De 10 beste robotstofzuigers met lasernavigatie

Laatst bijgewerkt op: 17. juni 2021 door
Robotstofzuiger met lasernavigatie

Het begon allemaal met een visie om robots te maken om huishoudelijke taken uit te voeren net zo intelligent als mensen-om iets wat ingewikkelde processen eenvoudig te maken of iets waarmee mensen mindere taken kunnen overdragen aan apparaten, die het voor hen zouden kunnen doen. In 2010, NEATO lanceerde de eerste slimme robotstofzuiger [1] met lasernavigatie. Dit was de weg voor andere bedrijven te volgen om slimme en meer efficiënte robotstofzuigers te maken voor het schoonmaakproces.

Rangschikking van de 10 beste robotstofzuigers met lasernavigatie

Gebaseerd op: 66.902 gebruikersrecensies 70 expertrecensies

Positie Afbeelding Robotstofzuiger Cijfer Beoordeling Prijs
1 Roborock S6 Pure Roborock S6 Pure 97 Zeer goed € 349
2 Roborock S6 MaxV Roborock S6 MaxV 95 Zeer goed € 551
3 Roborock S6 Roborock S6 95 Zeer goed € 549
4 Roborock S7 Roborock S7 95 Zeer goed € 550
5 Roborock S5 Max Roborock S5 Max 93 Goed € 382
7 Dreame D9 Dreame D9 90 Goed € 287
9 Ecovacs Deebot OZMO 950 Ecovacs Deebot OZMO 950 89 Goed € 385
10 Ecovacs Deebot Ozmo 920 Ecovacs Deebot Ozmo 920 89 Goed € 485

Je kunt alle 91 robotstofzuigers hier vinden.

Wat is lasernavigatie?

Robotstofzuigers lasernavigatie

Lasernavigatie is een geavanceerde mogelijkheid voor gratis navigatie. Simpel gezegd, betekent het de navigatie van een voorwerp zonder kabels, banden en reflectors te gebruiken. Dit wordt gedaan door een roterende laserscanner bovenop een object te monteren en deze nauwkeurig hoeken en afstanden met zichzelf te meten [2].

Lasernavigatie is in vele vormen en om verschillende redenen populair, zoals in L.V.G’s (lasergestuurde voertuigen) [3]. Bovendien is lasernavigatie in de loop der jaren erg nuttig en bruikbaar geworden voor huishoudapparaten. Voornamelijk bij robotstofzuigers, omdat merken namelijk manieren proberen te vinden om hun apparaten zo slim en efficiënt mogelijk te laten werken.

Robotstofzuigers met lasernavigatie zijn genuanceerder, in termen van technologie. Ze kunnen eenvoudig de ruimten waarnemen dankzij het gebruik van LIDAR (light detection and range) [4]. Niet alleen kunnen ze in het donker opereren, maar ook precies een ruimte in kaart brengen. Ze zullen ook efficiënter schoonmaken en zijn minder vatbaar om tegen meubilair aan te stoten.
Ze zijn ook sneller en zullen minder tijd in beslag nemen, tijdens een schoonmaakbeurt in een kamer. Dankzij de zeer precieze sensoren wordt de beste reinigingskaart gepland in een kamer.

Zijn robotstofzuigers met lasernavigatie duurder?

Deze grafiek toont de prijsverdeling van robotstofzuigers met lasernavigatie aan, in vergelijking met alle andere robotstofzuigers.

januari 25, 2022

De goedkoopste robotstofzuiger met lasernavigatie is de Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro, terwijl de Ecovacs Deebot Ozmo 905 de duurste is.

Hoeveel robotstofzuigers zijn met lasernavigatie vervaardigd?

In onze vergelijking van het 91 various robot vacuums, 37 % zijn met lasernavigatie vervaardigd. Deze grafiek toont, in termen van navigatie, de verschillende navigatiemethoden voor diverse robotstofzuigers aan.

LDS (37%)
Nee (36%)
Camera (15%)
Gyroscoop (8%)
LDS+Camera (2%)
VSLAM (1%)
januari 25, 2022

Alternatieven voor lasernavigatie

Robotstofzuiger Navigation

Om robots te helpen bij het navigeren door een huis, terwijl ze kruimels, vuil, puin en soms zelfs haren van huisdieren van vloeren en tapijten wegwerken, zullen robots moeten worden uitgerust met iets wat hen helpt, om hun weg rond meubilair, muren en andere obstakels te vinden.

Niet alle robotstofzuigers zijn vervaardigd met lasernavigatie, omdat het nogal duur is. Andere robotstofzuigers zijn uitgerust met sensoren, camera’s en diverse soorten technologie dat hun helpt om in het huis te navigeren. Enkele soorten alsvolgt [5]:

Camera-based mapping / stereoscopische camera’s

Robotstofzuigers die met camera’s zijn uitgerust zullen opnamen van de omgeving maken en een kaart van het huis samenstellen. Terwijl ze vrij accuraat in opnamen en navigatie zijn, zullen ze niet zo exact zijn zoals robotten die over een LDS (Laser Distance Sensor) beschikken en bovendien kunnen ze niet in het donker werken.

Navigatie met een gyroscoop

Sommige robotstofzuigers worden met sensoren geleverd, zoals gyroscopen en versnellingsmeters. Dit is een goedkopere technologie om afstanden en obstakels in het huis te meten. Bovendien zijn de opmetingen niet erg precies noch is de kaart accuraat en is de navigatie niet geweldig zoals bij robotstofzuigers die over laser of camera gebaseerde technologie beschikken.

Infrarood sensoren

Robotstofzuigers die over ingebouwde infrarood sensoren beschikken, zullen een object of rand waarnemen zodat ze niet tegen dingen aanstoten of van de trap afvallen [6].

Gecombineerde sensoren navigatie

Saugroboter met laser en vSLAM

Sommige robotstofzuigers beschikken over meer dan één van de bovenstaande sensoren of technologie. Meerdere robotstofzuigers gebruiken één soort van navigatie-technologie (b.v. stereoscopische camera of gyroscope). Toch beschikken ze over een combinatie van infrarood sensoren, die in de zijkant en bodem van de robot zitten, om objecten en trappen te detecteren.

Voor- en nadelen van lasernavigatie

Voordelen

 • Smart mapping: Een robot dat is uitgerust met lasernavigatie zal je hele huis scannen en een plattegrond van iedere kamer opslaan. Terwijl het reinigt, zal informatie van de plattegrond worden gebruikt om het best mogelijke reinigingspatroon te bedenken.
 • Veiligheid: Robots met lasernavigatie zijn niet alleen in staat om je plattegrond te detecteren – zo kunnen ze ook objecten opsporen zodat er niet tegenaan stoten. Waardevolle voorwerpen, zoals vazen, een dieren-drinkbak, en andere dingen die je vloer of robot kunnen beschadigen, zijn allemaal veilig tegen beschadiging als de robot zijn schoonmaakbeurt maakt.
 • Snelheid: Robotstofzuigers met lasernavigatie zijn uitgerust met een technologie om je huis te scannen en een kaart te creëren. Ze hebben het vermogen om kamers sneller te zuiveren, omdat ze namelijk met een schoonmaakplan en patroon komen. Hiermee voorkomen ze dat deze naar gemiste plekken terugkeert of zelfs naar een plek dat al is schoongemaakt.

Nadelen

 • Duur: Het is geen groot geheim dat robots met lasernavigatie aan de dure kant staan. Met de beste technologie kunnen ze vele honderden meer kosten, tegenover robots die met een gyroscoop of stereoscopische camera’s zijn voorzien.

Voor wie is een robotstofzuiger met lasernavigatie geschikt?

 • Grote huizen of huizen met meerdere kamers: Als je over een groot huis of een huis met meerdere kamers beschikt, dan wil je een robot die makkelijk en efficiënt voor je schoonmaakt. Omdat robots met lasernavigatie het mogelijk maakt om een precieze kaart van het hele huis te creëren, kunnen ze verdiepingen en kamers in hun systeem opslaan om vervolgens deze te gebruiken tijdens het schoonmaakproces.
 • Nachtelijke of vreemde reinigingsschema’s:
  Als je de robot tijdens de nacht of als je weg bent wilt gebruiken, dan is een robotstofzuiger met lasernavigatie wat je nodig hebt. Robotstofzuigers met lasernavigatie kunnen rond het huis navigeren en schoonmaken, hoe donker het ook is. Omdat ze zonder moeite door het huis navigeren, is er geen supervisie of een constante controle nodig, vergeleken met andere robotstofzuigers.

Bronnen

 • [1] Intelligent Robot Vacuums | NEATO Robotics https://neatorobotics.com/ph/about-us/
 • [2] Navigation | DS-Automation https://www.ds-automotion.com/en/technology/navigation/
 • [3] Natural Navigation Automated Guided Vehicles | AGV Network https://www.agvnetwork.com/natural-navigation-automated-guided-vehicles
 • [4] Your Roomba takes a weird path to clean the floors in your home. Here’s why it matters | CNET https://www.cnet.com/news/how-to-choose-the-best-robot-vacuum-for-your-home-roomba-neato-ecovacs-2019
 • [5] Best Robot Vacuums with Mapping Technology [2020] | Smart Robot Reviews https://smartrobotreviews.com/reviews/top-5-best-robot-vacuums-with-intelligent-mapping-technology.html
 • [6] Smart Floor Cleaning Robot Final Paper http://www.standardsuniversity.org/wp-content/uploads/Smart-Floor-Cleaning-Robot-CLEAR.pdf
 • [7] How to Get the Most Out of (or Into) Your Robot Vacuum | Wired https://www.wired.com/story/surprising-tips-for-your-robot-vacuum/

de-DE es-ES nl-NL en-US
Klaus Bachmann
Klaus Bachmann

Auteur en maker

Hallo, mijn naam is Klaus Bachmann en ik ben de bedenker van Reoverview.nl. Ik werk al vele jaren met huishoudelijke apparaten. Ik probeer objectieve vergelijkingen te maken, gebaseerd op gebruiker, expert-recensies en testresultaten. Ik hoop dat je de website leuk vindt. Met vriendelijke groet, Klaus.

© 2021 Reoverview.nl

As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases.