Wat kost een kookplaat aan elektriciteit?

Bijgewerkt:
16. juni 2024

Hoeveel kost een kookplaat aan elektriciteit? Wat zijn de kosten aan elektriciteit om één liter water te koken op een keramische kookplaat en een inductiekookplaat? Je kunt hier meer over lezen en nog veel meer in dit artikel.

1

Hoeveel kost een kookplaat aan elektriciteit?

Het elektriciteitsverbruik van kookplaten varieert sterk, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder hoeveel kookzones zijn ingeschakeld, op welke stand ze staan, hoelang de kookplaat aanstaat, en nog veel meer.

per kWh

Een inductiekookplaat verbruikt ongeveer 2 kW wanneer één zone is ingeschakeld, wat over 1 uur resulteert in een elektriciteitsverbruik van 2 kWh. Op basis van een elektriciteitsprijs van € 0,4 per kWh kost dit dus € 0,8 per uur aan elektriciteit.

Ter vergelijking, een keramische kookplaat verbruikt ongeveer 1,65 kW en zal dus in één uur 1,65 kWh nodig hebben, wat resulteert in elektriciteitskosten van € 0,7.

In de volgende tabel krijg je een overzicht van hoeveel elektriciteit inductiekookplaten en keramische kookplaten gebruiken:

Type Elektriciteitskosten (voor het koken van 1 liter water)* Elektriciteitskosten per uur Elektriciteitskosten per jaar**
Inductie kookplaat (2 kW) 0,05 0,8 146,0
Keramische kookplaat (1,65 kW) 0,08 0,7 120,4

*In de berekening voor het koken van 1 liter water wordt de kooktijd opgegeven als 4 minuten voor een inductiekookplaat en 7 minuten voor een keramische kookplaat, wat overeenkomt met de kooktijd in verschillende studies.

**De jaarlijkse elektriciteitskosten worden berekend op basis van 30 minuten gebruik per dag gedurende 365 dagen.

2

Vind het stroomverbruik van jouw kookplaat

 • Stap 1: Zoek het vermogen van jouw kookplaat:
  Je moet eerst achterhalen hoeveel watt jouw kookplaat verbruikt. Dit staat meestal vermeld in de handleiding.
 • Stap 2: Schat de gebruiksduur in:
  Beoordeel hoelang je gemiddeld de kookplaat per keer gebruikt. Stel bijvoorbeeld dat je de kookplaat gemiddeld 30 minuten per keer gebruikt.
 • Stap 3: Vind jouw elektriciteitsprijs:
  Controleer je elektriciteitsrekening om te zien wat je betaalt per kilowattuur (kWh). De prijs kan variëren, maar laten we bijvoorbeeld een prijs van € 0,4 per kWh gebruiken.
 • Stap 4: Bereken energieverbruik en kosten:

  Om zowel het energieverbruik als de kosten van het gebruik van jouw kookplaat te berekenen, gebruik je de volgende formule:

  Energieverbruik (kWh) = (Watt / 1000) * Prijs per kWh

  Voorbeeld: Als jouw kookplaat 1500 watt verbruikt en gedurende 0,5 uur (30 minuten) aan staat, en de prijs van elektriciteit is € 0,4 per kWh, zien de berekeningen er als volgt uit:

  Energieverbruik = (1500 / 1000) * 0,5 = 0,75 kWh

  Hiervandaan kun je de elektriciteitskosten berekenen:

  Elektriciteitskosten = 0,75 kWh * 0,4 €/kWh = € 0,3

  3

  Hoe is het vermogen verdeeld?

  Alle kookplaten hebben een maximumvermogen aangegeven, wat de hoogste hoeveelheid energie is die het apparaat kan verbruiken. In de volgende grafiek zie je hoe het maximale vermogen is verdeeld onder de kookplaten:

  Bijgewerkt op 23 juli 2024

  Zoals de grafiek laat zien, varieert het maximale vermogen voor de kookplaten van 1200 – 11000 watt.

nl-NL da-DK

© 2024 Reoverview.nl

As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases.