Navigatiemethoden voor robotstofzuigers

Laatst bijgewerkt op: 30. april 2022 door

Saugroboter Navigation

De efficiëntie van de robotstofzuiger bij het verwijderen van vuil, stof en kruimels van de vloer hangt sterk af van het zuigvermogen en navigatie-pad. Het robot-navigatiesysteem verhinderd de robot tegen botsen, vallen van de trap, plus richels en efficiënt schoonmaken. De navigatie technologie, samen met de software bepaalt de efficiëntie van de robotstofzuiger. Stel je voor dat je wilt weten hoe een robotstofzuiger eigenlijk navigeert? In dit geval wordt er gebruik gemaakt van een variatie aan sensoren, camera’s, gyroscopen en andere gebruiker-communiceerde geïnstalleerde technologie. De sensoren begeleiden de robot in een veilige en efficiënte weg om je huis te zuiveren. De robotstofzuigers zijn wellicht geïnstalleerd met verschillende sensoren, inclusief bumpersensoren en infrarood sensoren.

Chaos-navigatie

Het navigatiesysteem van een robotstofzuiger bestaat uit een combinatie van navigatietechnologie en software dat de actie van het apparaat bepaalt of beweging. De robot-navigatie is cruciaal in het bepalen van de schoonmaak-efficiëntie en het is duidelijk dat sommige robotten beter schoonmaken dan andere. De willekeurige voortgang van de robot over de vloer verwijderd efficiënt vuil en kruimels door het grootste deel van het oppervlak te beslaan. De middenborstel, wielen en sensoren zijn cruciaal voor een naadloze navigatie van de robot.

Voordelen

 • Robotstofzuigers met chaos-navigatie zijn minder duur, gebruiksvriendelijk en eenvoudig te besturen.
 • Robotstofzuigers “chaos-navigatie”verzekert dat het meest van het schoonmaakgebied is gedekt.

Nadelen

 • Robots willekeurig bewegingspatroon resulteert dat het apparaat vaak stoot tegen meubilair en andere attributen in de ruimte, omdat de directies willekeurig veranderen.
 • Af en toe zal de robot, dankzij de spontane beweging, dezelfde plaats herhaaldelijk schoonmaken, terwijl er andere plekken worden negeert in deze ruimte.
 • Werkt efficiënt in open ruimtes zonder objecten, want het zal de robot in rechte lijnen verplaatsen, tot het enige obstructie waarneemt.

LDS-navigatie

Robotstofzuigers met mapping

LDS is een laser-afstandssensor die wordt gebruikt in robotstofzuigers om accurate kaarten van de ruimte te maken. Het is verbonden met Lidar. Robotstofzuigers met Lidar technologie maken uiterst accurate kaarten van de omgeving, plus ze behoren tot de meest nauwkeurige en efficientie-navigatiemethoden. De navigatiemethode in de robotstofzuigers laat een laserstraal door de ruimte schijnen en neemt de reflectie van de straal waar dat afketst op bepaalde objecten in deze ruimte. De weerkaatsende laserstralen worden gebruikt om de ruimte in kaart te brengen en begeleiden de robot bij het vermijden van botsingen om een naadloze navigatie te ondersteunen.

Voordelen

 • LDS-navigatiesysteem gebruikt lasers die zeer snel werken, wat leidt tot snelle resultaten.
 • De laser-resultaten zijn zeer nauwkeurig. Ze bepalen precies de afstand en positie van de obstructie in de ruimte.
 • LDS systeem is een snel en accuraat navigatiesysteem.

Nadelen

 • Het LDS systeem bewijst ineffectief te zijn als er meerdere objecten achterelkaar in verschillende hoogtes liggen.
 • De laser kan niet de grootte en positie van het object nauwkeurig meten, als deze een onregelmatige omvang heeft.

Zie ook: De beste robotstofzuigers met lasernavigatie.

Camera-navigatie

Robotstofzuigers die zijn vervaardigd met robuuste technologie, gebruiken een camera en een traagheidsmeting (IMU) om een navigatiepad in kaart te brengen. De instelpunten, wat aandachtspunten zijn gebaseerd op een algoritme, worden bijgehouden met een camera om met behulp van frame-voor-frame afbeeldingen een 3D-afbeelding van het object te creëren. De 3 driedimensionale afbeelding van de camera helpt om objecten te lokaliseren en de robot in het gebied te volgen door een 3D-kaart van de kamer te maken. Wanneer de kaart is gemaakt, kan de robot een effectief navigatiepad creëren.

Voordelen

 • Camera-navigatie helpt de robotstofzuiger om eenvoudig en efficient te navigeren door obstakels van het gebied te vermijden.
 • De visuele navigatiemethode met gebruik van een camera helpt om objecten rondom de camera te identificeren en de robotpositie op de kaart te lokaliseren om naadloos de navigatie te vergemakkelijken.

Nadelen

 • Navigatie van robotstofzuigers die een camera-navigatie gebruiken kan soms leiden tot een miscalculatie van de positie van het object vanwege het verschil tussen de waargenomen en werkelijke locatie.
 • De vastgelegde beelden zijn mogelijk niet duidelijk vanwege vervorming of projectie-fouten, wat leidt tot een verkeerde ingeschatte precieze locatie van het object in de omgeving.

Gyroscoop gebaseerde navigatie

Gyroscoop robotstofzuigers zijn goedkoper, want ze gebruiken een gyroscoop en accelerometer om de afgelegen afstand en oriëntatie van objecten in de omgeven ruimtes te meten. Het beste kenmerk van een gyroscoop technologie gebaseerde robot is dat deze in het bezit van een kaart kan zijn. De robot kan ingeschakeld een kaart genereren en opladen van de schoonmaakruimte. Je kunt de robot op de kaart lokaliseren waar wordt geveegd, wat erg handig blijkt te zijn bij de volgende geplande sessie.

Voordelen

 • Het voornaamste voordeel bij een gyroscoop gebaseerde navigatie is dat de robot een kaart kan creëren van de schoonmaakruimte.
 • Dankzij door de robot genereerde kaart kan je het apparaat lokaliseren en ook het gebied dat erdoor wordt schoongemaakt.

Nadelen

 • De voornaamste keerzijde van een gyroscoop en accelometer technologie in een robotstofzuiger is dat je géén virtuele “no-go” ruimtes kan creëren.
 • De robot met gyroscoop gebaseerde navigatie kan met verschillende schoonmaak-instellingen worden geleverd, maar er wordt geen “spot schoonmaak” toegewezen.
 • De robotten met gyroscopen kunnen efficient in compacte ruimtes werken.

Gecombineerde sensoren

Robotstofzuigers LDS en vSLAM

Robotstofzuigers komen vaak met een gecombineerde sensor om verschillende taken onder handen te nemen. De sensoren worden gebruikt om obstructies te detecteren, reinigingsruimte te meten, obstakels te vermijden en van de trap vallen tegen te gaan. De type-sensoren die meestal in geavanceerde robotstofzuigers geïnstalleerd zijn inhouden kliff-sensoren, infrarood-sensoren, stoot-sensoren, optische sensoren en muur sensoren. De combinatie van sensoren maken het mogelijk om de robot toegang te verlenen aan een schoonmaakruimte, bedekte ruimte en om objecten en trappen te identificeren.

 • Zoals de naam al aangeeft, kliff-sensoren meten het verschil tussen de basis van de robot en de vloer, waardoor ze het vallen van de trap en andere hoogtes tegengaan.
 • Stoot sensoren waarschuwen het apparaat om in een andere richting te bewegen, als deze ergens tegenaan stoot.
 • Muur sensoren meten de afstand tussen de robot en muren of andere objecten, plus voorkomen ze botsingen.
 • Optische sensoren of optische encoders meten de afstand die de robot aflegt door het aantal wielomkeringen te tellen die in de robotwielen zijn geïnstalleerd.

Zie ook: De beste robotstofzuigers.

de-DE nl-NL
Klaus Bachmann
Klaus Bachmann

Maker

Hallo, mijn naam is Klaus Bachmann en ik ben de oprichter van Reoverview.nl. Ik werk al vele jaren met huishoudelijke apparaten. Ik probeer objectieve vergelijkingen te maken gebaseerd op gebruiker-, expert-recensies en testresultaten. Ik hoop dat je de website leuk vindt. Met vriendelijke groet, Klaus.

© 2021 Reoverview.nl

As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases.