Wat kost een stofzuiger aan elektriciteit?

Bijgewerkt:
16. juni 2024

Wat kost een stofzuiger aan elektriciteit? Hoeveel kunt u besparen op elektriciteitsverbruik door te kiezen voor een energiezuinige stofzuiger? U kunt hier meer over lezen in dit artikel.

1

Hoeveel kost een stofzuiger aan elektriciteit?

Stofzuigers hebben een vermogenswaardering die varieert van 350 tot 900 watt, afhankelijk van welk model u koopt. Het gebruik van de stofzuiger voor één uur resulteert in een elektriciteitsverbruik van 0,35 tot 0,90 kWh.

per kWh

Als we een stofzuiger nemen met een vermogen van 900 watt en een elektriciteitsprijs van € 0,4 per kWh, dan kost het € 0,36 per uur. Op basis van een verbruik van 1 uur per week, gedurende 52 weken, zal het dus € 18,7 aan elektriciteit per jaar kosten.

In de volgende tabel kunt u de elektriciteitskosten zien die geassocieerd zijn met stofzuigers van verschillende vermogenswaarden:

Stofzuiger Elektriciteitskosten per uur Elektriciteitskosten per jaar*
Stofzuiger met 400 watt 0,16 8,32
Stofzuiger met 500 watt 0,20 10,40
Stofzuiger met 700 watt 0,28 14,56
Stofzuiger met 900 watt 0,36 18,72

*De jaarlijkse elektriciteitskosten zijn gebaseerd op 1 uur stofzuigen per week gedurende 52 weken.

Merk op dat de werkelijke elektriciteitskosten die samenhangen met uw stofzuiger afhankelijk zullen zijn van hoeveel u de stofzuiger gebruikt, hoe u deze gebruikt en wat uw elektriciteitsprijs is.

2

Over het vermogen van stofzuigers

Het vermogen van een stofzuiger wordt gemeten in watt (W) en geeft aan hoeveel energie de stofzuiger verbruikt. In de EU zijn regelgevingen ingevoerd om het energieverbruik te verminderen, wat het maximale vermogen van stofzuigers beperkt tot 900 watt. Voordat deze regelgevingen werden ingevoerd, hadden stofzuigers een vermogen van rond de 2000 watt.

3

Zuigkracht vs. energieverbruik

Hoewel een hoog vermogen vaak een sterkere zuigkracht kan suggereren, is dit niet noodzakelijkerwijs het geval. Technologische vooruitgang betekent dat sommige stofzuigers een hoge zuigkracht kunnen leveren, zelfs bij een lager vermogen. De zuigkracht wordt ook bepaald door het ontwerp van de stofzuiger, vooral hoe de luchtstroom is geoptimaliseerd en hoe effectief het mondstuk vuil verzamelt.

De regelgeving heeft fabrikanten gedwongen om zich te richten op meer energie-efficiënte technologieën die nog steeds de benodigde zuigkracht kunnen leveren.

4

Welke stofzuiger gebruikt het minste elektriciteit?

De Electrolux Pure D9 PD91-GREEN is de stofzuiger die het minste elektriciteit gebruikt met een vermogen van slechts 350 Watt.

Dit zijn de 5 stofzuigers met het laagste vermogen:

Stofzuiger Vermogen
350 W
400 W
450 W
450 W
450 W
Bijgewerkt op 23 juli 2024 | Bekijk de volledige lijst
5

Hoe is het vermogen verdeeld onder stofzuigers?

In de volgende grafiek kunt u een inzicht krijgen in hoe het vermogen is verdeeld tussen stofzuigers met een zak en zakloze stofzuigers:

Bijgewerkt op 23 juli 2024

Zoals uit de grafiek blijkt, kunt u energie-efficiënte zakloze stofzuigers krijgen en energie-efficiënte modellen met zak.

6

Zijn stofzuigers met een hoog vermogen duurder?

Bestaat er een verband tussen het vermogen van stofzuigers en hun prijs? Zijn stofzuigers met een hoog vermogen duurder dan modellen met een laag vermogen?

In de volgende grafiek hebben we het energieverbruik en de prijs van stofzuigers vergeleken. Op de X-as zie je het vermogen en op de Y-as vind je de prijs:

Bijgewerkt op 23 juli 2024

Zoals de grafiek laat zien, is er geen correlatie tussen het vermogen van stofzuigers en hun prijs. Je kunt zowel dure stofzuigers vinden met zowel hoog als laag vermogen, en evenzo kun je goedkope stofzuigers vinden met zowel hoog als laag vermogen.

de-DE es-ES it-IT nl-NL da-DK sv-SE

© 2024 Reoverview.nl

As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases.