Stofzuigerfilter gids

Laatst bijgewerkt op: 09. februari 2022 door
Stofzuigerfilter

Als het de eerste keer is dat je op zoek bent naar een stofzuiger, dan kunnen de verschillende soorten aangeboden stofzuigers en functies overweldigend zijn. Je moet niet alleen rekening houden met het soort stofzuiger (snoerloos, draagbaar, robot, etc.), maar je moet ook bepalen wat voor soort functies je nodig hebt om beter en efficiënter in je huis te reinigen.
Een ding waarmee je rekening moet houden, is het type filter en de filtratiemethode van een stofzuiger.

Waarom hebben stofzuigers filters nodig?

De taak van een stofzuiger is om vuil en stofdeeltjes op te zuigen voordat ze in de container of stofbak worden gestort. Omdat een stofzuiger niet constant lucht kan blijven opzuigen, terwijl het de stofdeeltjes opzuigt, moet hij de lucht ook weer de kamer in blazen.

Als stofzuigers geen filters hadden, zou de uitlaatlucht met stof, vuil en andere deeltjes die ze zojuist hebben opgezogen gevuld zijn. Dit zou allergiesymptomen, muffe geuren, niet-zo-aangename geuren kunnen veroorzaken, en zou wellicht leiden tot de verspreiding van bacteriën in je huis. Dit zou ook je inspanningen bij het stofzuigen tevergeefs maken, omdat je het vuil moet opruimen, om het vervolgens weer vrij te geven.

Daarom moeten stofzuigers met filters worden geleverd, ongeacht het type stofzuiger dat je hebt: traditioneel, zakloos, draadloos of robot. De filters in deze stofzuigers helpen om het stof en vuil te verwijderen voordat de lucht weer ontsnapt.

Primaire versus secundaire filters

Stofzuigerfilter

Veel stofzuigers worden geleverd met twee filters in plaats van één [1].

Het primaire filter is het filter dat het meeste stof, vuil en puin uit de stofbak van de stofzuiger opvangt. Als je een stofzuiger met zak hebt, is de zak meestal degene die als primaire filter fungeert. De lucht gaat door kleine gaatjes in de zak de lucht in, maar het stof en vuil blijft binnenin.
Aan de andere kant kunnen zakloze stofzuigers ook een voorfilter hebben dat vóór de stofbak staat en als filter dient.

Niet alle stofzuigers worden geleverd met een secundair filter , maar veel stofzuigers wel. Ze worden achter de stofzak geplaatst om kleinere deeltjes te verwijderen, zodat de vrijkomende lucht weer schoner is. Je zult zien dat zakloze stofzuigers vaak een filter achter de stofbak hebben staan. Het kiezen van een stofzuiger met een secundair filter is voornaam, als je je zorgen maakt over microben in de lucht, allergenen, huidschilfers van huisdieren en andere kleinere stofdeeltjes [2].
Sommige stofzuigers vertrouwen echter op één filter of alleen op de zak (vooral stofzuigers met zak). Goedkopere zakloze modellen worden ook geleverd met een enkele filter dat achter de stofbak staat.

Belangrijke opmerking: wanneer je beslist welke soort stofzuiger je wilt hebben, onthoud dan dat het ontwerp van een stofzuiger erg belangrijk is, wanneer het gaat om het filtratieniveau. Zelfs als een stofzuiger een geweldig filter heeft, kan het nog steeds stof- en vuildeeltjes rond zijn filter loslaten.

Soorten stofzuigerfilters

Stofzuigerfilters hebben hetzelfde doel, maar ze zijn er in verschillende soorten, maten en ook gemaakt van verschillende materialen:

Zakfilters

Zakfilters zijn stofzuigers worden geleverd met stofzakken (in plaats van een vuilbak) dat stof opvangt en bovendien als primaire filter dient[3]. De zak zelf fungeert als het eerste filtratieniveau en houdt grote deeltjes vast, voordat de lucht ontsnapt door kleine gaatjes in het papier of doek.
Toch houdt dit type filter alleen stof en vuil vast dat groter is dan de gaatjes. Kleinere deeltjes kunnen nog steeds door de gaten ontsnappen en samen met de lucht die de stofzuiger uitstoot, weer in de atmosfeer terechtkomen, tenzij de stofzuiger wordt geleverd met een secundair filter.
Het is belangrijk op te merken dat niet alle stofzuigers met zak een extra filter hebben, maar veel fabrikanten gebruiken dit om de reiniging en de luchtkwaliteit te verbeteren.
Zakfilters zijn gemaakt van geweven stof, papier of andere synthetische materialen. Ze worden vaak weggegooid als ze vol zijn.

 • Voordelen: vaak verkrijgbaar, gebruiksvriendelijk en vervangbaar
 • Nadelen: Filter / zak is niet herbruikbaar, houdt mogelijk de kleinere stofdeeltjes niet vast als er geen tweede filter is
 • Wordt vaak aangetroffen in: Rechtopstaande stofzuigers of cilinderstofzuigers

Patroonfilters

Patroonfilters

Patroon-stofzuigerfilters zijn een van de meest voorkomende soorten stofzuigerfilters. Ze hebben een cirkelvormig ontwerp en worden vaak gemaakt van gevouwen papier of synthetische materialen, zoals schuimrubber. Ze zijn eenvoudig te bevestigen en te vervangen, omdat ze worden geleverd met rubberen omhulsels die in de nauwe ruimtes van een stofzuiger passen.
Sommige patroonfilters zijn afwasbaar, terwijl andere moeten worden vervangen als je het stof niet kunt verwijderen wanneer je erop tikt. Degenen die wegwerpbaar zijn, moeten van tijd tot tijd worden vervangen. Sommigen raden zelfs aan om ze om de twee of drie keer na het stofzuiger-gebruik te vervangen, om ervoor te zorgen dat de lucht rondom je huis schoon en stof- en vuilvrij blijft [4].

 • Voordelen: wasbaar
 • Nadelen: moet regelmatig worden vervangen zodat het vuil niet wordt verwijderd door te tikken
 • Vaak gevonden in: zwembadstofzuigers

Stoffilters

Stoffen stofzuigerfilters worden vaak aangetroffen in industriële stofzuigermodellen. Dat komt doordat ze bedoeld zijn om grotere stofdeeltjes te verwerken, zoals het soort dat je op een bouwplaats aantreft.
Ze zijn wasbaar, gemaakt van stevig materiaal en gaan langer mee in vergelijking met andere filtertypen. Je kunt het dus meerdere malen wassen en hergebruiken voordat je een nieuwe aanschaft.

 • Voordelen: wasbaar, stevig, gaat langer mee in vergelijking met andere filtertypen
 • Nadelen: niet zo goed in het verwijderen van kleinere deeltjes
 • Vaak gevonden in: winkel-stofzuigers, oudere modellen stofzuigers

Schijffilters

Schijffilters zien eruit als koffiefilters en zijn vaak gemaakt van stof of papier. Vanwege hun vorm passen schijffilters eenvoudig in kleinere apparaten, maar ze moeten vaker worden schoongemaakt dan andere soorten primaire filters.
Ze zijn vanwege hun structuur duurder dan andere filters. Ze kunnen ook slechts een redelijke hoeveelheid stof vasthouden voordat ze moeten worden schoongemaakt of vervangen.

 • Voordelen: Filter stoffeert goed, past in kleinere apparaten
 • Nadelen: duurder, moet vaker worden schoongemaakt of zelfs regelmatig worden vervangen
 • Vaak gevonden in: robotstofzuigers, draadloze stofzuigers

Schuimfilters

Schuimfilters worden vaak gebruikt als secundair filtertype in stofzuigers. Ze kunnen alleen lucht filteren dat al gescheiden is van stof, vuil en andere deeltjes, daarom werken ze beter als secundaire filter in plaats van een primaire filter.

 • Voordelen: ze kunnen worden gewassen en hergebruikt en gaan langer mee dan patroonfilters
 • Nadelen: kan geen vuildeeltjes filteren
 • Vaak gevonden in: verschillende stofzuigers als secundair filter

Kenmerken van stofzuigerfilters

Er is vaak verwarring over het type stofzuigerfilter en de functies van een stofzuigerfilter. Stofzuigerfilters, zoals hierboven vermeld – schuimrubberen filters, stoffilters en dergelijke – zijn apparaten dat de lucht filtert. De onderstaande lijst vermeldt de kenmerken, filtratiemethoden of technologie die in de bovenstaande filters kunnen worden gevonden.

Allergenen filters

Filters die als zodanig zijn gelabeld, zijn zo ontworpen dat ze de kleinste deeltjes uit de lucht kunnen opvangen, iets wat standaard en gewone filters niet kunnen. De vrijgekomen lucht, is vrij van de meeste allergenen. Toch zijn allergenen filters niet zo effectief als HEPA-gelabelde filters, aangezien hun filtratiecapaciteit niet groter is dan die van een HEPA-filtratie.
Hoover heeft enkele stofzuigers die zijn uitgerust met dit soort technologie.

Koolstoffilters

Actieve koolstoffilters zijn ontworpen om geurtjes te helpen elimineren. Dit is de reden waarom ze vaak worden aangetroffen in stofzuigers voor huisdieren. Actieve kool is koolstof waaraan zuurstof is toegevoegd. Dit laat lucht door, maar trekt bepaalde stoffen aan (bijv. op koolstof gebaseerde onzuiverheden) en houdt ze vast om te voorkomen dat ze samen met de lucht vrijkomen [5].

MicroFresh-filters

MicroFresh-filters bevatten een chemische stof die helpt voorkomen dat schimmels, bacteriën en algen zich in de stofzuiger ophopen. Dit steriliseert de lucht voordat deze weer in de atmosfeer wordt vrijgegeven. De chemische stof is niet gevaarlijk voor mensen, maar helpt micro-organismen efficiënt te elimineren.
Sommige stofzuigerfabrikanten die MicroFresh-filters in hun stofzakken gebruiken, zijn Kenmore, Hoover en Eureka [2].

S-klasse filters

Sommige SEBO-stofzuigers worden geleverd met een S-klasse filtersysteem (“S” betekent “Schwebstoff” of luchtdeeltjes). Ze zijn gemaakt van elektrostatisch geladen microvezelmateriaal dat speciaal is ontworpen om stofdeeltjes uit de luchtstroom van de stofzuiger aan te trekken en op te vangen. S-Klasse filters zijn niet zo effectief als HEPA-filters, maar ze kunnen nog steeds tot 99,9% van de deeltjes filteren op 0,3 micron [6].

Waterfiltratie filters

Sommige stofzuigers hebben een functie waarbij water wordt gebruikt om stof en deeltjes uit de lucht te verwijderen voordat de lucht wordt uitgestoten. In plaats van een standaard filterzak zoals de meeste stofzuigers hebben, wordt water gebruikt om aangezogen stof te filteren, waardoor het effectief is in het vangen van stof en bij het opruimen van allergenen [7].
Een van die fabrikanten die dit soort systemen gebruikt, is Kärcher.

EPA, HEPA en ULPA filters

Vacuum cleaner filter

EPA, HEPA en ULPA filters worden vaak gegroepeerd op het gebied van een filtratie-classificatie, op basis van hun efficiëntie bij het opruimen van vuil, en ze worden getest volgens de EN 1822:2009 standaards. Het resultaat is de volgende lijst die elke groep, klasse en efficiëntie laat zien op het gebied van reiniging [8]:

EPA (Efficiency Particulate Air):

 • E10: 85% efficiëntie
 • E11: 95% efficiëntie
 • E12: 99,5% efficiëntie

HEPA (High Efficiency Particulate Air):

 • H13: 99,95% efficiëntie
 • H14: 99,995% efficiëntie

ULP (Ultra-Low Particulate Air):

 • U15: 99,9995% efficiëntie
 • U16: 99,99995% efficiëntie
 • U17: 99,99995% efficiëntie

Kortom, het komt allemaal neer op de efficiëntie van een filter op het gebied van het opzuigen van stof en het buiten houden van deeltjes uit de lucht, die weer in de atmosfeer vrijkomen. Van de drie worden HEPA-filters het meest aanbevolen als het gaat om stofzuigerfilters, omdat ze niet afhankelijk zijn van basis-filtratie en goed werken in huishoudens waar iemand astma heeft of gevoelig is voor andere allergenen.

EPA filters, hoewel ze goed werk leveren, zijn niet zo effectief als HEPA-filters, en ULPA filters zijn niet zo robuust als HEPA-filters. ULPA filters slijten ook vaak behoorlijk snel en zijn niet wasbaar, dus ze worden meestal niet aangetroffen in commerciële producten. Alleen op plaatsen waar een hoge standaard van schone lucht moet worden gehandhaafd zien we ULPA filters terug, zoals bij farmaceutische laboratoria.

Waar moet je op letten?

Wanneer je op zoek bent naar een volgende stofzuiger, komt het allemaal neer op efficiëntie en netheid. Hoe schoon je het huis hebben, wetende dat de lucht die de stofzuiger opzuigt, weer afvoert? Ben jij of een ander lid van het huishouden gevoelig voor stofdeeltjes of wellicht heb je last van astma of allergieën?
Als dit het geval is en je wilt beste en veiligste stofzuiger gaan, dan is het aan te raden om een HEPA-graads filter te kiezen. Deze houden het huis schoon en tegelijkertijd wordt de lucht fris gehouden.
Het is belangrijk op te merken dat wanneer je op zoek bent naar een stofzuiger met een HEPA-filter, je echt moet bevestigen dat de stofzuiger zeker een HEPA-stofzuiger is. Als je namelijk niet voorzichtig bent met het onderzoek, dan kun je er per ongeluk één aanschaffen met het label HEPA-kwaliteit, maar eigenlijk alleen EPA-kwaliteit aanbiedt, wat bij sommige fabrikanten het geval kan zijn.

Voordat je een beslissing neemt, moet je de prijs, het type, de prestaties, de kenmerken en de merkreputatie controleren, aangezien deze gegevens aangeven of de stofzuiger echt van HEPA-kwaliteit is of niet [9].

Bronnen

 • [1] “The Ultimate Guide to Vacuum Cleaner Filters” | Spotless Vacuum https://spotlessvacuum.co.uk/blog/filter-types/
 • [2] “Ultimate guide to vacuum cleaner filtration” | Vacuums Guide https://www.vacuumsguide.com/vacuum-cleaner-filters/
 • [3] “The Best Vacuum Cleaner Bags & Filters Buying Guide” | Think Crucial https://www.thinkcrucial.com/blogs/blog/best-vacuum-bags-filters#types-of-bags-and-filters
 • [4] “Filters for Vacuum Cleaners and How They Work” | Clean That Floor https://cleanthatfloor.com/vacuum-cleaner-filters/
 • [5] “What is activated charcoal and why is it used in filters?” | How Stuff Works https://science.howstuffworks.com/environmental/energy/question209.htm
 • [6] “SEBO’s Three-Step Filtration System” | SEBO Vacuum Cleaners https://www.sebo.us/filtration-system.aspx
 • [7] “Water filter vacuum cleaners” | Kärcher https://www.kaercher.com/ph/home-garden/vacuum-cleaners/water-filter-vacuum-cleaners
 • [8] “EPA, HEPA AND ULPA Filters” | Atritech https://atri-tech.com/epa-hepa-and-ulpa-filters-technology/
 • [9] “What is a HEPA Filter”? | The Spruce https://www.thespruce.com/do-i-need-a-hepa-filter-1901189

de-DE nl-NL
Klaus Bachmann
Klaus Bachmann

Maker

Hallo, mijn naam is Klaus Bachmann en ik ben de bedenker van Reoverview.nl. Ik werk al vele jaren met huishoudelijke apparaten. Ik probeer objectieve vergelijkingen te maken, gebaseerd op gebruiker, expert-recensies en testresultaten. Ik hoop dat je de website leuk vindt. Met vriendelijke groet, Klaus.

© 2021 Reoverview.nl

As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases.