Welk type batterij moet je kiezen voor je tondeuse?

Bijgewerkt:
22. mei 2024

Welke soorten batterijen zijn er voor tondeuses en welk type batterij is de beste keuze voor jou? We bespreken dat en meer in dit artikel, waar we ook ingaan op de gegevens van de verschillende soorten batterijen voor tondeuses.

1

Soorten batterijen voor tondeuses

De meeste tondeuses op batterijen zijn uitgerust met een lithium-ion (afgekort Li-ion) batterij of een nikkel-metaalhydridebatterij (afgekort NiMH).
In de volgende grafiek kun je zien hoe het type batterij is verdeeld onder tondeuses:

NiMH (51%)
Lithium-ion (47%)
AAA (2%)
Bijgewerkt op 23 juli 2024
2

Lithium-ion (Li-ion) batterijen

Lithium-ion batterijen zijn zeer gebruikelijk in moderne draagbare apparaten vanwege hun gunstige eigenschappen in vergelijking met veel andere batterijtypes. Hier zijn enkele details over Li-ion batterijen:

  • Energiedichtheid: Li-ion batterijen hebben een hoge energiedichtheid, wat betekent dat ze meer energie per gewichtseenheid kunnen opslaan in vergelijking met veel andere batterijtypes. Dit maakt ze ideaal voor apparaten die een lange batterijduur vereisen in een compacte vorm, zoals smartphones, laptops, robotstofzuigers, tondeuses, etc.
  • Zelfontlading: Ze hebben een veel lagere zelfontladingssnelheid dan NiCd- en NiMH-batterijen, wat een voordeel is als het apparaat niet regelmatig wordt gebruikt.
  • Veiligheid: Een nadeel van Li-ion batterijen is dat ze ingebouwde veiligheidscircuits vereisen om te beschermen tegen overladen, diep ontladen en oververhitting, aangezien ze anders instabiel kunnen worden.
  • Prijs: Li-ion batterijen zijn over het algemeen een duurder type batterij.
3

Nikkel-Metaalhydride (NiMH) batterijen

NiMH-batterijen werden populair als een milieuvriendelijker en beter presterend alternatief voor NiCd-batterijen. Hier zijn enkele details over NiMH-batterijen:

  • Energiedichtheid: NiMH-batterijen hebben over het algemeen een lagere energiedichtheid dan Li-ion. Ze zijn echter nog steeds geschikt voor veel apparaten waar gewicht en grootte niet zo kritisch zijn.
  • Zelfontlading: Een van de grootste nadelen van NiMH-batterijen is hun relatief hoge zelfontlading, vooral bij hogere temperaturen.
  • Prijs: Over het algemeen zijn NiMH-batterijen goedkoper dan Li-ion batterijen, waardoor ze een aantrekkelijke keuze zijn voor minder kritische of kostenbewuste producten, zoals baardtrimmers, tondeuses, epilatoren, etc.

Zowel Li-ion als NiMH-batterijen hebben hun voordelen en nadelen, en de keuze tussen hen hangt vaak af van de specifieke toepassing en gewenste eigenschappen zoals prestaties, gewicht, kosten en milieueffect.

4

Vergelijking van specificaties

In de volgende sectie vergelijken we een reeks specificaties tussen tondeuses uitgerust met Li-ion batterijen en die met NiMH:

a

Prijsvergelijking

Zijn tondeuses met Li-ion batterijen duurder dan modellen uitgerust met NiMH batterijen? En zo ja, hoeveel duurder zijn ze?
In de volgende grafiek vergelijken we de prijzen van tondeuses uitgerust met de twee soorten batterijen. De grafiek toont de prijsverdeling voor modellen uitgerust met Li-ion batterijen en NiMH batterijen:

Bijgewerkt op 23 juli 2024

De gemiddelde prijs van tondeuses met een Li-ion batterij is € 73, terwijl dit € 66 is voor modellen uitgerust met een NiMH batterij.

b

Looptijd vergelijking

Welk type batterij heeft de langste looptijd?

In de volgende grafiek tonen we de verdeling in looptijd voor tondeuses met Li-ion batterijen en modellen met NiMH batterijen:

Bijgewerkt op 23 juli 2024

Zoals te zien is in de grafiek, hebben tondeuses met Li-ion batterijen over het algemeen een langere looptijd dan modellen met NiMH batterijen.

c

Oplaadtijd vergelijking

Wat zijn de oplaadtijden voor de twee soorten batterijen? Is een van de batterijen sneller op te laden dan de andere?
In de volgende grafiek tonen we de verdeling in oplaadtijden voor de twee soorten batterijen:

Bijgewerkt op 23 juli 2024

Zoals te zien is in de grafiek, hebben lithium-ion batterijen over het algemeen snellere oplaadtijden. Dit is echter niet altijd het geval, en je kunt zeker tondeuses met een NiMH batterij vinden die een korte oplaadtijd hebben.

de-DE es-ES it-IT nl-NL da-DK

© 2024 Reoverview.nl

As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases.