Gids voor batterijen in steelstofzuigers

Bijgewerkt:
14. juni 2024

Welke soorten batterijen worden gebruikt in steelstofzuigers? Hoe zorg je ervoor dat de batterij zo lang mogelijk meegaat? Je kunt hier meer over lezen en nog veel meer in deze gids.

1

Welk type batterij gebruiken steelstofzuigers?

Het meest voorkomende type batterij in steelstofzuigers is de lithium-ion batterij (afgekort Li-ion). 91% van alle steelstofzuigers maakt gebruik van dit type batterij. Voorheen gebruikten veel steelstofzuigers NiMH-batterijen, maar tegenwoordig komen die alleen nog voor in oudere en goedkopere modellen.

De volgende grafiek toont hoe de batterijtypen zijn verdeeld onder steelstofzuigers:

Lithium-ion (91%)
NCA (8%)
NiMH (1%)
Bijgewerkt op 23 juli 2024

Deze gegevens zijn gebaseerd op de 96 modellen die zijn vertegenwoordigd in onze vergelijking van steelstofzuigers.

2

Over lithium-ion batterijen

Lithium-ion batterijen zijn voor veel steelstofzuigers de voorkeurskeuze vanwege verschillende redenen. De voordelen van lithium-ion batterijen zijn onder andere:

  • Hoge energiedichtheid: Lithium-ion batterijen kunnen veel energie opslaan in verhouding tot hun gewicht en formaat. Dit maakt ze ideaal voor steelstofzuigers, waar compact ontwerp en lichtgewicht essentieel zijn voor gebruiksgemak.
  • Langere levensduur: Hoewel alle batterijen na verloop van tijd de capaciteit verliezen om lading vast te houden, hebben lithium-ion batterijen over het algemeen een lange levensduur en kunnen ze vele honderden laadcycli aan voordat er merkbare capaciteitsvermindering optreedt.
  • Snelle oplaadtijd: Lithium-ion batterijen kunnen relatief snel worden opgeladen in vergelijking met andere batterijtypen.
  • Dalende kosten: Door wijdverbreide adoptie en schaalbare productie zijn de kosten van lithium-ion batterijen de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald, waardoor ze een kosteneffectieve oplossing zijn geworden voor batterij-aangedreven apparaten.
3

Hoe maak ik de batterij langer mee?

Om ervoor te zorgen dat de batterij in je steelstofzuiger zo lang mogelijk meegaat, kun je deze tips volgen:

  1. Vermijd volledige ontlading: Probeer te voorkomen dat de batterij regelmatig volledig leeg raakt. Lithium-ion batterijen presteren het beste wanneer ze niet volledig worden ontladen. Het wordt aanbevolen om de batterij op te laden wanneer deze ongeveer 20-30% resterende capaciteit heeft.
  2. Houd de batterij koel: Bewaar de stofzuiger en de batterij op een koele, droge plaats uit de buurt van direct zonlicht. Hoge temperaturen kunnen het verouderingsproces van lithium-ion batterijen versnellen.
  3. Regelmatig gebruik: Lithium-ion batterijen presteren het beste wanneer ze regelmatig worden gebruikt.
  4. Maak de stofzuiger schoon en onderhoud deze: Zorg ervoor dat je stofzuiger vrij is van verstoppingen, aangezien een efficiëntere stofzuiger minder energie verbruikt en dus minder belasting legt op de batterij. Zorg er ook voor dat je regelmatig de mondstuk van de stofzuiger schoonmaakt.
  5. Bewaar bij een gematigd batterijniveau: Als je de stofzuiger lange tijd niet gaat gebruiken, is het het beste om de batterij op te slaan met ongeveer 40-50% lading. Het bewaren van een lithium-ion batterij bij volledige lading of volledig ontladen kan de capaciteit van de batterij versneld verminderen.
4

Over batterijcapaciteit

Batterijcapaciteit geeft aan hoeveel elektrische energie een batterij kan opslaan. Deze capaciteit wordt meestal uitgedrukt in milliampère-uur (mAh) of ampère-uur (Ah).

Een hogere waarde geeft aan dat de batterij gedurende een langere periode een bepaalde hoeveelheid vermogen kan leveren.

Voor steelstofzuigers betekent een grotere batterijcapaciteit dat je de stofzuiger langer kunt gebruiken tussen oplaadbeurten. Dit is vooral handig in grotere huizen.

De volgende grafiek geeft inzicht in hoe de batterijcapaciteit is verdeeld onder steelstofzuigers:

Bijgewerkt op 23 juli 2024
5

Over batterijspanning

Batterijspanning (uitgedrukt in volt, V) geeft de elektrische potentiaal aan die de batterij levert. Een hogere spanning betekent over het algemeen dat de batterij meer vermogen kan leveren.

Bijvoorbeeld, krachtigere steelstofzuigers hebben vaak batterijen met een hogere spanning omdat dit hen helpt om effectiever zuigkracht te leveren.

De volgende grafiek toont hoe de batterijspanning is verdeeld onder steelstofzuigers:

Bijgewerkt op 23 juli 2024
de-DE it-IT nl-NL da-DK

© 2024 Reoverview.nl

As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases.