Moet u een espressomachine met thermoblock kiezen?

Bijgewerkt:
05. juni 2024

Hoe gebruikelijk is een thermoblock in espressomachines? Wat zijn de voor- en nadelen van het kiezen voor een espressomachine met een thermoblock in vergelijking met andere verwarmingssystemen?

U kunt hier meer over lezen in dit artikel.

1

Hoe gebruikelijk is een thermoblock?

Welk systeem is het meest gebruikelijk? Filter koffiezetapparaten en volautomatische koffiemachines gebruiken bijna uitsluitend thermoblocks voor het verwarmen van het water.

Voor pistonmachines zijn er verschillende opties. In het volgende diagram kunt u zien welke methode de pistonmachines gebruiken:

Thermoblock (84%)
Double boiler (10%)
Single boiler (6%)
Bijgewerkt op 21. maart 2025

Zoals te zien is, is een thermoblock de populairste keuze bij pistonmachines en wordt gebruikt in 84% van alle modellen.

2

Hoe werken ze

Hieronder beschrijven we hoe de verwarming plaatsvindt in een thermoblock:

  1. Waterinname: Koud water komt het thermoblock binnen vanuit het waterreservoir van de koffiemachine.
  2. Verwarmingselement: Het water stroomt door een metalen blok met een geïntegreerd verwarmingselement. Het metalen blok is doorgaans gemaakt van aluminium of een ander materiaal dat warmte goed geleidt.
  3. Warmteoverdracht: Terwijl het water door de smalle kanalen in het blok beweegt, wordt het snel verwarmd door de hoge temperatuur van het blok.
  4. Warmwateruitgang: Het nu verwarmde water verlaat het thermoblock en wordt naar het koffiepoeder geleid om espresso of filterkoffie te zetten, of naar het stoommondstuk om melk op te schuimen.
Illustratie van hoe een thermoblock werkt
Illustratie van hoe een thermoblock werkt
3

Voordelen

Dit zijn de belangrijkste voordelen van thermoblock-technologie:

  • Snelle verwarming: Thermoblocks verwarmen water snel, wat de wachttijd voor het zetten vermindert.
  • Energie-efficiëntie: Verwarmt alleen de hoeveelheid water die nodig is voor elk brouwsel, wat energie kan besparen.
  • Compact ontwerp: Thermoblocks nemen minder ruimte in beslag, waardoor de machines kleiner en geschikter zijn voor keukens met beperkte ruimte.
  • Goedkoper: Koffiemachines met thermoblocks zijn vaak betaalbaarder dan die met complexere verwarmingssystemen zoals enkele boilers of dubbele boilers.
  • Minder onderhoud: Hoewel thermoblocks regelmatig gereinigd en ontkalkt moeten worden, is hun onderhoud vaak minder complex in vergelijking met dubbele boilers, die uitgebreidere en duurdere onderhoudsprocedures kunnen vereisen.
4

Nadelen

  • Temperatuurstabiliteit: Kan problemen hebben met het handhaven van een constante temperatuur tijdens het brouwproces, wat de smaak van de espresso kan beïnvloeden.
  • Duurzaamheid: Kan gevoeliger zijn voor kalkaanslag en vereist regelmatig onderhoud.
5

Vergelijking van prijzen

Hoe verhouden de prijzen van pistonmachines met een thermoblock zich tot pistonmachines die andere soorten verwarmingssystemen gebruiken?

In de volgende grafiek vergelijken we de prijzen van pistonmachines met verschillende soorten verwarmingssystemen:

Bijgewerkt op 21. maart 2025

Zoals de grafiek laat zien, zijn pistonmachines met een thermoblock het goedkoopst maar zijn ze te vinden in alle prijscategorieën. Het goedkoopste model met een thermoblock kost € 45, terwijl het duurste € 1099 kost.

1

Alternatieven

Over het algemeen kunnen verwarmingssystemen voor espressomachines worden verdeeld in vier hoofdtypen, die worden gebruikt om het water voor het zetten van espresso te verwarmen en stoom te produceren voor het opschuimen van melk. De vier typen zijn:

  • Thermoblock
  • Enkele boiler (“Single boiler” in het Engels)
  • Dubbele boiler (“Double boiler” in het Engels)
  • Warmtewisselaar (“Heat exchanger” in het Engels)
Alt.
1

Enkele boiler

Over: Een systeem met één boiler gebruikt dezelfde boiler om water te verwarmen voor de espresso en de stoom voor het melkschuim. De temperatuur in de boiler moet schakelen tussen zetten (ongeveer 93°C) en stomen (ongeveer 120°C), wat wachttijd kan vereisen tussen het zetten van espresso en het opschuimen van melk.

Voordelen: Over het algemeen goedkoper dan veel van de andere verwarmingssystemen en kleiner van formaat.

Nadelen: Wachttijd tussen zetten en stomen, en minder nauwkeurige temperatuurregeling.

Alt.
2

Dubbele boiler

Over: Dubbele boilersystemen hebben twee afzonderlijke boilers, één voor het water om de espresso te zetten en één voor stoom. Dit stelt de machine in staat om een constante temperatuur voor zowel het zetten als het stomen te handhaven, waardoor tegelijkertijd espresso kan worden gezet en melk kan worden opgeschuimd zonder wachttijd.

Voordelen: Nauwkeurige temperatuurregeling, geen wachttijd tussen zetten en stomen.

Nadelen: Duurder en vereist meer ruimte dan enkele boilersystemen.

Alt.
3

Warmtewisselaar

Over: Espressomachines met een warmtewisselaar hebben ook één boiler, maar in tegenstelling tot enkele boilersystemen, circuleert water door een spiraal (warmtewisselaar) binnen de boiler. Deze spiraal wordt verwarmd door de warmte van de boiler (die is ingesteld op stoomtemperatuur) en bereikt de juiste temperatuur voor het zetten tegen de tijd dat het de zetkop bereikt.

Voordelen: Maakt het mogelijk om bijna tegelijkertijd espresso te zetten en melk op te schuimen zonder de hoge kosten die gepaard gaan met dubbele boilers.

Nadelen: Kan lastiger zijn om precies aan te passen en vereist goede thermische stabiliteit en controle.

de-DE es-ES it-IT nl-NL da-DK

© 2024 Reoverview.nl