Mondstukken en borstels voor stofzuigers

Laatst bijgewerkt op: 09. februari 2022 door
Als dit de eerste keer is dat je een cilinder of koordloze stofzuiger koopt óf je test de markt voor één dat aan je schoonmaakbehoeften voldoet, dan zul je jezelf wel afvragen welke hulpstukken erbij worden geleverd.
Er zijn talloze variaties aan mondstukken en borstelhulpstukken om het schoonmaken eenvoudiger te maken.

Welke soorten mondstukken en borstels kun je in cilinder en koordloze stofzuigers aantreffen?

Diverse mondstukken en borstels kun je in de meeste stofzuigers aantreffen, terwijl sommige niet altijd zijn inbegrepen of apart moeten worden aangeschaft afhankelijk van je schoonmaakbehoeften.
Hier is een lijst van de meest standaard mondstukken en zeldzame borstelhulpstukken, die je wellicht aantreft of los koopt [1,2,3]:

Algemene of standaard mondstukken en borstels

Stofzuiger mondstukken

Stofzuigers die met hulpstukken en mondstukken worden geleverd, komen meestal als volgt voor. Toch is het belangrijk te vermelden dat sommige stofzuigers niet alle stukken bezit:

Combiborstel

Combiborstel

Een combiborstel is het meest voorkomende mondstuk dat in een stofzuiger wordt aangetroffen. Je kunt het op twee manieren gebruiken. De ene kun je met de borstelharen instellen, zodat je harde vloeren en tegels kunt reinigen. De tweede positie laat je toe om op tapijten, laagpolig tapijt en losse vloerkleden te borstelen.

De beste stofzuiger met zak met een combiborstel is de Miele S 8340 Powerline SGDF3 en de beste zakloze stofzuiger met een combiborstel is de Philips FC9741/09.

Parketborstel

Vanwege de borstelharen loop je de kans dat een combiborstel kwetsbare houten vloeren kan krassen. Sommige stofzuigers worden met een parketborstel geleverd dat extra zacht is om het krassen tegen te gaan. Het wordt bovendien ook met langer haar geleverd en daarom is het mondstuk een stuk smaller.

De beste stofzuiger met zak en parketborstel is de Bosch BGB75X494 en de beste zakloze stofzuiger met parketborstel is de Philips FC9741/09.

Kierenzuigmond

Fugendüse

Een kierenzuigmond is een stofzuiger-hulpstuk dat helpt bij het zuiveren van nauwe plekken. Denk aan spleten en kieren, zoals de naam het al aangeeft, maar ook tussen kussens, op plinten, bij kleine hoeken en zelfs de spiraal van de koelkast. Een kieren-gereedschap heeft een slanke vormgeving en een schuine punt dat perfect tussen kieren werkt en nauwe ruimten makkelijk bereikt.

De beste stofzuiger met zak en kierenzuigmondstuk is de Miele S 8340 Powerline SGDF3, terwijl de beste zakloze stofzuiger met een kierenzuigmondstuk de Philips FC9741/09 is.

Meubelzuigmond

Polsterdüse

Een meubelzuigmond lijkt op een groter mondstuk, behalve dat dit de kleinere versie is. Het wordt niet altijd bij alle stofzuigers geleverd, maar als je het bezit dan kun je het gebruiken om je bank en ander meubilair te zuigen. Je kunt het ook gebruiken om je auto, trappen en bovenop de keukenkast te reinigen. Dit mondstuk kan krassen achterlaten, dus je zult er voorzichtig mee moeten omspringen.

Reliëfborstel

Saugbürste

Deze borstel wordt vaak op delicate meubels gebruikt en zeker als je de stofzuiger erop wilt gebruiken. Het heeft zacht, lang haar en de zachte borstelharen zullen eenvoudig het stof van spiegels, glazen koffietafels, schilderijen, boekenkasten, lampenkappen en rolluiken verwijderen.

Turboborstel

Een turboborstel wordt met ronddraaiende borstels geleverd dat een grondige reiniging verzekert, zoals de naam al aangeeft. Het heeft een vrij grote zuigmond, wat het enigszins moeilijk maakt om onder laaghangend meubilair te zuiveren. Als je huisdieren, hoogpolige tapijten of grove vloerkleden hebt, dan kun je beter een turboborstel aanschaffen als deze niet standaard bij je stofzuiger zit.
Soms kun je een mini-turboborstel in plaats van een turboborstel aantreffen. Het werkt identiek zoals een turboborstel en wordt met een stekelige turbine geleverd dat het vuil effectief verwijderd. Het is ook een goed stuk gereedschap als je huisdieren hebt en het dierenhaar van banken, matrassen en stoffering wilt verwijderen. Een positief punt van de mini-turboborstel, is dat het smal genoeg is om krachtig kleine plaatsen te reinigen.

De beste stofzuiger met zak en turboborstel is de Miele Complete C3 Cat&Dog PowerLine SGEF3, terwijl de beste zakloze stofzuiger met turboborstel de Miele Blizzard CX1 Cat&Dog PowerLine SKCF3 is.

Je kunt hier de beste stofzuigers voor dierenhaar bekijken.

Bronnen

  • [1] “What do I use my vacuum’s attachments for?” | Cool Blue https://www.coolblue.nl/en/advice/vacuum-attachments.html
  • [2] “Every Vacuum Attachment, Demystified” | Good Housekeeping https://www.goodhousekeeping.com/home/cleaning/tips/a25158/vacuum-attachments-explained/
  • [3] “What All Those Vacuum Attachments Actually Do – Plus How to Use Them for a Cleaner Home” | Real Simple https://www.realsimple.com/home-organizing/cleaning/vacuum-attachments

de-DE nl-NL
Klaus Bachmann
Klaus Bachmann

Maker

Hallo, mijn naam is Klaus Bachmann en ik ben de bedenker van Reoverview.nl. Ik werk al vele jaren met huishoudelijke apparaten. Ik probeer objectieve vergelijkingen te maken, gebaseerd op gebruiker, expert-recensies en testresultaten. Ik hoop dat je de website leuk vindt. Met vriendelijke groet, Klaus.

© 2021 Reoverview.nl

As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases.