Stofzuiger: Over het energielabel

Laatst bijgewerkt op: 18. december 2022 door

Wat is een energielabel?

Energielabels werden ooit gebruikt om aan te geven hoe energiezuinig stofzuigers zijn en hoe effectief ze op verschillende oppervlakken presteren. Het label toont de testresultaten van nieuwe stofzuigers aan, zodat een energiezuinigere stofzuiger ook een hogere classificatie krijgt bij het energielabel.

In de EU hebben talloze grote apparaten een energielabel om de verschillende modellen eenvoudig te vergelijken.

Waarom wordt het energielabel niet meer gebruikt?

De energielabels van stofzuigers werden door de Europese Unie afgeschaft toen Dyson (een stofzuigerfabrikant die stofzuigers zonder zak produceert), een rechtszaak won. De rechtszaak werd aangespannen tegen de Commissie van de Europese Unie, over onjuiste voorschriften voor energie-efficiëntie.

Stofzuigers werden voorheen altijd getest onder de meest ideale omstandigheden, zoals nieuwe, schone filters en een lege stofzak. Dit is echter geen juiste weergave van het werkelijke gebruik en daarom is het energielabel vervallen.

Consequenties van de afschaffing van energielabels:

  • De afgeschafte regeling maakt het de fabrikanten moeilijk, want alle reeds geproduceerde stofzuigers mogen geen label meer dragen.
  • Consumenten kunnen niet langer meer afgaan op de kleurrijke energiegidsen, als ze op zoek gaan naar een geschikte stofzuiger.
de-DE nl-NL da-DK

© 2024 Reoverview.nl

As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases.