6 beste energiezuinige was-droogcombinaties (energieklasse A)
6
producten vergelijken
3.236
Consumenten reviews
Welke was-droogcombinaties zijn het meest energiezuinig en welke energiezuinige was-droogcombinaties zijn de beste? We hebben 6 was-droogcombinaties met energieklasse A vergeleken en elk van de best tot slechtste gerangschikt.
De 10 was-droogcombinaties met het laagste energieverbruik
De volgende tabel toont de 10 was-droogcombinaties aan met het laagste energieverbruik.
Was-droogcombinatie
Energieverbruik
Miele WTI 370 WPM PowerWash 2.0
262 kWh
Miele WTD163 WCS
266 kWh
AEG L7WE76EBI
266 kWh
Haier HWD80-B14979
266 kWh
Whirlpool FFWDB 964369 WV EE
307 kWh
Bosch WNA13400NL
313 kWh
Siemens WN34A100EU
313 kWh
Samsung WD80T554ABT
326 kWh
LG GD3M108N3
326 kWh
Samsung WD80T654ABH/S2
326 kWh
Over het energieverbruik
Het energielabel van een was-droogcombinatie
Fabrikanten tonen de energieclassificatie en verbruik op het energielabel aan. Dit is een belangrijk overwegingspunt en biedt hulp bij het kiezen van de meest efficiënte machine, afgestemd op je persoonlijke behoeften. De energieclassificatie is gerangschikt van A tot G. Een A- waardering, staat gelijk aan de meest energiezuinige optie. Bovendien worden was-droogcombinaties in twee energieclassificaties onderverdeeld, namelijk de was plus droogcyclus en alleen maar een wascyclus. Beiden zijn gebaseerd op tests waarbij de machine op volle capaciteit wordt gebruikt.
Het aangetoonde energieverbruik van was-droogcombinaties heeft betrekking op een volle werkzame capaciteit. Dit in tegenstelling tot het werkelijke energieverbruik dat gebaseerd is op een volle capaciteit of juist niet. Dit gegeven is ook afhankelijk van het soort stof dat wordt gewassen en gedroogd. Daarnaast zijn de gebruikte specifieke programma’s ook belangrijk.
Iedere was-droogcombinatie heeft een energieclassificatie voor wassen plus drogen en alleen wassen. De volgende diagram toont de verdeling van de energieclassificatie aan bij alle gepresenteerde was-droogcombinaties uit onze vergelijking:
E (71%)
D (29%)
september 25, 2023
Het energieverbruik voor te wassen en drogen bij was-droogcombinaties varieert tussen 262 kWh en 377 kWh. De volgende diagram toont de verdeling van het energieverbruik voor te wassen plus drogen aan bij alle was-droogcombinaties:
september 25, 2023
Energieverbruik bij het wassen
De volgende diagram toont de verdeling van de energieclassificatie aan bij was-droogcombinaties die alleen wassen:
C (41%)
A (35%)
B (12%)
E (6%)
D (6%)
september 25, 2023
De volgende grafiek toont de verdeling aan van het energieverbruik bij was-droogcombinaties tijdens het wassen:
september 25, 2023
Tips om energie te besparen
Zo bespaar je energie met je was-droogcombinatie:
Volle ladingen: Probeer het wasgoed zo vaak mogelijk in een volle machine te wassen en te drogen. Een volle machine is energiezuiniger dan een kleine lading meerdere keren te laten draaien.
Koud water gebruiken: Gebruik zoveel mogelijk koud water om kleding te wassen. Het grootste energieverbruik van een wasmachine wordt namelijk gebruikt om het water te verwarmen.
Energiezuinige wascycli: Moderne was-droogcombinaties kunnen energiezuinige wascycli uitvoeren. Deze programma’s gebruiken minder water en minder energie. Probeer deze programma’s zoveel mogelijk te gebruiken.
Het wasgoed correct laden: Vul de droger op de juiste manier, zodat het water en het wasmiddel goed wordt verdeeld. Overbelasting leidt tot inefficiënt wassen en langere droogtijden.
Wasrek: Als het mogelijk is, sla dan de droger over en laat je kleding in de buitenlucht drogen. Kleding aan de lijn of op een droogrek hangen is niet alleen energiezuinig, maar kan ook de levensduur van je kleding verlengen.
Reinig het pluizenfilter: Reinig regelmatig het pluizenfilter in je was-droogcombinatie. Een verstopte pluizenfilter beperkt de luchtstroom, waardoor de was-droogcombinatie minder efficiënt werkt en er brandgevaar kan ontstaan.