Wat kost een airfryer aan elektriciteit?

Bijgewerkt:
04. juni 2024

Wat kost een airfryer aan elektriciteit en hoeveel elektriciteit verbruikt een airfryer vergeleken met alternatieve opties? U kunt hier meer over lezen in dit artikel.

1

Hoeveel elektriciteit gebruikt een airfryer?

Het elektriciteitsverbruik van airfryers varieert afhankelijk van het model dat u koopt. Gemiddeld is het vermogen 1725 watt, maar dit varieert van 1000 tot 2700 watt.

per kWh

Als een airfryer een vermogen van 2700 watt heeft, zal het 2,70 kWh elektriciteit verbruiken in 1 uur. Gebaseerd op een elektriciteitsprijs van € 0,4 per kWh, betekent dit dat het € 1,1 aan elektriciteit per uur kost. Als u de airfryer dagelijks 30 minuten gebruikt gedurende 365 dagen, betekent dit dat het jaarlijks € 197 aan elektriciteit kost.

In de volgende tabel kunt u inzicht krijgen in hoeveel airfryers met verschillende vermogensgroottes kosten aan elektriciteit:

Airfryer Vermogen Elektriciteitskosten per uur Elektriciteitskosten per jaar*
Airfryer met laagste vermogen 1000 watt 0,4 73,0
Airfryer met hoogste vermogen 2700 watt 1,1 197,2
Gemiddelde airfryer 1725 watt 0,7 126,0

*De berekening van de jaarlijkse elektriciteitskosten is gebaseerd op het gebruik van de airfryer gedurende 30 minuten per dag voor 365 dagen.

Houd er rekening mee dat de werkelijke elektriciteitskosten die samenhangen met een airfryer afhankelijk zijn van hoe vaak deze wordt gebruikt, hoe deze wordt gebruikt en wat de elektriciteitsprijs is.

2

Hoe is het vermogen verdeeld?

In de volgende grafiek kunt u inzicht krijgen in hoe het vermogen is verdeeld onder airfryers:

Bijgewerkt op 23 juli 2024

Zoals de grafiek laat zien, is er een aanzienlijk verschil in het vermogen van model tot model. Een airfryer met een groot volume of een airfryer met twee lades heeft doorgaans een hoger vermogen.

3

Wat zegt het vermogen ons?

Moet u dan kiezen voor een airfryer met laag vermogen om geld te besparen op de elektriciteitsrekening?

Er zijn verschillende voordelen aan het kiezen van een airfryer met een hoog vermogen. Het vermogen van een airfryer heeft implicaties voor verschillende aspecten van de functie en prestatie van het product, die we hieronder doornemen:

  • Opwarmtijd: Een hoger vermogen betekent over het algemeen dat de airfryer sneller opwarmt. Dit is handig voor snel koken en kan een groot voordeel zijn als u vaak snel voedsel moet bereiden.
  • Temperatuurbereik: Een hoger vermogen kan ook aangeven dat de airfryer hogere temperaturen kan bereiken, wat nodig kan zijn voor bepaalde soorten koken die hoge hitte vereisen om het gewenste resultaat te bereiken.
  • Kookefficiëntie: Het vermogen beïnvloedt ook hoe efficiënt en gelijkmatig de airfryer voedsel kan koken. Een hoger vermogen kan bijdragen aan een betere circulatie van de hete lucht, wat essentieel is voor de functie van de airfryer, resulterend in gelijkmatiger gekookte gerechten.

Doorgaans hebben de goedkopere airfryers het laagste vermogen.

4

Zijn airfryers energiezuinig?

Airfryers warmen snel op en hebben over het algemeen minder tijd nodig om te koken dan een conventionele oven, wat kan leiden tot een lager energieverbruik. Bijvoorbeeld, een airfryer kan frietjes koken in ongeveer 15-20 minuten, terwijl een conventionele oven ongeveer 30-35 minuten nodig heeft om een vergelijkbaar resultaat te bereiken.

Conventionele ovens hebben een veel groter volume om te verwarmen, waardoor ze minder energie-efficiënt zijn.

5

Hoe meet ik het energieverbruik van mijn airfryer?

Gegevens van een energiemeter
Gegevens van een energiemeter

Om het energieverbruik van uw airfryer te meten, kunt u de volgende methoden gebruiken:

Gebruik van een energiemeter: Dit is de gemakkelijkste en meest nauwkeurige manier om het daadwerkelijke energieverbruik van uw airfryer te meten. Een energiemeter, die te koop is in de meeste elektronicawinkels, wordt tussen het stopcontact en uw airfryer aangesloten. Het zal u precies laten zien hoeveel elektriciteit (in kilowattuur, kWh) uw apparaat gebruikt tijdens het gebruik.

Zo doet u dat: Sluit uw energiemeter aan op het stopcontact, sluit vervolgens de airfryer aan op de energiemeter. Zet de airfryer aan en gebruik deze zoals gewoonlijk. De energiemeter toont het totale energieverbruik voor de kooktijd, dat u kunt noteren.

Zodra u weet hoeveel kWh uw airfryer heeft gebruikt, kunt u dit vermenigvuldigen met uw elektriciteitsprijs (gemeten in prijs per kWh) en de totale elektriciteitskosten krijgen.

Voorbeeldberekening: U heeft uw airfryer 20 minuten gebruikt en uw energiemeter toont dat deze 0,8 kWh heeft gebruikt. Vermenigvuldig 0,8 kWh met uw elektriciteitsprijs (bijvoorbeeld € 0,4 per kWh) om elektriciteitskosten van € 0,3 te krijgen voor 20 minuten gebruik.

6

Hebben dure airfryers meer vermogen?

Is er een verband tussen de prijs en het vermogen van airfryers? Hebben dure airfryers over het algemeen meer vermogen?

In de volgende grafiek vergelijken we de prijs met het vermogen van airfryers. Op de X-as zie je het vermogen en op de Y-as zie je de prijs, voor elke airfryer:

Bijgewerkt op 23 juli 2024

Zoals de grafiek laat zien, is er over het algemeen een correlatie tussen de prijs en het vermogen. Het is te zien dat de duurdere airfryers over het algemeen meer vermogen hebben dan de goedkopere modellen.

de-DE es-ES it-IT nl-NL da-DK sv-SE

© 2024 Reoverview.nl

As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases.