Gids voor soorten koffiemolens

Bijgewerkt:
17. juni 2024

Welke soorten koffiemolens zijn er? Welk type is het meest geschikt voor jouw behoeften? We zullen hier nader op ingaan in dit artikel.

1

Koffiemolens met messen

De goedkoopste soort koffiemolens zijn modellen met messen.

  • Ontwerp: Deze molens gebruiken een snel draaiend mes om de koffiebonen in kleinere stukjes te hakken. Ze hebben doorgaans geen instellingen om de gemalen koffie fijner of grover te maken.
  • Resultaat: Koffiemolens met messen produceren vaak een ongelijkmatige maalsel, wat leidt tot inconsistente koffie. Voor gewone filterkoffie of French press kunnen mes molens worden gebruikt. Voor fijnere en meer gelijkmatige koffie, zoals espresso, zijn mes molens niet geschikt.
  • Prijs: Ze zijn over het algemeen goedkoop en compact, wat ze een goede keuze maakt voor mensen met een beperkt budget of weinig ruimte.
2

Burr koffiemolens

Als je een koffiemolen wilt die koffie van hogere kwaliteit kan malen, moet je een burr koffiemolen kiezen.

  • Typen: Er zijn twee hoofdtypen burr molens: conische en vlakke. Conische burr molens hebben een kegelvorm en trekken de bonen naar beneden, waar ze worden verpletterd en gemalen. Vlakke burr molens bestaan uit twee parallelle ringen die tegen elkaar draaien om de bonen te malen.
  • Resultaat: Burr molens leveren een veel gelijkmatiger maalsel, wat cruciaal is voor het bereiken van optimale extractie en een betere smaak.
  • Prijs en onderhoud: Ze zijn duurder dan mes modellen en vereisen meer onderhoud.
  • Gebruik: De meeste koffieliefhebbers en professionals geven de voorkeur aan burr molens vanwege hun precisie en het vermogen om de maalgrootte nauwkeurig aan te passen, wat essentieel is voor hoogwaardige koffiebereiding, vooral voor espresso en Turkse koffie.
3

Invloed van de koffiemolen op koffie

Welke invloed heeft de koffiemolen op de smaak van koffie? Dat bespreken we hier:

I

Maalgrootte

Maalgrootte verwijst naar de grootte van de koffiedeeltjes die je molen produceert, en is belangrijk omdat deze moet worden aangepast aan de zetmethode die je gebruikt. Zo vereist espresso een zeer fijne maling, terwijl French press een grovere maling vereist. Verstelbare maalgrootte is een belangrijke functie in veel molens, waardoor de gebruiker de ideale deeltjesgrootte kan selecteren voor de specifieke zetmethode die ze gebruiken. Een nauwkeurige en betrouwbare aanpassing van de maalgrootte is cruciaal voor het bereiken van de beste extractie en daarmee de beste smaak.

Hier is een overzicht van de aanbevolen maalgrootte voor verschillende koffiezettechnieken.

Maalgrootte

  • Espresso: Zeer fijn. Een zeer fijn gemalen koffie is cruciaal voor espresso, omdat het water onder hoge druk door de koffie wordt geperst gedurende een korte periode.
  • Filterkoffie en pour over: Gemiddeld: Vereist een medium-fijne maling om optimale extractie te bereiken tijdens het gecontroleerde en langzame gieten.
  • French press: Grof: Deze zetmethode vereist een medium-grove maling om te voorkomen dat fijne deeltjes erdoorheen glippen.
II

Hitte

Tijdens het maalproces kan er warmte ontstaan, vooral als de molen op hoge snelheid werkt of gedurende lange tijd wordt gebruikt. Deze warmte kan de aroma’s en smaaknuances van de koffie negatief beïnvloeden door de koffiebonen tijdens het maalproces te “verbranden”. Dit is een uitdaging, vooral bij kleinere molens of goedkopere modellen. Duurdere molens zijn ontworpen om de warmteproductie te minimaliseren door verschillende mechanismen en materialen die de warmteafvoer verbeteren.

III

Uniformiteit

Uniformiteit in maalgrootte is cruciaal voor een goede kop koffie. Een gelijkmatig gemalen koffie zorgt ervoor dat alle koffie gelijkmatig wordt geëxtraheerd tijdens het zetten. Als de maling ongelijkmatig is, worden de kleinere koffiedeeltjes over-geëxtraheerd en de grotere deeltjes onder-geëxtraheerd, wat resulteert in een brouwsel dat bitter kan smaken. Zoals eerder vermeld, bieden koffiemolens met conische of vlakke burrs doorgaans een betere uniformiteit in vergelijking met mes molens.

4

Welk type molen is het meest voorkomend?

In de volgende diagram kun je zien hoe de verdeling van de soorten koffiemolens eruitziet:

Conische molen (68%)
Maalschijven (30%)
Blade system (3%)
Bijgewerkt op 23 juli 2024
it-IT nl-NL da-DK

© 2024 Reoverview.nl

As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases.