Wat kost een oven aan elektriciteit?

Bijgewerkt:
16. juni 2024

Hoeveel kost het om een oven te gebruiken? Wat is de betekenis van het aansluitvermogen van een oven? Lees hier meer over in dit artikel.

1

Hoeveel kost een oven aan elektriciteitsverbruik?

Veel factoren beïnvloeden het elektriciteitsverbruik van een oven, waaronder het model, geselecteerde instellingen, oven capaciteit, etc.

Een oven gebruikt meestal tussen de 2000 en 3000 watt wanneer deze verwarmd wordt tot 200 °C. Bij lagere temperatuurinstellingen verbruikt de oven minder vermogen en dus minder elektriciteit.

per kWh

Als de oven een vermogen heeft van 3000 watt bij 200 °C en gedurende één uur wordt gebruikt, verbruikt deze 3 kilowattuur (kWh) elektriciteit. Uitgaande van een elektriciteitsprijs van € 0,4 per kWh, kost dit dus € 1,2 aan elektriciteit.

In de volgende tabel zie je de elektriciteitskosten verbonden aan ovens van verschillende vermogens:

Oven Elektriciteitskosten per uur Elektriciteitskosten per jaar*
Oven met 2000 watt 0,8 146
Oven met 2500 watt 1,0 183
Oven met 3000 watt 1,2 219

*De jaarlijkse elektriciteitskosten zijn gebaseerd op het dagelijks gebruik van de oven gedurende 30 minuten gedurende 365 dagen.

Let op dat de werkelijke kosten van je oven afhankelijk zijn van het model, de lokale elektriciteitsprijs en het gebruikspatroon.

2

Over aansluitvermogen

Het aansluitvermogen van een oven geeft aan hoeveel elektrische energie de oven maximaal kan verbruiken wanneer deze in gebruik is. Dit is handig om te begrijpen hoeveel vermogen de oven uit je elektrische systeem zal trekken.

Berekening van het elektriciteitsverbruik op basis van aansluitvermogen: Met informatie over het aansluitvermogen kun je berekenen wat het kost om de oven te gebruiken. Door het vermogen (in kilowatt, waarbij 1 kilowatt = 1000 watt) te vermenigvuldigen met het aantal uren dat de oven in gebruik is en met de prijs per kilowattuur (kWh) die je betaalt voor elektriciteit, kun je de kosten van het gebruik van de oven op vol vermogen schatten. Bijvoorbeeld, als je een oven gebruikt met een aansluitvermogen van 3600 watt op vol vermogen, zal deze in één uur 3,6 kWh hebben verbruikt. Gebaseerd op een elektriciteitsprijs van € 0,4 per kWh, zal dit dus € 1,4 aan elektriciteit hebben gekost.

3

Voordelen van een hoog aansluitvermogen

Een hoog aansluitvermogen kan verschillende voordelen bieden. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

  • Snellere verwarming: Ovens met een hoog aansluitvermogen kunnen vaak sneller opwarmen dan modellen met een laag aansluitvermogen. Dit betekent dat de voorverwarmtijd wordt verkort en voedsel sneller kan worden gekookt.
  • Meer gelijkmatige warmteverdeling: Hoger vermogen kan ook leiden tot een betere warmteverdeling in de oven, wat belangrijk is voor gelijkmatige resultaten.
4

Verspreiding in aansluitvermogen

In de volgende grafiek zie je hoe het aansluitvermogen verdeeld is over ovens:

Bijgewerkt op 23 juli 2024

Zoals de grafiek laat zien, varieert het aansluitvermogen van ovens van 2750 tot 3650 watt, afhankelijk van welke oven je kiest. Ook is te zien dat de meeste ovens een aansluitvermogen hebben van 3600 watt.

5

Hebben dure ovens een hoger aansluitvermogen?

Is er een verband tussen de prijs van ovens en hun aansluitvermogen?

In de volgende diagram hebben we het aansluitvermogen vergeleken met de prijs van ovens. Op de X-as zie je het aansluitvermogen voor elke oven, terwijl op de Y-as de prijsverdeling te zien is:

Bijgewerkt op 23 juli 2024

Zoals te zien is in de grafiek, zijn zowel goedkope als dure ovens verkrijgbaar met een hoog aansluitvermogen.

Gerelateerde artikelen
de-DE nl-NL da-DK sv-SE

© 2024 Reoverview.nl

As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases.