Moet u een espressomachine met thermoblock kiezen?

Bijgewerkt:
05. juni 2024

Hoe gebruikelijk is een thermoblock in espressomachines? Wat zijn de voor- en nadelen van het kiezen voor een espressomachine met een thermoblock in vergelijking met andere verwarmingssystemen?

U kunt hier meer over lezen in dit artikel.

1

Hoe gebruikelijk is een thermoblock?

Welk systeem is het meest gebruikelijk? Filter koffiezetapparaten en volautomatische koffiemachines gebruiken bijna uitsluitend thermoblocks voor het verwarmen van het water.

Voor pistonmachines zijn er verschillende opties. In het volgende diagram kunt u zien welke methode de pistonmachines gebruiken:

Thermoblock (81%)
Double boiler (11%)
Single boiler (8%)
Bijgewerkt op 23 juli 2024

Zoals te zien is, is een thermoblock de populairste keuze bij pistonmachines en wordt gebruikt in 81% van alle modellen.

2

Hoe werken ze

Hieronder beschrijven we hoe de verwarming plaatsvindt in een thermoblock:

 1. Waterinname: Koud water komt het thermoblock binnen vanuit het waterreservoir van de koffiemachine.
 2. Verwarmingselement: Het water stroomt door een metalen blok met een geïntegreerd verwarmingselement. Het metalen blok is doorgaans gemaakt van aluminium of een ander materiaal dat warmte goed geleidt.
 3. Warmteoverdracht: Terwijl het water door de smalle kanalen in het blok beweegt, wordt het snel verwarmd door de hoge temperatuur van het blok.
 4. Warmwateruitgang: Het nu verwarmde water verlaat het thermoblock en wordt naar het koffiepoeder geleid om espresso of filterkoffie te zetten, of naar het stoommondstuk om melk op te schuimen.
Illustratie van hoe een thermoblock werkt
Illustratie van hoe een thermoblock werkt
3

Voordelen

Dit zijn de belangrijkste voordelen van thermoblock-technologie:

 • Snelle verwarming: Thermoblocks verwarmen water snel, wat de wachttijd voor het zetten vermindert.
 • Energie-efficiëntie: Verwarmt alleen de hoeveelheid water die nodig is voor elk brouwsel, wat energie kan besparen.
 • Compact ontwerp: Thermoblocks nemen minder ruimte in beslag, waardoor de machines kleiner en geschikter zijn voor keukens met beperkte ruimte.
 • Goedkoper: Koffiemachines met thermoblocks zijn vaak betaalbaarder dan die met complexere verwarmingssystemen zoals enkele boilers of dubbele boilers.
 • Minder onderhoud: Hoewel thermoblocks regelmatig gereinigd en ontkalkt moeten worden, is hun onderhoud vaak minder complex in vergelijking met dubbele boilers, die uitgebreidere en duurdere onderhoudsprocedures kunnen vereisen.
4

Nadelen

 • Temperatuurstabiliteit: Kan problemen hebben met het handhaven van een constante temperatuur tijdens het brouwproces, wat de smaak van de espresso kan beïnvloeden.
 • Duurzaamheid: Kan gevoeliger zijn voor kalkaanslag en vereist regelmatig onderhoud.
5

Vergelijking van prijzen

Hoe verhouden de prijzen van pistonmachines met een thermoblock zich tot pistonmachines die andere soorten verwarmingssystemen gebruiken?

In de volgende grafiek vergelijken we de prijzen van pistonmachines met verschillende soorten verwarmingssystemen:

Bijgewerkt op 23 juli 2024

Zoals de grafiek laat zien, zijn pistonmachines met een thermoblock het goedkoopst maar zijn ze te vinden in alle prijscategorieën. Het goedkoopste model met een thermoblock kost € 45, terwijl het duurste € 948 kost.

de-DE es-ES it-IT nl-NL da-DK

© 2024 Reoverview.nl

As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases.