een hoog vermogen betere koffie? Je kunt hier meer over lezen in dit artikel.

1

Hoeveel kost een filter koffiezetapparaat aan elektriciteit?

Filter koffiezetapparaten werken met een vermogen tussen 500 en 1960 watt. Dit cijfer vertegenwoordigt het maximale vermogen dat het filter koffiezetapparaat kan bereiken en wordt gebruikt tijdens het meest energie-intensieve deel van het zetproces, namelijk het verwarmen van het water.

per kWh

De zettijd voor een pot koffie is ongeveer 6 minuten. Als we uitgaan van een filter koffiezetapparaat met een vermogen van 1960 watt, verbruikt het 0,20 kWh om een pot koffie te zetten. Met een elektriciteitsprijs van € 0,4 per kWh, kost dit dus € 0,08.

Hieronder krijg je inzicht in de elektriciteitskosten verbonden aan het zetten van een pot koffie (6 minuten) voor filter koffiezetapparaten met verschillende vermogens:

Filter koffiezetapparaat 1 pot koffie Jaarlijks verbruik*
Filter koffiezetapparaat met hoogste vermogen (1960 watt) 0,08 28,6
Filter koffiezetapparaat met laagste vermogen (500 watt) 0,02 7,3
Gemiddeld filter koffiezetapparaat (1072 watt) 0,04 15,6

*Voor het jaarlijkse verbruik gaan we ervan uit dat er elke dag gedurende 365 dagen één pot koffie wordt gezet.

Let op dat de werkelijke elektriciteitskosten verbonden aan het zetten van je koffie afhangen van het vermogen van het filter koffiezetapparaat, hoe lang het zetproces duurt en de lokale elektriciteitsprijs.

Als je filter koffiezetapparaat is uitgerust met een warmhoudfunctie, die de koffie warm houdt op de verwarmingsplaat na het zetten, blijft het elektriciteit verbruiken. Deze functie verbruikt ongeveer 60 watt. Als de functie gedurende 60 minuten actief is, resulteert dit in een elektriciteitsverbruik van 0,06 kWh, wat ongeveer € 0,02 kost.

2

Over het vermogen

Het vermogensverbruik beïnvloedt hoe snel het filter koffiezetapparaat het water kan verwarmen, de hoge temperaturen die het kan bereiken en hoe snel de koffie kan worden gezet. Apparaten met een hoger vermogen kunnen meestal sneller koffie zetten, maar zullen ook meer elektriciteit gebruiken.

3

Hoe meet je energieverbruik?

Meten van energieverbruik met een energiemeter
Meten van energieverbruik met een energiemeter (Afbeelding: Reoverview)

Eén van de meest nauwkeurige methoden om het energieverbruik van een filter koffiezetapparaat (of een ander elektrisch apparaat) te meten, is door gebruik te maken van een energiemeter. Deze apparaten worden aangesloten tussen je filter koffiezetapparaat en het stopcontact en tonen precies hoeveel elektriciteit het apparaat verbruikt.

Zo doe je het:

  • Koop een energiemeter: Je kunt energiemeters online of in een doe-het-zelfzaak vinden.
  • Sluit de meter aan: Steek de energiemeter in het stopcontact en sluit vervolgens je filter koffiezetapparaat aan op de energiemeter.
  • Monitor het verbruik: De energiemeter toont hoeveel watt je filter koffiezetapparaat in realtime verbruikt en registreert ook het totale energieverbruik in kilowattuur (kWh) over tijd. Om je elektriciteitskosten te berekenen, vermenigvuldig je het energieverbruik gemeten in kWh met de prijs per kWh van je elektriciteitsleverancier.
4

Maakt hoger vermogen betere koffie?

Bestaat er een verband tussen het vermogen van filter koffiezetapparaten en de kwaliteit van het koffiezetten?

Filter koffiezetapparaten die de hoogste kwaliteit koffie zetten, kunnen een ECBC-certificering krijgen. Deze certificering bewijst dat het filter koffiezetapparaat voldoet aan de hoogste normen voor het zetten van koffie.

Je kunt hier meer lezen over filter koffiezetapparaten met ECBC-certificering.

In de volgende grafiek hebben we het vermogen van filter koffiezetapparaten met ECBC-certificering vergeleken met alle filter koffiezetapparaten:

Bijgewerkt op 23 juli 2024

Zoals de grafiek laat zien, hebben alle ECBC-gecertificeerde filter koffiezetapparaten vermogen aan de hogere kant.

5

Hebben dure filter koffiezetapparaten een hoger vermogen?

Hebben dure filter koffiezetapparaten een hoger vermogen dan goedkope filter koffiezetapparaten?

In de volgende diagram hebben we het vermogensverbruik en de prijs van filter koffiezetapparaten vergeleken. Op de X-as zie je het vermogensverbruik van elk filter koffiezetapparaat, terwijl op de Y-as de prijsverdeling te zien is:

Bijgewerkt op 23 juli 2024

Zoals de grafiek laat zien, is er geen duidelijk verband tussen prijs en vermogen. Het is mogelijk om zowel betaalbare filter koffiezetapparaten te vinden met een hoog vermogen als dure filter koffiezetapparaten met een laag vermogen.

de-DE it-IT nl-NL da-DK sv-SE

© 2024 Reoverview.nl

As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases.