Wat kost een koelkast aan elektriciteit?

Bijgewerkt:
03. juni 2024

Wat kost een standaard koelkast aan elektriciteit? Wat is het verschil in elektriciteitskosten tussen verschillende soorten koelkasten? Dat en veel meer behandelen we in dit artikel.

Overzicht

Dit is een overzicht van de gemiddelde elektriciteitskosten geassocieerd met een standaard koelkast, koel-vriescombinatie en Amerikaanse koelkast:

Koelkast Maandelijkse elektriciteitskosten Jaarlijkse elektriciteitskosten
Standaard koelkast 4 47
Koel-vriescombinatie 7 79
Amerikaanse koelkast 12 141

De berekening is gebaseerd op een elektriciteitsprijs van € 0,4 per kWh.

Zoals te zien is, is er een groot verschil in hoeveel elektriciteit de verschillende soorten koelkasten gebruiken. Vooral de totale capaciteit van de koelkast en de capaciteit van de vriezer spelen een belangrijke rol bij het energieverbruik.

2

Vergelijking van energieverbruik

In de volgende grafiek kunt u zien hoe het energieverbruik is verdeeld over de verschillende soorten koelkasten:

Bijgewerkt op 23 juli 2024

Zoals in de grafiek wordt getoond, gebruiken Amerikaanse koelkasten over het algemeen aanzienlijk meer elektriciteit dan de andere typen. Standaard koelkasten zijn de meest energiebesparende modellen, met een energieverbruik dat aanzienlijk lager is dan zowel koel-vriescombinaties als Amerikaanse koelkasten.

De volgende tabel geeft u inzicht in het energieverbruik voor de drie soorten koelkasten:

Type Gem. jaarlijks energieverbruik Min-max energieverbruik*
Koelkast 118 kWh 116-121 kWh
Koel-vriescombinatie 197 kWh 119-259 kWh
Amerikaanse koelkast 352 kWh 198-431 kWh

*Min-max energieverbruik geeft het energieverbruik aan voor het model koelkast dat het minste energie gebruikt en het model dat het meeste energie gebruikt binnen elke categorie.

3

Wat beïnvloedt het energieverbruik?

Het energieverbruik van koelkasten hangt af van verschillende factoren, waaronder grootte, type, leeftijd en energie-efficiëntie. Hier zijn enkele belangrijke punten die kunnen helpen begrijpen hoe het energieverbruik varieert:

  • Energie-efficiëntie: Nieuwere koelkasten zijn over het algemeen energiezuiniger in vergelijking met oudere modellen. Energiezuinige modellen kunnen aanzienlijk minder energie verbruiken. Koelkasten in de EU zijn gelabeld met de energieclassificatie van de EU van A tot G, waarbij A het meest energiezuinig is.
  • Grootte en type: Grotere koelkasten en die met functies zoals ijsdispensers gebruiken doorgaans meer energie. De plaatsing van de vriezer (boven, onder of zij aan zij) kan ook het energieverbruik beïnvloeden.
  • Temperatuurinstellingen: Hoe kouder de instellingen, hoe meer energie de koelkast zal gebruiken. Het wordt aanbevolen om de koelkast op ongeveer 3°C en de vriezer op ongeveer -18°C te houden voor optimale energie-efficiëntie.
  • Locatie en onderhoud: Koelkasten die in warme gebieden of in direct zonlicht staan, evenals die niet regelmatig worden onderhouden (bijvoorbeeld niet ontdooid) kunnen minder efficiënt zijn.
de-DE nl-NL da-DK sv-SE

© 2024 Reoverview.nl

As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases.