Wasmachine: Energieverbruik vergelijking en uitleg

Laatst bijgewerkt op: 27. februari 2024 door

Wat is het energieverbruik?

Het energieverbruik op het energielabel

Aan de hand van energieverbruik wordt gemeten hoeveel energie een apparaat gebruikt. Dit verbruik wordt gemeten in kilowattuur (kWh). Bij wasmachines staat dit op het energielabel aangegeven in kWh per 100 wasbeurten.

Wat is het energieverbruik van een wasmachine?

Het energieverbruik van wasmachines varieert van 45 kWh tot 69 kWh. Deze grafiek laat zien hoe het energieverbruik voor wasmachines wordt verdeeld:

Bijgewerkt op 28 februari 2024

Hoe wordt het energieverbruik gemeten?

Het geschatte gemiddelde jaarlijkse energieverbruik wordt berekend op basis van een combinatie van volledige en gedeeltelijke katoenen ladingen op 40 °C en 60 °C. Aangezien een huishouden gemiddeld 220 wasbeurten per jaar draait, vermenigvuldigt u de 100 wasbeurten met 2,2 om het geschatte jaarlijkse energieverbruik te vinden.

Wat beïnvloedt het energieverbruik?

Verschillende factoren beïnvloeden het energieverbruik van een wasmachine, zoals:

  • Temperatuur: Het gebruik van heet water in de wasmachine is de belangrijkste factor die het elektriciteitsverbruik verhoogt. Omgekeerd verbruikt een lagere temperatuur minder energie.
  • Centrifugesnelheid: Een hoger toerental of TPM verbruikt meer energie.
  • Wasprogramma’s: Er zijn wasprogramma’s die de duur van het wasproces met ongeveer 15 of 30 minuten kunnen versnellen en dus minder energie verbruiken dan een normaal programma.

De beste energiezuinige wasmachines vindt u hier.

nl-NL

© 2024 Reoverview.nl

As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases.